Denník N

Miluje zvieratká a chce byť zverolekárka? Táto kniha je pre ňu.

Ide leto, treba uvažovať aj nad tým, aké knihy dať deťom do batohov pred cestou za dedkami a babkami. Najmä, ak ide o deti skorého školského veku, u ktorých je dosť možné, že knihu radšej vymenia za nejaké – v danom ročnom období – atraktívnejšie činnosti. Julinka, dievčatko z Austrálie, môže k čítaniu pritiahnuť najmä dievčatá od cca 6 rokov.

80 kníh už napísala autorka Rebecca Johnson, ktorá pôsobí ako učiteľka prírodovedných predmetov v Austrálii. Jej knihy spája vášeň pre prírodu a život na súši aj v moriach okolo domovského kontinentu, ktoré pretkáva vymyslenými príbehmi detí alebo zvierat. Vždy je však ich základom reálne poznanie sveta živočíchov.

Julinka, malá zverolekárka je zrejme jej najúspešnejšou sériou, ktorú oceňujú ako čitatelia, recenzenti tak aj organizácie zaoberajúce sa ochranou zvierat. Inšpiráciou si bola autorka sama. Ako dieťa vyrastala v susedstve veterinára na dôchodku, ktorý sa s ňou rád a dlho o zvieratách rozprával. Tak vznikla Julinka, hlavná postava, desaťročné dievča, ktoré sa chce stať veterinárkou a tiež vyrastá pri veterinárke – v knihe je ňou jej mama.

Julinka mala zverolekarka 2

Čítala som piatu časť s názvom Ambulancia na pláži, v ktorej sa Julinkina rodina v zložení mama, oco, brat Adam, pes Cézar, plus kamarátka Zuzka vyberú kempovať na pláž. Celou knihou sa nesie veľmi pekný vzťah medzi rodičmi a deťmi a drobné dobrodružstvá, ktoré majú pre deti taký zásadný význam, že budú v budúcnosti formovať ich dospelé postoje.

Julinka mala zverolekarka 3

Hoci sa odohráva v Austrálii, Julinka, malá zverolekárka môže mať silný vplyv aj na deti z iných krajín. Jednak sa naučia niečo z exotickej fauny, ale najmä môžu odpozorovať Julinkin prístup – všetko nové, čo sa naučí, si zapisuje do veľmi jednoduchých odrážok, kreslí si obrázky a píše vlastné poznámky. V knihe sú aj ukážky, podľa ktorých to deti môžu skúsiť samy. Julinka rozpráva v prvej osobe, okrem vzdelávacieho rozmeru však nevynechá ani drobné darebáctva, svoje či Cézarove, ktorý vytrápi rodičov svojou aportovacou vášňou k zoschnutej smradľavej rybe.

Julinka mala zverolekarka 4

Či už ide o pozorovanie morskej uhorky, zachraňovanie mláďaťa grindy, objavenie varana žijúceho neďaleko kempu, Julinka je pri všetkom ukážkovou hrdinkou knihy pre danú vekovku: má dobré úmysly, je dobrosrdečná, milá, kamarátska, zvedavá a nápomocná. Učí sa, čo je správne, súcití so zvieratami, tie nebezpečné so záujmom pozoruje z diaľky, tie, ktorým treba pomôcť, sa nebojí vziať opatrne do rúk. Z knihy sa vďaka tomu stáva neobyčajný zážitok, pri ktorom budú deti cítiť plážový piesok prevaľujúci sa im pomedzi prsty.

Rovnako ako text, aj ilustrácie sú mimoriadne milé a priateľské. Ich autorka Kyly May o sebe v doslove píše, že tiež chcela byť zverolekárkou a v detstve chodila pomáhať do útulku. Dnes zvieratá kreslí do detských kníh, spolupracovala na desiatkach titulov.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Fragment. Foto: autorka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie