Denník N

Materskú môže okrem matky poberať aj otec. Prezradím vám ako

Predložiť žiadosť o materské môže aj otec. Musí mať však splnené podmienky nemocenského poistenia.

Ak ste čítali predchádzajúce blogy o tom, ako si vylepšiť materské, prípadne ako si popri materskej privyrobiť, je namieste poukázať aj na to, že na materskú dovolenku môže nastúpiť aj otec dieťaťa. A ešte raz zdôrazním, že nastúpiť môže na materskú, nie rodičovskú dovolenku.

V krajinách severnej Európy je dokonca otec na materskej dovolenke daňovo zvýhodnený a oteckovia si materskú dovolenku aj celkom užívajú. A to nielen kvôli tomuto zvýhodneniu.

Pýtate sa, ako je možné dostať otecka na materskú dovolenku? Veľmi jednoducho.

Ako prvá si materské vyčerpá matka po dobu 34 týždňov. Po jej uplynutí môže nastúpiť na rodičovskú dovolenku a poberať rodičovský príspevok. Alebo sa môže vrátiť do zamestnania a na materskú môže nastúpiť otec.

Príklad:

Matka bola pred nástupom na materskú zamestnaná, má dobrú pracovnú pozíciu a so zamestnávateľom sa dohodla, že v čo najkratšom možnom čase nastúpi späť na svoju pozíciu. Otec je živnostník, ktorý si platí odvody do Sociálnej poisťovne. Ak je matka podnikateľka, môže dosahovať príjmy z podnikania, ale musí sa odhlásiť ako poistenec štátu.

Po skončení materskej matky, nezačne poberať rodičovský príspevok, ale vráti sa do zamestnania a o materské požiada otec. Ak má otec splnené podmienky nemocenského poistenia (to znamená, že za posledné dva roky si minimálne 270 dní platil odvody), stačí v Sociálnej poisťovni predložiť žiadosť o materské. Požiadať o materské nemusí otec hneď po ukončení materskej matky, ale ak tak chce urobiť, musí to stihnúť do troch rokov dieťaťa. Otec môže poberať materské po dobu 28 týždňov.

V praktickom vyčíslení u otca živnostníka:

  • otec nemusí prerušiť ani zrušiť živnosť, môže ďalej podnikať;
  • dostávať bude materské vo výške 65 % vymeriavacieho základu, z ktorého si platil odvody (ak si platil minimálne odvody, pri nástupe na matersku ešte v tomto roku bude dostávať 261,62 €, ak nastúpi v roku 2016 267,80 €);
  • počas tohto obdobia nemusí platiť odvody do Sociálnej ani zdravotnej poisťovne, čo znamená spolu s materskou plus 455,87 € pre rodinu v roku 2015 a ešte o pár eur viac v budúcom roku.

V praktickom vyčíslení u otca zamestnanca, či už vo vlastnej alebo inej firme:

  • otec požiada o materské z príjmu na dohodu alebo pracovný pomer, ak má splnenú rovnakú podmienku platenia nemocenského poistenia ako otec živnostník;
  • aby mohol naďalej pracovať, uzatvorí so zamestnávateľom nový pracovný pomer, pokojne na dobu určitú, kým neskončí poberanie materského a z tejto novej zmluvy môže mať príjem;
  • prakticky sa dá táto možnosť realizovať, ak vie otec pracovať napríklad z domu, alebo pracuje vo vlastnej firme a vie delegovať prácu;
  • ak mu starostlivosť o dieťa alebo iné okolnosti nedovolia uzatvoriť nový pracovný pomer, môže si privyrobiť na základe zmluvy uzatvorenej podľa Občianskeho zákonníka;
  • otec môže požiadať o materské aj v ochrannej lehote po skončení pracovného pomeru alebo živnosti.

Po skončení poberania materského matkou aj otcom je možné požiadať o vyplácanie rodičovského príspevku vrátane mesiaca, v ktorom materské skončilo. Popri poberaní rodičovského príspevku môže matka aj otec pracovať.

Takýmto legálnym spôsobom môžete dostať otecka na materskú. Mnohým rodinám to môže finančne pomôcť, no v prvom rade to pomôže samotným oteckom. Aj oni si totiž budú môcť užiť tie najkrajšie roky so svojim dieťaťom.

Ak sa vám blog páči, hlasujte zaň, prosím, na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.