Denník N

Mečiarove amnestie, Veľký Slavkov a minister Žiga.

Najskôr Vladimír Mečiar zamiešal osudmi dvoch generácií dvoch bratislavských rodín. Štýlom boxera ťažkej váhy. A keď sa veci vymkli kontrole, jednoducho vypol svetlo a odkázal, že zápas skončil. A zamkol dvere. Medzitým zainvestoval do ďalšej košickej rodiny, ktorá sa mu odvďačila tým, že dokázala zázrak. Dostať v rekordne krátkom čase “nezničiteľný“ priemyselný kolos na východe krajiny do kolien. Členovia ďalších rodín začali hľadať nového “mladého“, pretože začali mať pochybnosti o podnikateľskej zručnosti toho “starého“.

Pokračovanie deja sa neskôr prenieslo do Trenčianskych Teplíc. A do oblasti Tatier. A hoci to už nebola Premier League, svoj vplyv si zachoval dodnes. Zachovanie amnestií je dnes témou, ktorou sa Andrej Danko prihovára všetkým tým, ktorí hľadajú zašlú kontinuitu starých (starého) časov. A nepriamo sľubuje návrat doby hojnosti, ak mu prejavia svoju priazeň. Prieskumy hovoria, že národ vníma.

Pretože ani všetci mečiarovci a slotovci neprešli do tábora Smeru naraz. Spúšťačom boli až prehraté voľby 2010 a premiérkin dar v podobe predčasných volieb o 2 roky neskôr. Andrej Danko nerobí nič iné, len umne kalkuluje a … vyčkáva. A testuje (ne)trpezlivosť a rastúcu silu tých svojich. Percentá preferencií hovoria o tom, že ho prijal za hodného pokračovateľa aj samotný tvorca novodobej štátnosti. Preto bude zaujímavé sledovať, čo sa bude diať v rezortoch a organizáciách pod jeho gesciou (napr. Slovenský pozemkový fond).

Zaujímavým čítaním je sledovanie osudu premiérovho bratranca Rybanského a trebárs takej agentúry ROKO, ktorá schifferovala a cardinalovala pri otváraní diaľníc a uchytila sa medzi (para)olympionikmi. Ako sa darí bývalým spoločníkom a ochrankárom rodiny Rezešovcov. A súčasne riešiteľom majetkových pomerov bývalého premiéra. Teda aspoň tých známych. Ako vedia hájiť záujmy “silného štátu“. Kým to nedostanú do rúk.

Oslabovanie pozície Roberta Fica je nebezpečné? nielen v tom, že pravica nedokáže ponúknuť (nedeštruktívnu) alternatívu, ale aj v tom, že na svoj revanš čakajú tí, ktorí museli uvoľniť ihrisko súčasnému premiérovi (a ďalším akcionárom).

Preto, ak minister Žiga tvrdí, že by mal vedieť o tom, že US Steel odchádza z Košíc ako prvý, potom by mal vedieť aj o tom, že podpísal dokumenty, ktorými sa štát zbavuje svojho prioritného majetku. Inak by kataster nemohol? zavkladovať zmeny, ktorými štát prichádza o vecné bremeno na majetok v správe jeho ministerstva. Nemám dôvod neveriť ministrovi Žigovi, že nemá korektné vzťahy s US Steel, ani pochybovať o tom, že sa navzájom informujú o všetkom podstatnom. Je však otázne, či podobná atmosféra panuje aj na ministerstve, ktoré vedie. A či má prehľad o aktivitách svojho právneho odboru, pretože ak nie, oslabuje (dôveryhodnosť) samotného premiéra …

Kľúč k odpovedi nájde v tejto vete: Nobelova (cena za ekonómiu v roku 20)16 bola udelená za prínos pre pochopenie potenciálnych úskalí v oblasti navrhovania zmlúv …

Teraz najčítanejšie