Denník N

Milé mamičky, pán Richter vám nedopraje lepšie materské

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Pán Richter a jeho predĺžené ruky v Sociálnej poisťovni si povedali, že mamičky si nezaslúžia počas materskej adekvátny príjem.

Minulý rok som publikovala sériu blogov o tom, ako si môžu budúce mamičky prilepšiť materské, či privyrobiť si popri nej. Tiež o tom, ako je možné dostať materské pre otecka. Všetky rady, ktoré som odporúčala, boli v súlade so zákonom a nie úplne zdarma. Na svoje si pri nich prišla aj Sociálna poisťovňa.

Nechcem si pripisovať úspechy, ale možno nárast maximálneho čerpania materského, plus evidentný nárast čerpania materského zo strany oteckov, spôsobili, že pán Richter a jeho predĺžené ruky v Sociálnej poisťovni si povedali, že mamičky si nezaslúžia počas materskej adekvátny príjem a „zneužívaniu“ urobia koniec, resp. urobia ho opäť trochu ťažším.

Zopakujme si fakty, ktoré umožňujú mamičke prilepšiť si materské na akú výšku chce až do výšky maximálneho materského, ktoré je možné získať. Základnými faktami bolo:

  • mamička si za posledné dva roky platila minimálne 270 dní odvody na nemocenské poistenie;
  • do tohto obdobia sa počítalo aj každé ukončené poistenie;
  • ak si chcela mamička prilepšiť materské stačilo, aby k jednému dňu ukončila pracovný pomer alebo dohodu, a od ďalšieho uzatvorila nový na minimálne 90 dní pred nástupom na materskú dovolenku, alebo v prípade, že bola živnostníčka, bolo potrebné zrušiť alebo prerušiť živnosť a na minimálne 90 dní pred nástupom na materské sa zamestnať;
  • výška hrubej mzdy 90 dní pred nástupom na materskú určovala výšku materského.

Aby to nebolo také jednoduché, lebo pracovníčky Sociálnej poisťovne sa vždy správajú akoby nemocenské a iné dávky vyplácali zo svojich peňazí, zákon sa od tohto roku pritvrdil. Pozor na zmenu by si mali dať najmä budúce mamičky, ktoré si nemocenské poistenie platia dlhodobo, buď ako zamestnankyne, alebo ako živnostníčky.

Zmena hovorí o tom, že ak nemocenské poistenie trvá nepretržite od 1. januára predchádzajúceho roka, za rozhodujúce obdobie pre výpočet materského sa bude brať do úvahy predchádzajúci rok napriek tomu, žeby mamička na 90 dní zmenila pracovný pomer alebo sa zamestnala pred nástupom na materskú.

Aká ja rada? Ak zákon hovorí o nepretržitom trvaní, tak jediné, čo môže túto šnúru prekaziť, je prerušenie nemocenského poistenia na určitý čas pred poslednými 90 dňami. To znamená, že pre zamestnankyne to bude asi ťažšie alebo takmer nemožné, ak si platia odvody nepretržite už od predchádzajúceho roka, prerušiť toto platenie, stať sa nezamestnanou a potom sa znovu na 90 dní pred nástupom na materskú zamestnať. Pre živnostníčky bude jednoduchšie prerušiť alebo zrušiť živnosť, chvíľu byť dobrovoľne nezamestnanou alebo nezamestnanou a potom sa na 90 dní zamestnať.

Jediné, čo ma na tomto celom mrzí je, že budúca mamička si roky platí odvody, nečerpá žiadne dávky a keď má nastúpiť na materskú, je ochotná na tri mesiace zaplatiť maximálne odvody, štát sa stále tvári, že sa snaží zneužívať systém, namiesto toho, aby sa postaral o to, aby sa mamičky počas materskej a rodičovskej dovolenky cítili komfortne.

Ak sa Vám blog páčil, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie