Denník N

Moderná konzervatívna strana

Povedať dnes, že ste konzervatívec, sa nejaví ako prezieravé. Všetko možné, len nie konzervatívec. Ja som však konzervatívec a aj ním ostanem, čo ako to bude nemoderné. Jedným dychom zároveň dodávam, že som moderný umiernený konzervatívec. To je veľmi dôležité, lebo u nás sa konzervativizmus spája s takým miernym náboženským fanatizmom, často krát žiaľ oprávnene.

Sme, akí sme.

Slovenskom práve lomcuje vlna neštandardu, politického šialenstva. Očakávam však, že raz sa táto „žúrka“ skončí a ľudia budú chcieť mať vo veciach jasno.

To, že vo vyspelej západoeurópskej civilizácii sa vyvinuli strany, ktoré sú postavené na hodnotách a funguje tam určitá politologická mapa nie je preto, že tieto krajiny sú nemoderné a my sme „ikonou“ progresu s našim politologickým šialenstvom. Práve naopak, je to znakom, že sme zas a opäť niečo nezvládli.

Ak byť konzervatívcom nie je dnes na Slovensku moderné, tak prihlásiť sa v tomto čase ku KDH je na úrovni čoho?

Dnes sa z KDH uteká. Mňa KDH ani neporodilo, ani nevychovalo. Ja som s KDH spolupracoval a podľa viacerých by bolo  prezieravé teraz z tejto spolupráce čo najskôr utiecť. Ja neutekám, naopak mám predstavu ako by sa dalo KDH pomôcť vrátiť do slovenskej politiky.

Mám víziu modernej konzervatívnej strany. Slovensko je aké je. Nerobím si ilúzie, ale nie je na tom až tak zle, aby sme tu nemohli mať jednu modernú konzervatívnu stranu.  Na základoch KDH (niekto by povedal na ruinách KDH) sa podľa mňa dá vybudovať moderná konzervatívna strana.

Ja si to zatiaľ myslím.

Preto sa v pondelok prihlásim za člena KDH.

Ak predsedníctvo KDH na svojom zasadnutí 18. apríla schváli moje členstvo, následne ohlásim kandidatúru na predsedu KDH.

Mám jednoduchú víziu a som ju schopný povedať za pár minút a tak, aby sa tomu dalo rozumieť.

Ak sa KDH transformuje na modernú konzervatívnu stranu ľudového typu, má nielen šancu vrátiť sa na politickú scénu, ale aj potenciál byť výraznou súčasťou slovenskej politickej scény.

Moderná konzervatívna strana ľudového typu, ktorú budú voliť nie len kresťania, ale aj racionálni ľudia bez daru viery, má na Slovensku svoje miesto.

Prihlášku do KDH odošlem moderne -elektronicky, pri pomníku A. Bernoláka v Bratislave. A. Bernolák bol tak ako ja z Oravy. Bol to pracant. Urobil obrovský kus práce aj s jeho Slovenským učeným tovarišstvom a aj ním sa chcem inšpirovať.

Oravu nespomínam náhodou. Som rád, že najsilnejšie okresy z pohľadu voličskej základne KDH-oravské okresy Námestovo a Tvrdošín ma v predstihu podporili za predsedu KDH. Je to pre mňa veľké povzbudenie a zároveň záväzok, aby  som do toho náročného zápasu šiel.

Držte palce!

 

Teraz najčítanejšie