Denník N

Matky druhej kategórie

S blížiacimi sa voľbami narastá snaha SMERu uplatiť si voličov sériou „sociálnych balíčkov“. Pritom by tisíckam žien a ich rodinám pomohol jednoduchý, rovný prístup.

Idú voľby. Vládny SMER-SD na nás sype jeden sociálny balíček za druhým. No tak súčasná, ako aj všetky predchádzajúce vlády môžu za to, že štát z časti žien, ktoré platia rovnaké dane a odvody ako ostatné, vytvára matky druhej kategórie. *

Pokúsim sa to vysvetliť na príklade.

Dve ženy…

Vytvorme si dve imaginárne ženy. Prvá sa môže volať Andrea. Druhá dajme tomu Stanislava. Obe si hľadali prácu a obe sa aj poctivo zamestnali. Andrea dostala zmluvu na dobu neurčitú. Stanislava najskôr tiež no po niekoľkých rokoch si našla inú, zaujímavejšiu prácu, žiaľ však iba na dobu určitú. Obe celý čas dostávali približne rovnakú mzdu. Ony, aj ich zamestnávatelia, odvádzali rovnaké dane a odvody. Stanislave, keďže s ňou boli v práci spokojní, každý rok zmluvu predĺžili.

Andrea aj Stanislava, po niekoľkých, takto odpracovaných rokoch, otehotneli v podobnom čase. Obe nastúpili na materskú, ktorej výšku mali rovnakú. Dajme tomu cca 740€ / mesiac. Po ôsmich mesiacoch materskej obe nastúpili na rodičovskú dovolenku a tak, ako každý iný rodič poberali mesačný príspevok, v súčasnosti 203,20€.

Ako to spravidla chodí, po prvom dieťati príde druhé. A tak obe otehotneli, znova v podobnom čase, ešte počas rodičovskej dovolenky s ich prvým dieťaťom.

…rôzne práva

Keďže Andrea mala zmluvu na dobu neurčitú, Sociálna poisťovňa jej materskú vypočítala v rovnakej výške ako pred rokmi, keď čakala svoje prvé dieťa. Stanislava však zostala nemilo prekvapená. Dozvedela sa, že ona na materskú nárok už nemá. Jej zmluva na dobu určitú totiž skončila ešte počas prvej materskej. Môže tak jedine ďalej pokračovať v poberaní dvesto-eurovej rodičovskej. Rozdiel medzi dávkou ktorú dostáva Andreou a Stanislavou je 537 € mesačne. Celkovo, za osem mesiacov približne 4.290 €*. Slušné peniaze. Za tie si Andrea môže dovoliť nakúpiť napríklad veci pre druhé dieťa, či niečo potrebné pre domácnosť. Pokojne aj nové okná do bytu. To si žiaľ Stanislava a jej rodina dovoliť nemôžu.

Materské si vraj treba zaslúžiť

Prečo ten rozdiel pri ženách, ktoré pracovali rovnako, odvádzali rovnaké sumy, rovnako dlhý čas? Politik s myslením SMER-SD by pohotovo odpovedal, že za to môže zákerný zamestnávateľ a nenávidené reťazenie zmlúv na dobu určitú. No nie je tomu tak. Materskú dávku vypláca Sociálna poisťovňa a tá v našom prípade od oboch žien zinkasovala rovnaké peniaze. Obe ženy sa rovnako snažili, neparazitovali na systéme, našli si prácu a založili si rodiny. Rodiny, ktorých ochranu a podporu máme dokonca zakotvenú v ústave.

Zatiaľ čo systém zaslúžene pomohol jednej matke, druhú bez akejkoľvek logiky hodil cez palubu. A to mi príde nesociálno-demokratické a hlavne neférové. Keď sa na to na úradoch Stanislava pýtala, povedali jej, že materskú si treba zaslúžiť. Čím si ju ale ona oproti jej imaginárnej rovesníčke nezaslúžila, to jej už nepovedali.

Rodina cez palubu

Tento „sociálny“ prístup ma hnevá o to viac, o čo častejšie počúvam frázy o potrebe ochraňovať rodiny, o čo viac čítam, ako naša populácia starne a egoistické Slovenky nechcú rodiť deti. Ja sa tým, ktoré považuje tento štát za matky druhej kategórie vôbec nečudujem. Iba žasnem nad tým, ako sa tu pred voľbami pripravujú sociálne balíčky, ale žiadneho politika netrápia diery, ktoré potápajú produktívne rodiny.

Ak to raz niekoho náhodou napadne, mojej rodine to síce už nepomôže, ale verím, že vďačných bude tisíce ďalších, ktoré na túto nerovnosť každoročne doplácajú.

 

P.S.: Keď som sa na túto tému posťažoval Facebooku, odpísalo mi veľa ľudí, ktorých systém takto kopol do zadku. Rovnaké to majú napríklad aj živnostníčky, ktoré pri druhom dieťati môžu na materskú zabudnúť tiež.

 

 

Pozn.:
** Výpočty mierne zjednodušujem, materské sa totiž poskytuje za kalendárne dni, takže výška materského sa mení v závislosti od počtu dní, za ktorý má matka nárok na materské. 

* Pri zverejnení blogu som v tomto odstavci uviedol aj vetu „Bývalý minister práce Jozef Mihál nás z billboardov uisťuje o svojom rozume pravičiara ale srdci ľavičiara.“ Tieto billboardy má však exminister hospodárstva Miškov. Po upozornení na tento omyl celá veta stratila kontext a tak som ju odstránil. Jozefovi Mihálovi sa ospravedlňujem.  

Použité foto: fotomontáž z obrázkov freeimages.com, autor: birkfoto, usage: Royalty free

Teraz najčítanejšie

Igor Polakovič

Venujem sa pomoci neziskovkám v oblasti komunikácie a fundraisingu. Pracujem v oblasti ochrany zvierat. Cestujem, všímam si verejný priestor a ľudskú (ne)šikovnosť. Od konca roka 2018 som v Mestskom zastupiteľstve Bratislava ako poslanec za MČ Lamač.