Denník N

Mladé pušky a starí harcovníci z Kotlebovej Ľudovej mládeže

Známy český spisovateľ Michal Viewegh napísal v roku 1994 román „Výchova dívek v Čechách.“ Keby niekto u nás v roku 2017 napísal román s názvom „Výchova náckov na Slovensku,“ ťažko by sme sa tomu mohli čudovať.

Reč bude o občianskom združení Ľudová mládež, o jeho vedúcich predstaviteľoch, niekoľkých členoch a ich kamarátoch. Pozrime sa ako sa Ľudová mládež charakterizuje a čo má byť jej cieľom.

Ľudová mládež má byť vraj hrádzou proti vlne úpadku.

A kto má ľudových mládežníkov priviesť k naplneniu týchto vzletných cieľov? Pôvodne vyzeralo vedenie takto: predseda Milan Mazurek, podpredsedovia – Andrej MedveckýMichal Buchta.

V súčasnosti vyzerá vedenie už trochu inak. Došlo tam k takej malej rošáde. Predsedom sa stal Michal Buchta a Mazurek je už iba podpredsedom. Medvecký zostal.

Začnime bývalým predsedom a súčasným podpredsedom Mazurekom. Je viac ako evidentné, že pre Kotlebových ľudových mládežníkov môže byť priam žiarivým vzorom. Výtržnosti pred bratislavskou Hlavnou stanicou, obdiv k Hitlerovi, otvorený rasizmus a popieranie holocaustu sú predsa v tejto branži tým najlepším odporúčaním. Najmä ak číta Rostásov Zem a Vek, kresťanský pilier ĽSNS a výchovu ľudových mládežníkov v kresťanskom duchu podporil vystúpením z rímskokatolíckej cirkvi a oceňuje ho aj známy neonacista Magát.

Novým predsedom je Michal Buchta, okresný predseda ĽSNS v Ružomberku. Ani on nie je nepopísaným listom. Je to starý člen Slovenskej pospolitosti aj jej politickej odnože, strany Slovenská pospolitosť – národná strana, ktorú 1. marca 2006 Najvyšší súd SR rozpustil. V roku 2012 sa zúčastnil stretnutia Slovenskej pospolitosti s členmi poľskej extrémistickej organizácie Obóz Narodowo-Radikalny. O jej členoch sa v Poľsku vyjadrujú aj takto: „Banda debili nazywających siebie patriotami.“ V roku 2015 pochodoval a rečnil v tričku SP v Bratislave. Naviac vo svojom internetovom obchode Brotherhood.sk ponúka skutočne zaujímavý tovar. Mikina H8Machine, knihy „Adolf Hitler – Projevy“ či „Program NSDAP“ a rôzne odznaky či boxer, ktorý bol tiež donedávna súčasťou ponuky, nepotrebujú komentár.

Zostal nám ďalší podpredseda, Buchtov švagor, krajský predseda pre Žilinský kraj, Andrej Medvecký. V roku 2011 bol na sneme Slovenskej pospolitosti zvolený za jej vodcu Marcel Urban, ktorý Medveckého vymenoval za jedného zo svojich pobočníkov. V roku 2013 sa o ňom na stránke Slovenskej pospolitosti  písalo ako o vzore nezlomnosti. Neskôr sa Medvecký preslávil aj inak. Bol podmienečne odsúdený za jazdu pod vplyvom alkoholu a je stíhaný za brutálny rasovo motivovaný útok na cudzinca z Dominikánskej republiky. V roku 2016 bol zvolený do parlamentu za Kotlebovu ĽSNS. Po prevalení škandálu z jeho trestným stíhaním sa mandátu vzdal a na jeho miesto nastúpil Milan Mazurek.

Venujme sa teraz aspoň malej ukážke ľudových mládežníkov. Prvý na rade je účastník legendárneho výstupu Kotlebovcov na ten správny Kriváň, Jakub Fobel.


Na Facebooku má profil Jakub Fobel (Якуб Фобел) s menom napísaným aj azbukou. Tipujem, že Jakub azbuku nepozná a po rusky nevie.

