Denník N

Michael Madsen a dokumenty našej civilizácie

Dánsky filmár nakrútil zatiaľ iba dva celovečerné filmy, no tie z neho právom urobili hviezdu kreatívneho dokumentárneho filmu.

Madsen sa okrem toho venoval zvukovým inštaláciám, založil v Kodani Sound/Gallery, vytvoril koncept pre zvukovú knižnicu v Odense a nakrútil štyri krátko- a strednometrážne filmy. Má blízko ku konceptuálnemu umeniu, čo vidno aj na jeho filmoch, ktoré sú vždy jasne usporiadané, idú po jednej (filozofickej) téme, vrstvia ju, pridávajú nečakané pohľady a významy. Zároveň sú jeho filmy esejistické, vystupuje v nich on ako postava, kladie otázky a pátra.

na-vecnost-2

Na večnosť, film, ktorý Madsena preslávil, začína ako dokument o odkladisku jadrového odpadu Onkalo v odľahlej časti Fínska. Je to niekoľko kilometrový tunel hlboký stovky metrov, ktorý sa začal stavať v 20. a dokončený bude v 22. storočí, kde by mal jadrový odpad ostať uskladnený bez porušenia 100 000 rokov. Madsena zaujíma filozofia tohto projektu, pričom film sa rýchlo mení na reflexiu našej civilizácie.

On sám sa akoby prihovára človeku budúcnosti, zastupuje našu civilizáciu a filmom mu „medzi riadkami“ ukazuje, aká je. No zároveň, ako komunikovať s človekom, ktorý bude hovoriť iným jazykom a ten náš súčasný možno poznať nebude? Ako človeka budúcnosti ochrániť pred naším odpadom a povedať mu, že táto stavba nie je pyramídou našich čias, v ktorej nájde poklady? Na večnosť je odrazu filmom o sémantike a evolúcii. A taktiež je o pamäti, architektúre, prognostike a mnohom ďalšom. Je o limitách našej civilizácie.

1_main_still_the_visit_edit

Podobným spôsobom je vystavaná aj Návšteva. Tentokrát však Madsen nekomunikuje s budúcnosťou, ale s inteligentným životom z vesmíru. Podobne ako The War Game Petra Watkinsa je to dokument o tom, čo sa ešte len stane. Madsen sleduje krok po kroku, čo by sa dialo, ak by sme nadviazali kontakt, pričom opäť je to pre neho spôsob, ako sa pozrieť na ľudstvo. Zdá sa, že hrdinovia tohto príbehu by boli vedci, no niekde na pozadí leží otázka, či naša kultúra naozaj dáva do popredia odborníkov. Nie je fikcia tohto príbehu práve v tom, že si o sebe a svojej inteligencii robíme ilúzie?

Filmy Na večnosťNávšteva premietne Kino inak v utorok 18. apríla o 18h, resp. 20h.
Michael Madsen osobne uvedie oba filmy.
A4 – priestor súčasnej kultúry, budova YMCA, Karpatská 2, Bratislava

Tomáš Hudák

(fotografie z filmov Na večnosť a Návšteva)

Teraz najčítanejšie

Kino inak A4

Bratislavské Kino inak je súčasťou A4 - priestoru súčasnej kultúry. Premieta najmä filmy mimo slovenskej distribúcie. Sleduje trendy v súčasnej odvážnej kinematografii.