Denník N

Ministerstvo školstva pochovalo vlastnú reformu

Zdroj foto: TASR
Zdroj foto: TASR

Museli ste synovi alebo dcére kupovať učebnice? Rozmýšľate, či dostáva dobré vzdelanie? Bojíte sa, či sa po škole uplatní? Tieto aj iné problémy mohla vyriešiť očakávaná reforma školstva. Nič také však nepríde.

Že školstvo je v poľutovaniahodnom stave je známy fakt. Asi preto sme spozorneli, keď minulý minister vyhlásil, že pripraví „najväčšiu reformu školstva za 25 rokov.“ Aj keď mnohí sú alergickí na slovo „reforma.“ Dnes vieme, že reforma je minulosťou.

Ministerka nedávno vyhlásila, že reformný dokument sa nedá realizovať. Po tom, čo na ňom na ministerstve rok a pol pracovali externí poradcovia. Vraj dokument nemá akčný plán, časový plán, rozpočet a treba hľadať politickú podporu. Pár odpovedí:

  1. Akčný plán a časový plán pripraví Vaše ministerstvo a Vaši úradníci po tom, ako určíte priority a rozhodnete, ktoré zmeny zavediete ako prvé.
  2. Rozpočet na reformu nachystajú zamestnanci ministerstva školstva a financií v nadväznosti na Vami určené priority.
  3. Politickú podporu? Veď za reformu je zodpovedné Vaše ministerstvo, SNS a Vaša vláda, ktorá opakovane tvrdila, že školstvo bude jej prioritou. Snáď neklamala.

Ale jedna vec ma zaráža: Nikto na Vašom ministerstve nebol za 1,5 roka schopný povedať poradcom, že chcú iný dokument? Často hovoríme, že reforma školstva musí pokračovať naprieč rôznymi vládami, naprieč rôznymi stranami. A tu nedokážu ani ministri za jednu stranu pokračovať a nadviazať na svoju prácu. Jeden si objedná vizionársky dokument, nasledovníčka povie, že chcela niečo iné a razom hodí do koša prácu odborníkov aj sľuby o reforme.

Pikoška na záver: V rozpočte na rok 2018 nie sú výdavky na reformu školstva. Najskôr teda reforma začne v roku 2019. A na začiatku 2020 budú voľby. Zo 4 rokov na ministerstve si SNS nechalo na reformu 1 rok. Po všetkých nejasných signáloch by ministerstvo už mohlo na rovinu povedať, že žiadna reforma nebude a že verejnosť, žiakov, rodičov, školy aj učiteľov rok a pol zavádzali.

A vizitkou SNS bude nekonečné básnenie o reforme, naťahovanie času, zbrklé návrhy ako branná výchova či dejepis navyše a 300-miliónový eurofondový škandál.

Teraz najčítanejšie