Denník N

Môj šťastný život. Kedy ste si to naposledy povedali?

Čítanie tejto knihy je od samého začiatku čírou radosťou. Tina, hlavná hrdinka, je celkom obyčajné dievčatko. Nemá žiadne zvláštne schopnosti. Nestretáva sa s vílami ani nežije v rozprávkovom svete. Žije celkom všedným životom a práve o to ide – pripomenie nám, čo je v živote najpodstatnejšie.

Kniha Môj šťastný život je plná drobných, tichých detských radostí a strastí, ktoré sú známe každému človeku. Prihovára sa nielen deťom, ale aj ich rodičom. Nabáda ich k uvedomeniu si, že nielen silné a veľké emócie spájané s výnimočnými udalosťami sú hodné našej pozornosti. Deti robia šťastnými maličkosti. Pre rodičov je krásne to prežiť znova a pripomenúť si, na čo možno pod tlakom života zabudli – čo nás môže urobiť skutočne šťastnými.

Dejová linka je veľmi jednoduchá – Tina, ktorá žije iba s ockom a mačkou Mickou, práve nastúpila do školy a spoznáva nové prostredie. V triede sa skamaráti s Fridou, stanú sa z nich najlepšie kamarátky. Frida sa však s rodičmi po čase odsťahuje do iného mesta a Tina sa musí s novou situáciou vyrovnať. Každý deň je zároveň spojený s prežívaním drobných udalostí, pre dospelých takých banálnych, no my ich vidíme Tininými očami a chápeme, aké je všetko podstatné a dôležité pre šesťročného malého človeka. Najkrajšími momentmi celého textu sú pritom okamihy, keď Tina zaspáva. Vtedy si vyrátava chvíle, kedy bola šťastná. Nemusím zrejme hovoriť, že aj popri tom, keď sa poškriepi s Fridou, rozbije si koleno či sa zrazí so spolužiakom Jonatánom, Tina vždy vie jasne pomenovať, čo ju robí šťastnou. To môže byť inšpiráciou nielen pre malého čitateľa, ale aj pre nás, rodičov.

V tejto nežne ilustrovanej knižke sa nachádza viac šťastia ako v hocakom inom texte, kde sa šťastie okato ospevuje. Autorka textu, Švédka Rose Lagercrantz, má s literatúrou pre deti bohaté skúsenosti, venuje sa jej približne od roku 1973. V tvorbe sa pritom zameriava najmä na dospievajúce dievčatá v kategórii Young Adult (mladí dospelí). Je tiež držiteľkou Ceny Astrid Lindgren. V knihe Môj šťastný život je textu málo, je písaný v jednoduchých a nekomplikovaných vetách, preto je dosť možné, že si ho cieľovka, ktorou sú deti od 7 (ale pokojne aj od 6) rokov, zvládne z väčšej časti prečítať sama. V ponuke je už aj pokračovanie s názvom Moje srdce sa smeje a veselí.

Autorkou ilustrácií je Eva Eriksson. Ako som už spomínala, sú nežné, jemné a kniha je nimi bohato obsypaná. Na každej strane sa nachádza aspoň jedna ilustrácia, ktorá spolu s krátkym textom môže na deti pôsobiť dosť motivačne. Čo si prečítajú ihneď aj vidia a ak aj niečomu v texte hneď neporozumejú, ilustrácie ich utvrdia v tom, že obsah chápu správne.

Popri knihách, v ktorých sa vystrája, jaší a neposlúcha, je Môj šťastný život priehrštím dobra, lásky a pokoja. A samozrejme, čistého ľudského šťastia.

Viac z mojej tvorby a recenzií nájdete tu.

Teraz najčítanejšie