Denník N

Milí intervencionisti, počúvajte aspoň svojich

Otvorený list všetkým neokonzervatívcom, liberálnym internacionalistom a zástancom „tvrdej ruky“ proti terorizmu (čo už dnes je aj „socialistická“ vláda vo Francúzsku).

Milí neokonzervatívci a zástancovia „humanitárnej“ vojny, keď už nechcete počúvať nás „pacifistov“, naivných „izolacionalistov“ a iných bláznivých „idealistov“, aspoň počúvajte vašich vlastných krstných otcov a aspoň sa pozrite na dejiny a úspech vašich teórií v praxi.

Jeane Kirkpatricková:

„Žiadna idea nedrží väčšiu moc v mysliach vzdelaných Američanov než viera, že je možné demokratizovať vlády hocikedy a hocikde, za každých okolností (…) Dekády, ak nie storočia sú normálne potrebné, aby ľudia získali nutné disciplíny a zvyky. V Británii, tá cesta zabrala sedem storočí (…) Rýchlosť, s akou armády kolabujú, byrokratúry abdikujú, a sociálne štruktúry sa rozplývajú, častokrát prekvapujú západných tvorcov politiky.“

Dnes už skoro všetci kandidáti na prezidenta USA a zástupcovia v Kongrese a senáte priznávajú, že Irak bola chyba. Koľkokrát ju chcete znova opakovať? Demokracie nemožno vybudovať vojenskou silou, demokracie nemožno zriadiť násilím, demokraciu nemožno vytvoriť občianskou vojnou. Pozrite sa na arabskú jar, ktorá sa stala arabskou jeseňou. Egypt, diktatúra, ktorú nikto zo západu dosť nekritizuje. Saudská Arábia, Katar, Kuvajt, Bahrajn, málo alebo žiadna zmena. Líbya, Sýria, v občianskej vojne a žiadna demokracia. Jediný úspech v Tunisku. Liberálne princípy im nemožno nanútiť, aspoň nie z noci na noc. Ak by ste to naozaj chceli dosiahnuť, museli by sme sa vrátiť späť ku koloniálnej doby, čo dúfam aspoň, nechcete. Demokracia vychádza najmä z materiálnych podmienok a ak dikatúry na Blízkom východe budú naďalej bohaté a vy ich budete podporovať zbraňami a peniazmi, nič sa tam nezmení.

 

Vojny, ktoré intervencia len predĺžila a prehĺbila:

Afganistan, 1979-1989: Neskôr spôsobila občiansku vojnu až do roku 2001.

Irak, 2003-dodnes: ISIS je jasný výtvor okupácie Iraku a intervencie v Sýrii, z oboch konfliktov vzišla väčšina zbraní a počiatočných ozbrojencov. Pekný príklad toho, že aj úplná intervencia armády z prvého sveta nezabezpečí trvalý mier (či vôbec). Pre tých, ktorý kričia návrat okupácie.

Líbya, 2011- dodnes: Intervencia síce skrátila Kaddáfiho pád, ale občianska vojna sa ním neskončila, práveže dnes spôsobila ešte horší dopad pre hospodárstvo a je neprehľadnejšia, aj Dáeš tam je.

Jemen, 2011- dodnes: Intervencia Saudskej Arábie pravdepodobne spôsobí rovnaké zničenie krajiny, ako sa stalo s Afganistanom, Somálskom a Libanonom a návrat HDP 100 rokov dozadu.

Okrem toho mnoho intervencií v Studenej vojne, v ktorej skoro všetky nepriniesli ani kapitalistické diktatúry, ani demokraciu, ako El Salvador, Guatemala, Kolumbia (nepriniesla koniec vojny, až tento rok možno), Vietnam, Kuba, Angola.

Vojny, kedy embargo fungovalo:

Juhoslávia, 1991-1995: Úspešné tiež kooperáciou s Ruskom, aj keď vtedy s Jeľcinom, ktorého vláda mala dosť iný postoj voči západu

 

Sýria je v tom stave v akom je, nie kvôli tomu, že sa žiadna intervencia nekonala, ale kvôli tomu, že sa konala. A dodávanie zbraní, poskytnutie cvičenia, logistickej podpory nie je podľa vás intervencia? Vo vedomí každého človeka – čo rozumie vojne – je to priama účasť vo vojne. No dobre, nemáte tam „boots on the ground.“ Ehm… až na tie špeciálne jednotky a poradcov. Čo chcete? Tiež nasadiť letectvo proti Asadovi? Lepší nápad ako začať tretiu svetovú nemáte? Hovoríte, že vám na životoch tých tisícoch záleží. Že chcete, aby ich smrť mala nejaký význam. Že chcete zabrániť ďalším úmrtiam. Tak prerušte intervenciu a presvedčte druhú stranu, aby spravila to isté alebo to spravte oboje naraz. Jediná cesta, ako zabrániť krviprelievaniu a zastaviť vojnu ešte v dohľadnej dobe, je multilaterálne embargo na zbrane a muníciu všetkých zúčastnených strán vo vojne. Rusko, USA, Francúzsko, Čína, Veľká Británia, Irán, Turecko, Libanon, Saudská Arábia, Irak, Líbya, Katar a ďalší, o ktorých si nie som istý. Ďalšia eskalácia prinesie len ďalšiu eskaláciu. A už aj tak studená vojna môže prerásť v niečo horšie. Naozaj chcete menej smrti alebo viac? Nechcete len presadiť si svoje a vyhrať tú vojnu a nie ju ukončiť? Ak sa naozaj vydáte tou cestou, buďte si vedomí, že krv tých ľudí bude na vašich rukách a zmyť si ju môžete vodou pred davmi, ale stále na vašich rukách zostane.

Citácia:

Teraz najčítanejšie