Denník N

Moje Potulky Lotyšskom 2017

Pobaltské krajiny som plánoval navštíviť dlhšiu dobu. Jedného dňa mi kamarátka, Lotyška,  žijúca v Rige povedala, že ak prídem, tak mi to tam poukazuje.  Neváhal som a rozhodol som sa, že na pár dní navštívim Rigu. Stalo sa tak koncom júna 2017. Cestoval som autobusom, lebo to vychádzalo zo Slovenska podstatne lacnejšie ako lietadlom.

Môj prvý dotyk s Rigou bola centrálna autobusová stanica, ktorá nie je príliš príjemné miesto. Pôsobí  podobne  ako hlavná stanica v Bratislave. Jedna z prvých vecí, čo mi utkvela v pamäti, bola Lotyšská akadémia vied, ktorá sa nachádza v blízkosti autobusovej stanice. Je to vlastne mrakodrap postavený v pätdesiatych rokoch v stalinistickom štýle. Patrí medzi výškové budovy postavené v tomto období vo východnom bloku, z ktorých najznámejšie sú Sedem sestier v Moskve. Zvonku pôsobí dosť chladne a miestni ľudia ju nazývajú stalinová narodeninová torta.

Stalinová narodeninová torta

Potom som si skočil na kávu do najbližšej kaviarne, ktorá sa nachádzala v neďalekom obchodnom centre. Každú kávu  tam ponúkali v troch verziách – small, medium a large.  Vybral som si large americano a dostal som pollitrovú kávu v pohári veľkosti polievkového taniera.

Podvečer ma kamarátka povodila po meste. Je to na nezaplatenie, keď vám niekto miestny poukazuje neznáme mesto. Centrum Rigy je naozaj veľmi  krásne. Je tam veľa parkov, ktoré boli vybudované na miestach, kde v stredoveku stáli mestské hradby. Prešli sme tam dokonca aj cez takzvaný „love bridge“, kde zamilované páry vešajú visiace zámky na zábradlie. V jednom parku som narazil na obrovskú asi 10 metrov vysokú sochu opice v skafandri pre kozmonautov. Spočiatku som si myslel, že je to pocta pre film Planéta opíc, ale potom som sa dozvedel, že je to hold opiciam, ktoré boli skúšobne vyslané do vesmíru počas obdobia vesmírnych pretekoch. Cez parky pretekajú kanály rieky Daugavy, čo vytvára príjemnú atmosféru a je tam možnosť objednať si okružnú plavbu loďou po Rige.

Socha opice

 

V Rige je veľa miest, z ktorých sú nádherné výhľady na celé mesto. Boli sme napríklad v luxusnom hoteli Guttenberg, ktorý sa nachádza v historickom centre mesta. Na streche je reštaurácia, kde sa dá príjemne posedieť a kochať sa výhľadom na mesto pri poháriku vína.

 

Rieka Daugava pretekajúca Rigou

V historickom centre mesta sa nachádza veľmi veľa kostolov a katedrál. Sú väčšinou luteránske,  pretože je to dominanté náboženstvo. Avšak dá sa tu nájsť aj mnoho ortodoxných a katolíckych kostolov. K najzaujímavejším patrí Katedrála Svätého Petra a Rižský dóm (luteránska katedrála).

Rižský dóm
Katedrála Svätého Petra

Zaujímavý je aj Dom čiernych hláv. Čierne hlavy boli v stredoveku cechom nemeckých obchodníkov v Rige. Táto budova bola značne poškodená v polovici 20. storočia, avšak v 90. rokoch bola rekonštruovaná do súčasnej podoby. Zvonku ju zdobí množstvo ozdobných prvkov, ktoré v sebe zahŕňajú viacero architektonických štýlov. V súčastnosti sa vo vnútri nachádza historické múzeum.

Dom čiernych hláv

V centre Rigy je aj veľa ďalších stavieb, ktoré ma tiež zaujali. Uvediem len niekoľko príkladov – budovy cechov, rižské rádio, prezidentský palác , rižská galéria a 3 najstaršie rižské domy.

 

Prezidentský palác

V centre mesta sa tiež nachádza Pomník slobody. Bol dokončený v roku 1935 a predstavuje nezávislosť, ktorú Lotyššsko získalo po prvej svetovej vojne od Ruska. Je to socha ženy, ktorá symbolizuje slobodu a vo vystretých rukách drží tri hviezdy, ktoré zase predstavujú jednotu krajiny.

