Denník N

Mečiar neohováral. Lebo to tvrdí Mečiar

Stalo sa to takto. Skutok sa nestal. Mečiar neohováral. Lebo Mečiar polícii povedal, že neohováral. A polícii to stačilo.

Vladimír Mečiar začiatkom marca v televízii TA3 tvrdil, že prezident Michal Kováč dostal zo zahraničia milión dolárov a naznačoval, že maril vyšetrovanie kauzy svojho syna. Spolu s Jurajom Petrovičom sme podali trestné oznámenie, lebo sme mali podozrenie, že Mečiar spáchal trestný čin ohovárania. Polícia naše trestné oznámenie odmietla. A úplne jej na to stačilo, že vyšetrovateľ vypočul Mečiara a uspokojil sa s tým, čo mu ten natáral.

Nebohý svedok

Natáral nie je v tomto prípade silné slovo. Výpoveď Mečiara zaznamenaná v uznesení o odmietnutí trestného oznámenia nesie znaky klasických Mečiarových mediálnych výplodov. Milión dolárov mal nebohý prezident Kováč dostať od bývalého prezidenta Svetového kongresu Slovákov Lea Danihelsa. A Mečiar to vie od Danihelsa, ktorý to ale nemôže potvrdiť, lebo je 14 rokov po smrti.

Prezident na kolenách pred dôstojníkom CIA

Oproti televízii, v ktorej hovoril, že prezident Kováč dostal milión dolárov, vyšetrovateľovi tvrdil, že išlo o pôžičku. Vždy dobre informovaný Mečiar prezradil, že Danihels bol zároveň aj vysokým dôstojníkom spravodajskej služby CIA. Okolnosti poskytnutia pôžičky opísal Mečiar dramaticky: „Okolnosti poskytnutia týchto peňazí popisoval tak, že boli u prezidenta Michala Kováča na byte. Veľmi pred ním plakali ako ich on ničí a dusí, že sú bez peňažných prostriedkov a údajne medzi spálňou a obývačkou je schod, na ktorom je kríž, na ktorý si manželia Kováčovci kľakli a pri tomto kríži a v mene tohto kríža ho požiadali o pomoc. Leo vravel, že sa obmäkčil súhlasil a poskytol im tieto peniaze. Pôžičku vo výške 1.000.000,-USD mal potvrdiť prezident Michal Kováč svojim podpisom.“

Autosalón Michala Kováča

Mečiar ďalej tvrdí, že Danihels sa domáhal vrátenia pôžičky, o čom uvádza: „Podľa jeho vyjadrenia navštívil Kováčovcov, žiadal peniaze naspäť, ale už vtedy bývalý prezident Michal Kováč ho mal informovať, že kúpil autosalón, kde Leo Danihels je polovičným vlastníkom, a že zo ziskov tohto autosalónu mu bude suma 1.000.000,-USD vrátená. Povedal mu tiež, že takýto autosalón na Slovensku neexistuje a prezident Michal Kováč ho podviedol.“

Mečiar nemohol klamať

Bežný poslucháč by pri počúvaní Mečiarových výplodov o dôstojníkovi CIA, manželoch Kováčovcoch kľačiacich na schode s krížom a prosiacich o milión dolárov, či o autosalóne bývalého prezidenta Michala Kováča, z ktorého ziskov mala byť pôžička vrátená, asi trochu spozornel. Prípadne si poklopal po čele, alebo sa neveriacky usmieval. Ale slovenská polícia zobrala Mečiara vážne. A len na základe Mečiarových slov, ktoré sa opierali o údajné informácie od 14 rokov mŕtveho človeka, usúdila, že Mečiar neklamal: „Toto vylučuje skutočnosť, že by JUDr. Vladimír Mečiar úmyselne verejne uviedol nepravdivé informácie, prípadne, že by bol uzrozumený s tým, že takáto informácia nie je pravdivá.“ Možnosť, žeby Mečiar klamal vyšetrovateľovi rovnako ako v televízii, evidentne do úvahy neprichádza.

Policajný návod na beztrestné ohováranie

Je absurdné, ak niekto uvedie o inom nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov alebo mu spôsobiť inú ujmu (skutková podstata trestného činu ohovárania), a orgány činné v trestnom konaní sa uspokoja s vysvetlením podozrivej osoby, že tento údaj je pravdivý, pretože jej to povedala iná osoba, ktorá už nežije. Podľa polície je možné o komkoľvek rozširovať akékoľvek nepravdivé znevažujúce údaje, pričom na preukázanie ich pravdivosti sa stačí odvolať sa na to, že informácia pochádza od inej, už nežijúcej osoby, ktorá sa k tomu nemôže nijako vyjadriť. A je to.

Dobré, nie?

OKS: Polícia odmietla stíhať Mečiara, stačia jej jeho reči

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).