Denník N

Migračná bublina spľasla

Čo ostane politikom na strašenie ľudí? Maďari, rómovia alebo démonické zamorenie?

Posledné roky sa táto téma rozoberala a postupom času je možné obhliadnuť sa späť. Konečne môžeme rekapitulovať emočné reakcie, praktickú politiku a všetky lži ktoré boli za túto dobu vyslovené.

„Islam je nenávistná ideológia“
„Argument“ automaticky predpokladá, že všetci utečenci z krajín Blízkeho Východu sú moslimovia a nenávidia nás. Veľa ľudí prekvapilo, že náš premiér sa nakoniec rozhodol prijať 200 sýrskych kresťanov. Prekvapivé nebolo rozhodnutie, ale že sa tam našli nejakí kresťania. Rovnako v oblasti ľudia žijú bez vyznania.

Druhým problémom je že neexistuje jeden islam. Len v samotnej Sýrii vo vojne súperia minimálne tri rôzne vetvy.

Islam je v prvom rade náboženstvo, so všetkým dobrým aj zlým. Ako to s náboženstvami býva, politické režimy ich adoptujú a využívajú. Mnoho diskutérov sa obracia na nepoškvrnenosť kresťanstva v porovnaní s islamom. Podstata konfliktov v Írsku je medzi protestantmi a katolíkmi. Sektárske násilie a nenávisť je na dennom poriadku a terorizmus IRA by bolo nutné prehliadať tiež.

Ak ste teda niekedy na tento argument pomysleli alebo ho aj použili tak ste v jednom kroku generalizovali komplikovanú spoločnosť na jednoliatu masu a zároveň ste celú spoločnosť urobili zodpovednými za akty ich náboženských extrémistov. Je to asi tak slušné ako keď sa vám niekto prizná, že je kresťan a automaticky sa ho spýtate či je jeho obľúbená veková kategória 12 a menej, podľa možnosti mužského pohlavia.

Takéto uvažovanie implikuje princíp kolektívnej viny.

V poslednom rade ostáva otázka… Ak aj tu je Islamizmus, ktorý je spoločným názvom pre islamský terorizmus, aká je súvislosť medzi ním a imigračnou politikou?

„Moslimovia nedodržujú naše zákony“
Ak ste občan nejakého štátu, alebo žiadate o občianstvo, automaticky to znamená, že máte záujem o hodnoty ktoré takýto status reprezentuje. Automaticky to znamená, že ste ochotný prijať záväzné spoločenské normy (okrem iného zákony) danej krajiny. V praxi to znamená prispôsobiť aj kultúre prípadne prispôsobiť náboženské zvyky.

Naša ústava však garantuje aj náboženskú slobodu a slobodu prejavu. Ak teda nijaký zvyk neporušuje existujúce zákony, nieje dôvod ho zakazovať. Pre nadšených čitateľov Ústavy SR, odvolávajúc sa na Cyrila a Metoda by som ešte pripomenul, že preambula je len predslov a neobsahuje žiadne právne záväzné vyjadrenia. Požadovať zákaz Islamu na tejto báze je neopodstatnené.

Ak hocikto nedodržuje zákony, je vecou polície, prokuratúry a súdnictva riešiť to. Ak naznačujete že moslimovia nemusia dodržiavať zákony, prosím nehádžte ich do jedného vreca s našimi politikmi. Okrem iného je to je prezumpcia viny.

„Treba zastaviť Islamizáciu Európy“
Tento výrok som prvý raz počul v roku 2005 z úst pána Teda Haggarda, amerického evanjelického pastora. Pán Haggard zastáva teóriu že evolúcia neexistuje, Zem bola stvorená za 6 dní a pustil sa do diskusie na túto tému aj s profesorom Dawkinsom. Neskôr v roku 2006 pána Haggarda zdiskreditovala kauza pri ktorej sa dokázalo že kupoval metamfetamín.

Znesme sa z emočnej vlny protiimigračných nálad k praktickej politike. Panuje názor že existuje súvis medzi imigráciou na Slovensko a Utečeneckou krízou. Prejdime k faktom

a) Zmenila sa nejak imigračná politika Slovenska kvôli imigračnej kríze?
Zákony sa v posledných rokoch nezmenili a politika imigrácie tiež nie. Utečencov a imigrantov sme ako krajina dlhodobo odmietali aj predtým.

b) Má vierovyznanie nejaký vplyv na status utečenca alebo imigranta?
Podľa našich zákonov nie, pretože inak by to bolo v rozpore s platnými zákonmi proti diskriminácii.

c) Existuje priamy dôkaz o prepojení Utečeneckej Krízy a Islamským terorizmom v Európe?
V dnešnej dobe myšlienky môžu cestovať prostredníctvom médií ako je Internet. Islamský extrémizmus tak mohol rekrutovať v Európe dávno predtým než Utečenecká kríza vôbec začala. Útočníci na Charlie Hebdo boli zatknutý za rekrutovanie islamistov už v roku 2008. Útočníci z Paríža boli rekrutovaní extrémistickým imámom v Moelenbeeku roky a mesiace pred vypuknutím krízy.

Ak ste si odpovedali „áno“, tak chcete aplikovať princíp kolektívnej viny a je vašim diskusným bremenom dokázať vinu milióna utečencov. Prajem veľa šťastia učiniť tak bez porušenia zákonov o diskriminácii.

d) Je naivné tvrdiť že Islam nemá s útokmi nič spoločné?
Útok v Paríži z novembra 2015 odsúdili predstavitelia Egypta, Iránu, Saudskej Arábie, Sýrsky prezident Assad a dokonca aj militantné hnutia ako Hizballáh a Hamas. Rovnako dnes necítia zodpovednosť slovenskí katolíci za zločiny režimu HSĽS, IRA alebo kresťanskej sekty Davidiánov. V našich podmienkach totiž vieme, že medzi zločinmi spomenutých kresťanských skupín a súčasnými príslušníkmi cirkví u nás neexistuje personálne prepojenie (väčšinou) ani názorová zhoda.

Zároveň táto otázka implikuje neznalosť pomerov v oblasti. Islam nesie časť zodpovednosti, ale nieje správne tvrdiť že každý moslim je osobne zodpovedný za terorizmus. Ak si kladiete podobnú otázku, je len fér požadovať po vás osobnú zodpovednosť za všetky zločiny vášho národa, náboženskej skupiny, politickej strany. Rozumní ľudia odsudzujú násilie a pri tejto príležitosti sa radi dištancujú od niekoho kto sa hlásil k rovnakej náboženskej alebo názorovej skupine. Z „nás“ sa stanú „my“ a „oni“ pričom „oni“ zle pochopili posolstvo náboženstva. Islam a kresťanstvo si v tomto nemajú čo vyčítať.

Čo reálne teda utečenecká kríza spôsobila na Slovensku?

Odpoveď nechám na každom z vás.

ps:
Pýtajte sa vašich lokálnych extrémistov kde sú tie milióny moslimov čo nedodržujú zákony, nepracujú a chcú vás konvertovať. Vyvoďte zodpovednosť za to, že extrémisti ako Kotleba nie sú schopní dodržať svoju predvolebnú propagandu. A nieje to prvý prípad. Rómovia nás stále nezaplavili, nadvláda sionizmu stále nezačala, vakcíny stále fungujú a žiadna metalová skupina neslávi úspech vyvolaním Satana.

Teraz najčítanejšie