Denník N

Mladí ľudia na Slovensku prišli o šance rozvíjať svoje talenty

Ak ste na Slovensku a nie v Česku či Poľsku alebo v Maďarsku, môžete sa len modliť, aby ste si tú štátnu miliardu k dobru ešte stihli užiť. Slovenské zdravotníctvo po 9 rokoch režimu Róberta Fica vám pramálo pomôže.
Ak ste na Slovensku a nie v Česku či Poľsku alebo v Maďarsku, môžete sa len modliť, aby ste si tú štátnu miliardu k dobru ešte stihli užiť. Slovenské zdravotníctvo po 9 rokoch režimu Róberta Fica vám pramálo pomôže.

Šetrenie MZ na drahých inovatívnych liekoch v roku 2017 je 10 miliónov €. Výskum a inovácie v automobilovom priemysle dostal od vlády Smeru 6,9 milióna eur.

Peniaze na úplne obyčajnú podporu študenta čínštiny nie sú:

Študent čínštiny chce ísť na ročný študijný pobyt do Hongkongu, musí sa však zaobísť bez podpory od štátu. Zdroj: Študovať na vozíku v Hongkongu? Štát berie príspevok na asistenta, dá ho, len ak sa bude vracať – Denník N

Naopak, rozhodli sme sa podporiť výskum v inej oblasti:

6 648 118.20 €; Direct Impact, s.r.o.; september 2021:
Hlavný cieľ projektu sa tak orientuje na vypracovanie algoritmov získavania a spracovania veľkého množstva dostupných údajov využiteľných pri diagnostickej a terapeutickej praxi. … Prístup k téme je unikátny a zatiaľ neexistuje porovnateľný výskum, ktorý by v sebe kombinoval toľko identifikovaných výskumných problémov s tak zjavne interdisciplinárnym charakterom. Zdroj: Využitie pokročilých informačno-technologických nástrojov pri medicínskej praxi – Detail žiadosti o nenávratný finančný príspevok, ITMS2014+ Verejná časť

Firma Direct Impact – organizátor konferencii.  Inzerát na Profesii tvrdí: „Spoločnosť Direct Impact, s.r.o. sa zaoberá vývojom a výskumom v oblasti prírodných a technických vied. Zároveň sa už 16 rokov zaoberá organizáciou konferencií, seminárov, workshopov a spoločenských podujatí najmä v oblasti digitalizácie Slovenska (www.itapa.sk) a realizáciou projektov najmä v oblasti využívania otvorených dát.“ – berte to tak, že úspešný uchádzaš má istotu platu, lebo EU-prahy sú už odklepnuté.

Tak, tak, organizátor prehliadky dodávateľov štátnych IT riešení. Bez vlastného webu. Projekty firiem Direct Impact a FDDC  sa svojím charakterom podobajú. Akurát si vymenili úlohy. V oboch im sekunduje UK.

Toto rozhodnutie prišiel obhajovať minister školstva v spoločnosti pána Sotáka. Mnoho ľudí sa na Facebooku pýtalo, čo tam robí ten človek? Niektorí o pánovi Sotákovi hovorili, že je to majiteľ železiarní Podbrezová.  Niektorí zistili, že má aj iné kvality:

https://www.facebook.com/maria.urbanova.94/posts/1067115039994882

Nuž priatelia, čo si zvolíte, to dostanete.  Akú perspektívu pre naše deti chcete, podľa toho si vyberáte tých, čo majú riadiť tento štát.  Udržanie politikov vo vládnych funkciách je závislé len a len o toho, byť zvolení.

Nuž, niektorí by mali len ostať sedieť doma. A niektorí…

Katarína má rakovinu prsníka. Metastázy sa jej rozšírili už aj do pečene. Onkologička jej navrhla chemoterapiu a dva konkrétne lieky. Poisťovňa ale schválila len jeden – lacnejší. Pacientka vraj nevyčerpala všetky možnosti ako sa liečiť.“

Liečba totiž stojí 10-tisíce eur. Perjeta môže poskytnúť viac času a lepší život v ťažkej chorobe. Tvrdí to Katarínina lekárka, aj nezávislá onkologička, s ktorou sme sa o lieku rozprávali.

„Čo sa týka Perjety, tak je to látka, ktorá účinkuje na úrovni HER 2 receptoru, a v kombinácii s chemoterapiou v liečbe karcinómu prsníka jednoznačne prispieva k predĺženiu prežívania pacientky,“ hovorí onkologička Miroslava Malejčíková.

Zdroj: Drahé lieky na rakovinu dostane ten, komu to niekto vybaví. Minister to chce zmeniť | TVnoviny.sk

Na tento rok naplánovalo ministerstvo zdravotníctva rôzne šetriace opatrenia. Okrem iných je tam aj ušetrenie práve na týchto drahých inovatývnych liekoch: „Zavedenie pravidiel pre schvaľovanie liekov na výnimky prinesie v roku 2017 úsporu 10 mil. eur.“, píše sa v štátnom rozpočte v kapitole ministerstva zdravotníctva. Píše sa tam aj o ďalšom šetrení: Zavedením limitov na predpisovanie liekov vo všeobecnej ambulantnej starostlivosti a špecializovanej ambulantnej starostlivosti sa v roku 2017 zníži potreba liekov o 20 mil. eur.

Známa postava z pozadia Slotovej SNS má z fondov, ktoré rozdeľujú nominanti „novej SNS“, vyvíjať autonómne vozidlá. Vývoj za 6,89 milióna má robiť firma Norberta Havalca s obratom 86-tisíc ročne a neziskovka, ktorá oficiálne sídli v dome, kde nájdete web Modrý koník. Zdroj: Nominanti SNS prihrali šesť miliónov z eurofondov na výskum Havalcovi z kauzy emisie – Denník N

Šetrenie MZ na drahých inovatívnych liekoch v roku 2017 je 10 miliónov €. Výskum a inovácie v automobilovom priemysle dostal od vlády Smeru 6,9 milióna eur.

Nie, vláda Smeru naozaj nemá alternatívu. 

Autor je členom SaS a členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]