Denník N

Matovičova alternatívna pravda a čo na to Kotleba

200% nárast cien elektriny! 1500% nárast cien elektriny! Senzácia predáva. Dôležitý je príbeh, chceme tam mať konkrétnu osobu, cnostnú, kostolníka. Potrebujeme ešte dobré titulky a… Flipchart!

Kde je skutočný problém?

Problém cien je pritom o niečo zložitejší. Je zaujímavé, že politici, ktorí dnes kričia, že sú ceny neprijateľné, vôbec neriešia 100 miliónov , ktoré idú na podporu a následné spaľovanie nekvalitného hnedého uhlia. Ak si to rozmeníme na drobné, na jedno odberné miesto je to takmer 50 ročne, na priemernú domácnosť je to viac než 12. To ale nie je témou. Náklady na distribúciu sa skladajú z fixu a variabilu. Malí odberatelia (domácnosti aj firmy) majú tento pomer úplne opačný ako väčší odberatelia. V roku 2017 sa to malo zmeniť.

Je to dobre? Alebo to nie je dobre? V najnižšej tarife tak fixný poplatok pre domácnosť tvoril 0,1/mesiac alebo 1,2 ročne, celý rok pritom nemusel odberné miesto využívať. To ale neznamená, že distribučná spoločnosť mu nedrží kapacitu v sieti a nestará sa o odberné miesto (nerobí odpočty a podobne). Myslíte si, že sa dá starať o zákazníka za 1,2 ročne? Ideálne o chatkára, ktorý je v lesnej oblasti, kde stromy pravidelne padajú a poškodzujú vedenia? Alebo musí tohto chatkára niekto dotovať? Nie je to nikto iný než ostatní zákazníci.

Čo hovoria čísla (a čo sa od Matoviča nedozviete)?

Z porovnania cenníkov na východe Slovenska vyplýva, že každý kto má jednofázový istič a spotrebu nad 800 kWh by ušetril. Priemerná domácnosť má spotrebu 2300 kWh. Čiže ak bývate v paneláku (máte tak jednofázový istič), pravdepodobne prídete kvôli Matovičovej hystérii o možnosť ušetriť približne 50 (alebo cca 40%) ročne. V prípade trojfázového ističa by ušetril len ten, kto má spotrebu nad 4000kWh. Ušetrili by aj všetci malí podnikatelia.

Záver

V roku 2017 sa teda mala zmeniť distribúcia poplatkov medzi zákazníkov a viac peňazí malo ísť do fixu aby sa krížové dotácie odstránili. Či je to správne alebo nie, nechám na čitateľa. Politici v tom majú jasno, pravdou však je, že sme videli len kostolníkov, pre ktorých boli nové ceny nevýhodné (nikto neriešil tému výmenu ističa, ktorý by problém odstránil) a nikto nespomínal tých, ktorí by ušetrili. A nikto nespomínal zbytočné dotácie do hnedého uhlia, ktoré nie sú presunom peňazí od majiteľa bytu smerom k majiteľovi chatky, ale dotáciou všetkých pre majiteľov baní (keďže dotácia je násobkom mzdových nákladov baníkov). Viac o tom tu: https://www.facebook.com/libor.melioris/posts/10207502954676185

Prečo chýba vecná diskusia?

Určite holá pravda nie je taká sexy ako 1500% nárast cien elektriny. Držím sa politickej hantírky a ako správny ignorant ignorujem rozdiel medzi dodávkou a distribúciou, kW a kWh a podobne…. Skrátka elektriny. Dnes predávajú titulky, už aj text je nadbytočný, nie to jadro problému. Áno, žijeme v dobe facebooku. Bolo by zbytočným politickým rizikom diskutovať vecne pri téme, kde sa politici predháňajú fantastickými vyhláseniami a tvrdými krokmi a riešeniami. Ani ja nečakám ovácie. Pravda je nudná.

Kto z toho ťaží?

Kedysi sa robili aj nepopulárne opatrenia, naposledy za druhej Dzurindovej vlády. Potom prišiel politický marketing ultra R. Fica a od pádu Radičovej vlády už nič iné ani neexistuje. Ak si Fico buduje image na utečencoch a rómoch, nemá program, len v prípade potreby silné slová, ako veľmi sa líši od Kotlebu? Ak Danko vie hovoriť len tvrdé slová bez obsahu (niekedy aj zmyslu), nedokáže to aj Kotleba? Ak Sulíkov hlavný problém je moslimská kultúra, nedokáže byť Kotleba tvrdší? Ak Matovič má ako hlavnú zbraň teátro (s flipchartom mu to už veľmi nešlo), neponúka Kotleba v kanadách živšie predstavenie? Nuž, táto obsahová prázdnota nikomu nepomáha tak ako Kotlebovi. Nech si o tom Bugár nezúčastnene hovorí čo chce.

Blog vyjadruje súkromný názor autora, nereprezentuje názory jeho zamestnávateľa.

Teraz najčítanejšie