Pomník slobody

Avšak to čo ma v Rige najviac zaujalo,  je takzvaný Art Nouveau District, ktorý je situovaný v širšom centre mesta. Je to mestská štvrť, kde sú domy postavené v secesnom štýle. Nachádza sa tam veľa poschodových domov s obrovským množstvom ozdobných prvkov na svojich fasádach. Veľa týchto budov bolo navrhnutých slávnym architektom Michaelom Eisensteinom, ktorý mal rusko-židovský pôvod. Autor mal zmysel pre detaily a divák sa tu môže kochať nespočetným množstvom ozdobných sošiek a reliéfov, ktoré sa nachádzajú na stenách domov.  Je to taktiež ideálne miesto na večernú prechádzku.

Čo sa týka rižských budov, chcel by som sa podeliť ešte o jeden postreh. Keď sa človek prechádza po meste, tak vôbec nie je zriedkavé, že medzi kamennými domami narazí aj na množstvo domov postavených z dreva.

Drevený dom v centre mesta
Festival Rigas Ritmi
Festival Rigas Ritmi

V Rige sa v lete odohráva aj množstvo kultúrnych podujatí. Koncom júna 2017 sa tu organizoval festival jazzovej hudby – Rigas Ritmi. A kedže ma kamarátka pozvala na jeden koncert,  tak som neváhal a zúčastnil som sa. Koncert bol odohraný v átriu už spomínanej Rižskej katedrály, čo malo za následok výbornú atmosféru a zároveň aj skvelú akustiku. Videli sme dva úžasné koncerty -brazílskeho sólového gitaristu – Yamandu Costa , ktorý hral na 7 strunovej gitare rôzne zmiešané štýly. Ďalej sme počuli kubánsku kapelu Dayme Arocena, čo bol tiež veľmi výnimočný zážitok.  Musím povedať, že z hudobného hľadiska to bola naozajstná lahôdka. Keď sa koncert skončil, bolo ešte stále svetlo, pretože v tomto období sa tam stmieva až o 23. hodine.

Neďaleko Rigy sa nachádza letovisko pri Baltskom mori – Juurmala. Je to polhodinu vlakom smerom na západ. Povedal som si, že musím vyskúšať kúpanie v Baltskom mori, a tak som sa tam v jeden deň vybral.  Nasadol som na vlak a konkrétne som vystúpil na zastávke Majori. Je tam množstvo hotelov, chatiek a tiež pekné piesočnaté pláže. Avšak počasie tam bolo dosť chladné a tak som Baltské more vyskúšal len po kolená. Ale aspoň som si požičal lehátko a trošku sa opaľoval, aj keď fúkal dosť studený vietor.

Baltské more v Juurmale

Môj posledný deň v Lotyšsku som sa rozhodol stráviť smerom na severovýchod od mesta. Konkrétne som navštívil mestečko Sigulda. Cestoval som opäť vlakom a cesta mi trvala cca hodinu a pol. Sigulda je v podstate turistické centrum, ktoré je spojené ešte s ďalšími dvoma mestečkami a to Turaida a Krimulda. Nachádza sa tu veľa turistických atrakcí ako múzeum, lanovka, bobová dráha, jaskyňa, lanové centrum, kaštieľ, kostoly, hrad a mnoho viac. Z tejto širokej ponuky som sa rozhodol navštíviť siguldský hrad. Po ceste som sa ešte zastavil v luteránskom kostole a nahliadol som dnu. Bol to celkom zaujímavý zážitok, keďže tam bola nahlas pustená  rocková hudba (pravdepodobne nejaká kresťanská kapela).

Luteránsky kostol v Sigulde
Siguldský hrad

Vstupné do hradu bolo 2€. Siguldský hrad je zrúcanina s obrovským nádvorím a dvoma zachovanými budovami. A to jedna obranná vežička s pekným výhľadom z hora a priečelie hradu, ktoré malo v minulosti tiež obrannú funkciu. Na nádvorí hradu sa nachádza obrovské pódium, kde sa organizujú rôzne kultúrne podujatia.

Myslím,  že moje najzaujímavejšie zážitky z Rigy som vám priblížil. Dúfam, že vás aspoň niektoré z nich zaujali.

Teraz najčítanejšie