Denník N

O trojnohých drakoch a iných príšerách

Zákony sú nastavené tak zle, že mesto má len malé páky na to, aby mohlo s nelegálnou reklamou efektívne bojovať a takmer vždy ťaháme za kratší koniec. Nie je to len problém Bratislavy a nie je to len problém trojnožiek.

fb_img_1476979434277Bratislava je pekné a jedinečné mesto, ktoré je však zamorené neuveriteľne veľkým množstvom nevkusných a agresívnych reklamných pútačov. Tento vizuálny smog pôsobí rušivo na obyvateľov a návštevníkov mesta a roky sa skôr hľadali spôsoby, ako mať v meste reklamy viac, nie menej. Preto sa boj s vizuálnym smogom stal súčasťou môjho volebného programu. A preto som aj od začiatku svojho pôsobenia v úrade hľadal spôsoby, akými by sa v meste v tejto oblasti nastolil poriadok. Okrem iného som vydal zákaz udeľovania povolení na nové reklamné plochy na mestských pozemkoch. A dnešný deň, kedy sme začali s odstraňovaním 428 nevkusných trojnožiek – presentov nelegálne obopínajúcich stĺpy verejného osvetlenia a zeleň, je toho dôkazom.

Mnohí ľudia sa ma pýtajú prečo až teraz a čo sme robili dva roky. Odpoveď je jednoduchá – pretože sme dodržiavali všetky zákonom stanovené lehoty. Present mal platnú nájomnú zmluvu do 4. júna 2015 – mesto mu ju nepredĺžilo a nariadilo všetky trojnožky odstrániť. Firma to arogantne neurobila, a tak sme sa súdili až sme po dlhom súdnom naťahovaní vyhrali. Máme právoplatné rozhodnutie Okresného úradu a Present mal 428 trojnožiek odstrániť k 1. februáru tohto roka. Ako ste si určite všimli, nestalo sa tak. Mesto preto pristupuje k výkonu rozhodnutia a všetky nelegálne trojnožky Presentu odstraňuje. Všetky rozhodnutia, oznámenia, preberania zásielok, odvolania, pripomienky k rozhodnutiam spôsobili, že sme k reálnemu odstráneniu mohli pristúpiť až dnes – druhá strana totiž vždy využívala maximálne možné lehoty a proces sa naťahoval. Zákony sú nastavené tak zle, že mesto má len malé páky na to, aby mohlo s nelegálnou reklamou efektívne bojovať a takmer vždy ťaháme za kratší koniec. Nie je to len problém Bratislavy a nie je to len problém trojnožiek.

Dnešný deň je však dôkazom, že boj je to ťažký, ale aspoň vieme nepoctivcom poriadne znepríjemniť život. Pretože títo ľudia a firmy sa neštítia ničoho. Obrazne – jednu hlavu im odseknete a narastú im tri ďalšie.

Teraz najčítanejšie

Ivo Nesrovnal

Narodil som sa v Bratislave 19. mája 1964. Bývali sme na Jelačičovej. Po ukončení gymnázia som chcel študovať históriu, lebo dejiny ma vždy priťahovali. Nakoniec som však išiel na právo. Vo vzdelávaní som pokračoval ďalej na univerzitách v USA, Nemecku a Francúzsku. Profesionálnu dráhu som začal v Akadémii vied a ako právnik som mal tú česť pracovať so skvelými ľuďmi v kancelárii prezidenta Václava Havla. Ako advokát som žil a pracoval v rôznych európskych krajinách. Trinásť rokov som spoluviedol pobočku renomovanej medzinárodnej advokátskej kancelárie Gleiss Lutz Rechtsanwälte pre Česko a Slovensko. Dlhšie som žil v Hamburgu, Štuttgarte, dobre poznám Viedeň, Mníchov, Zurich či Kodaň. Po návrate zo zahraničia som ostal z mnohých vecí v Bratislave nemilo prekvapený. Odstup od západnej Európy sa zväčšil, Bratislava strácala konkurencieschopnosť a vypadla z rebríčkov kvality života. V roku 2009 som preto vstúpil do komunálnej politiky a stal som sa poslancom mestského zastupiteľstva. Pochopil som, že keď chce človek meniť veci, mal by začať niečo robiť. Pre mesto sme spolu s kolegami, mestskými poslancami vykonali kus roboty. Snaha vyvrcholila v roku 2014 zvolením za primátora hlavného mesta SR Bratislava.