Denník N

Máte tetovanie a hepatitídu C? Ak ste poistencom VšZP, máte smolu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorú do dlhov dostali tety Anky, sa rozhodla šetriť a to veľmi radikálne a zároveň aj na veľmi nesprávnom mieste. Plánuje totiž nepreplácať liečbu hepatitídy C alkoholikom, narkomanom a do jedného vreca s nimi hodiť aj tých, ktorí majú tetovanie alebo piercing.

Hepatitída C (v skratke VHC) je chronické infekčné ochorenie pečene, ktoré sa šíri krvnou a pohlavnou cestou. Rozlišujeme jej akútnu a chronickú formu. Pacienti s akútnou VHC sú v život ohrozujúcom stave. Ak sa adekvátne neliečia, tento stav môže skončiť smrťou, v lepšom prípade transplantáciou pečene, ale také šťastie majú len niektorí pacienti. Chronická VHC je zase zákerná v tom, že nemusí mať prakticky žiadne prejavy a príde sa na ňu úplne náhodou pri preventívnom alebo inom vyšetrení, či operácii, ak sa pacientovi vyšetria pečeňové testy (AST,ALT). V prípade ich zvýšenia treba v prvom rade vylúčiť chronické hepatitídy B a C, Testy sú dostupné aj všeobecným lekárom. V prípade pozitívneho testu na VHC má byť pacient odoslaný najlepšie k hepatológovi alebo infektológovi, prípadne gastroenterológovi alebo internistovi, podľa dostupnosti v regióne. Ten spravidla doplní ďalšie špeciálne testy a v prípade, že sa VHC potvrdí, odošle pacienta  na špecializované pracovisko. Centrá pre liečbu vírusových hepatitíd sú takmer v každom kraji.

Výskyt hepatitídy C na Slovensku sa odhaduje na 25-50 000 pozitívnych jedincov, teda tých, ktorí buď už podstupujú alebo by neodkladne potrebovali liečbu.

Úspešnosť liečby akútnej, ale najmä chronickej VHC je v súčasnosti aj v SR na európskej úrovni a jej efektivita je vyššia ako 90%. Samozrejme, ide o liečbu, ktorá je drahá. Pre ilustráciu jedno 28 tbl  balenie lieku, ktorý sa užíva ústne, stojí zdravotnú poisťovňu v SR okolo 15 300 € mesačne a spravidla sa užíva spolu s ďalším liekom, ktorého cena je „len“ 215 € mesačne. Pacient počas liečby nie je hospitalizovaný, len pravidelne sledovaný ambulantne. Liečba štandardne trvá 12 mesiacov, v ojedinelých prípadoch i dlhšie.

Opatrenie, navrhované VšZP  je veľmi nepremyslený a z hľadiska prevencie aj nebezpečný krok, ktorý sa môže prejaviť nielen nárastom incidencie tohto ochorenia, pretože sa najviac šíri v rizikových skupinách, teda presne u tých pacientov, ktorých poisťovňa plánuje z liečby vylúčiť (alkoholici, narkomani…)   

Poisťovňa však môže na budúci rok pocítiť odliv svojich poistencov a tým sa dostať do ešte väčšieho dlhu, pretože do jedného vreca s asociálmi hodila aj slušných ľudí s malým tetovaním.  To, že má niekto tetovanie ešte automaticky nedokazuje, že VHC dostal práve pri ňom, takže stačí, ak sa nájde jeden právne podkutý pacient práve s malým tetovaním, ktorý poisťovňu zažaluje, čo môže pre ňu skončiť úplne opačne, ako si naplánovala.

Aktualizované 23.2.2017 o 20:25
Podľa neoficiálnych informácii poisťovňa toto opatrenie plánuje zrušiť.

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.