Denník N

Minimálna mzda pre voliča Smeru, desaťtisíc násobok pre ich advokáta

Len nedávno sme sa z úst Roberta Fica a ministra Richtera dozvedeli o ďalšom veľkom úspechu vlády kontinuity – umelo rastúcej minimálnej mzde. Tá má byť v budúcom roku 2,76 eur na hodinu. Predtým sa zase iný minister za stranu Smer-SD, spájaný s daňovými podvodmi pri obchodovaní s drevom, vyjadroval k 17,6 miliónovej odmene pre advokáta Bžána. Tomu malo zastupovanie Slovenska v arbitráži podľa odhadu renomovaných advokátov zabrať maximálne 500 hodín. Jeho hodinová odmena by tak bola 35 200 eur.

Pôvodne to pritom malo byť 64 miliónov eur, teda 128 000 eur na hodinu. Advokát Bžán sa ale na tlak médií, verejnosti a opozície z noci do rána veľkodušne vzdal takmer 50 miliónov. Priznám sa, nepoznám žiadneho podnikateľa, ktorý by si z už vystavenej faktúry len tak dobrovoľne škrtol tri štvrtiny. Navyše ak ešte deň predtým tvrdil, že zmluva je platná a nárok v plnom rozsahu oprávnený.

Tiež treba dodať, že v prípade týchto miliónov, ide „iba“ o podielovú odmenu, za samotné zastupovanie. Radomír Bžán 4,9 milióna, teda 9 800 eur za hodinu, už dostal. Takáto odmena je ale podľa vyhlášky uznateľná iba v obzvlášť náročných prípadoch s vysokou pravdepodobnosťou neúspechu a klient na to musí byť vopred upozornený. Peter Žiga ešte ako minister životného prostredia pritom pred dvoma rokmi sám hovoril, že na základe existujúcej zmluvnej dokumentácie neexistuje v spore o Gabčíkovo žiaden nárok na odškodné.

Dnes, keď po ukončení daňového vyšetrovania možno sám bude potrebovať dobrého právnika hovorí, že primeraná výška odmeny by bola 1 až 2 percentá. A tu sa dostávame k základnému problému. Z čoho sa majú tieto percentá vypočítať? Z nároku, ktorý si uplatnili Slovenské elektrárne? Ale ako k sume 700 miliónov vôbec dospeli? Na začiatku arbitráže sa hovorilo o 588 miliónoch. Robert Fico ich vtedy označil za „vycucané z prsta“. Dnes je zrazu 700 miliónov eur ako odškodné legitímna suma pre výpočet odmeny? Kto a kedy túto sumu verifikoval?

Podľa zmluvy o odškodnení to mal urobiť nezávislý znalec, na ktorom sa dohodnú obe strany. Táto zmluva je dnes neplatná. Rozhodol o tom arbitrážny súd. Ak by rozhodol opačne, výška odškodného by musela byť ešte nezávisle overená. Ak sa má však vyplácať odmena so stranou Smer spájanému advokátovi, sumu, z ktorej sa vypočíta, už overovať nepotrebujeme? Ak najbližšie príde na štát fiktívna žaloba s nárokom na miliardu eur, opäť budeme Bžánovi podobným bez rozmyslu platiť percentá z ďalšej „z prsta vycucanej“ sumy?

Ministrov návrh na dve percentá zo 700 miliónov eur je 14 miliónov. V prepočte na hodinu 28 000 eur. Odmena pre advokáta má byť aj v súlade s dobrými mravmi. Dobré mravy ale ministrovi Žigovi, údajnému obchodníkovi z nezdaneným drevom, evidentne nič nehovoria. Ako by inak mohol hovoriť o primeranej odmene v prepočte na hodinu vo výške 10 000 násobku minimálnej mzdy, ktorú s veľkou pompou a širokým úsmevom predstavili jeho stranícki kolegovia?

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.