Denník N

Mňa neumlčia – odkaz Austrálčanky Charlotte kenským násilníkom

Austrálčanka žiadala trest pre násilníkov za skutok, ktorý spáchali, a ich verejné usvedčenie, aby Keňa musela začať čeliť problému znásilňovania žien. Viac ako sedem rokov ju pri tom nakrúcala režisérka Judy Rymer.

Veľkú časť dokumentu Mňa neumlčia sledujeme dianie v súdnej sieni, čo našu pozornosť upriamuje na (ne)funkčnosť súdnictva v Keni. V prestrihoch vidíme, ako žijú ľudia v krajine, ako vyzerajú slumy, čím si Keňania zarábajú na život.  V ďalšej filmovej línii navštevuje Austrálčanka Charlotte so skupinami dobrovoľníčok slumy a snaží sa šíriť medzi ženami osvetu o tom, že znásilnenie nesmie byť tolerované. Rozpráva svoj príbeh a mnohým ženám  tak dodáva odvahu vyrozprávať ten ich.

Austrálčanka Charlotte bojuje za spravodlivosť v Keni. Foto: Archív dokumentu Mňa neumlčia
Austrálčanka Charlotte bojuje za spravodlivosť v Keni. Foto: Archív dokumentu Mňa neumlčia

Príbeh Charlotte Campbell je rozprávaním o boji proti bezpráviu na ženách v Keni. Dokument  režisérky Judy Rymer nám umožňuje nahliadnuť do kenskej spoločnosti, kde je znásilňovanie žien akceptované, ženy sa o ňom boja hovoriť. Hrdinky príbehu to chcú zmeniť práve tým, že už nebudú mlčať.

Charlotte Campbell Stephen

Charlottin vytrvalý boj za spravodlivosť trvá už viac ako sedem rokov.

Počas nich chodí do tej istej súdnej siene, zakaždým sa stavia zoči-voči útočníkom a dookola opakuje spomienky na strašný zážitok. Cudzinka bielej pleti chce usvedčiť Keňanov v ich krajine zo zločinu, pred ktorým roky spoločnosť zatvára oči. Neľahký boj! Jej vytrvalosť a guráž sú obdivuhodné. A zaslúžia si zabojovať aj o ocenenie v Hlavnej súťaži Medzinárodných filmov na tohtoročnom Jednom svete.

Jana Antalová

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.