Pozná, či nepozná, ale Putina evidentne obdivuje.

Hoci sa Jakub narodil v roku 1999, už v pomerne útlom veku sa u neho začali prejavovať sympatie, ktoré ho logicky doviedli do Kotlebovej mládežníckej organizácie.

Ťažko prehliadnuť, že s Kotlebovou stranou má plne kompatibilné názory. Pozornosť si zaslúži najmä video, ku ktorému pripojil text: „Nemôžem z toho“ a tri vyškerené smajlíky. Vo videu sa postupne striedajú zábery na tancujúcich židovských mužov, Adolfa Hitlera a dym stúpajúci z komínov. Pri tragickej realite šoa, skutočne mimoriadne zábavné.

Jakub utužuje stranícke kontakty so svojimi vzormi a poctivo sa v typickom zelenom tričku s mrežou v kruhu, zúčastňuje straníckych akcií.

Ale Jakub ako sa zdá, aspoň súdiac podľa ním zverejnenej fotografie, na ktorej je s kamarátom, zavše pozabudne na vznešené ciele Ľudovej mládeže o „boji proti rozširujúcej sa závislosti na alkohole a drogách u mladých ľudí,“ aj na „boj proti dekadencii a úpadku,“ potom to neraz dopadne takto.


No ak mám povedať pravdu, viac ako Jakub ma upútala jeho priateľka Katarína Fillová. A nejde o krásu, hoci je to možno celkom pekné dievča. Zaujala ma niečím iným. Názvom svojho konta na sociálnej sieti – 14mrcha88. Čo myslíte, ide rovnako ako v prípade finančných darov Kotlebovcov vo výške 1488 €, iba o náhodu?

Jakubova kamarátka Ketrin, si tiež váži Mariána Kotlebu.

Fotografuje sa so straníckym odznakom s Kotlebovým zamestnancom Máriom Vidákom, ktorý tvrdí, že s fašizmom nemá nič spoločné a s kamarátmi.

Zdieľa burcujúce slogany.


A oblieka sa skutočne kompatibilne so svojim nickom. Division 44, čiže divízia SS ku slečne „14mrcha88“  skutočne pasuje.

Ďalším objektom nášho záujmu bude priamy účastník letného tábora mladých Kotlebovcov, Peter Antal. Na Facebooku má profil s názvom Peter Bažant Antal. Na staršej titulnej fotografii je záber zo spomínaného tábora kde nechýba podpredseda ĽM Andrej Medvecký. Na súčasnej je s členmi neonacistickej kapely Krátky proces a s jej frontmanom, Rastislavom Rogelom.

Sympatie k určitým myšlienkam a Rogelovej neonacististickej kapele Peter prejavuje aj takto.


Aj Peter, podobne ako Jakub, statočne bojuje proti alkoholu a iným závislostiam. Slovenská klasika – krčma, pivo, borovička a cigareta nemôžu chýbať.

O tom k čomu Peter inklinuje, napovedia aj tieto fotografie.

A ešte viac veci, ktoré Peter Antal zdieľa.


Na záver ešte jedna pri kríži a jedna, kde si Peter Antal iba tak zo špásu zahajloval.


Rovnako ako u Fobela, aj tu ma ešte viac ako samotný Peter Antal, zaujal jeho priateľ Majo Petrok. Už jeho titulná fotografia napovie viac ako celý román, Je ňou povestný symbol používaný neonacistami, číslo 88, čo znamená „Heil Hitler!“

Na začiatok niečo na tému holokaustu.

Medzi idolmi nemôže chýbať Tiso.


V Majovom prípade nechýba ani Adolf Hitler.

Ani „žartíky“ s neonacistickými symbolmi

A 8. máj, deň víťazstva nad fašizmom, oslávil takto.

Myslím, že na dnes toho bolo už dosť, tak už iba niečo na záver. Ale sľubujem, že s členmi „Kotlebajugend“ sa ešte v mojich blogoch stretneme.

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.