Denník N

Molekula H2O je za každých okolností H2O

“Sú horúčavy, musíte piť!”, to bude hlavný slogan počas celého leta. A je to tak správne, vodná bilancia, teda vydávanie vody a prijímanie vody je podmienkou prežitia nášho tela. Ale čo piť?

Dôležité je to nahradenie vylúčenej H2O. Schválne píšem chemický vzorec, pretože pre hospodárenie tela s vodou je jedno, či vypijete liter H2O v podobe piva, liter H2O v podobe kávy alebo liter H2O alebo v podobe odvaru z mäty.

Mám výhrady k deleniu H2O na dobrú prírodnú a tú hnusnú sladkú/alkoholovú/kávovú/pivovú…. Podobne ako “prírodný vitamín C” a hnusný “umelý vitamín C” sú tou istou molekulou a delenie je nezmysel. Proste voda je voda a pre fungovanie organizmu potrebujeme molekuly H2O.

Problém je niekde inde. V snahe dodať do tela viac H2O ako obvykle vypijeme viac káv. A to znamená viac kofeínu. Vypijeme viac piva a to znamená viac alkoholu. Vypijeme viac svojej obľúbenej minerálky a to je väčšia dávka minerálov v nej obsiahnutých.

Situácia sa počas leta otočí do polohy, na ktorú nie sme zvyknutí. Počas roka pijeme pivo, preto, aby sme do seba dostali miernu dávku alkoholu. Podobne, pijeme kávu, aby sme do seba dostali miernu dávku kofeínu. Počas celého roka nepijeme priamo so zámerom doplniť tekutiny. Počas roka tá voda (tie molekuly H2O) v pive či káve akosi mimochodom pokryje potrebu vody.

A tu zrazu v krátkom období horúčav potrebujeme piť nie kvôli kofeínu či alkoholu, ale kvôli vode samotnej.  Očami lekárnika: Z pomocnej látky sa stáva účinná látka.

Takže čo piť, keď už sme o 10:00 spotrebovali celú dávku kofeínu obvyklú pre celý deň v inom ročnom období? Odpoveď je jednoduchá a podobá sa každej inej odpovedi súvisiacej s potravinami:

Sme všežravci, jedzme ako všežravci a pime ako všežravci.

To znamená, pestro, rôznorodo. Nájdite si na leto ďalšie 3-4 druhy nápojov s vysokým obsahom H2O, ktoré vám budú vyhovovať, chutiť, voňať. striedajte ich. Striedajte aj vrámci druhu. Nekupujte kartón, ale 6 rôznych minerálok. Nekupujte bandasku sirupu ale 4-5 rôznych príchutí sirupov do vodovodnej vody.

Viete, každý nápoj nesie so sebou nie len H2O, ale aj mnoho prídavných látok. Sodík v minerálkach, kofeín v káve, cukor v limonádach. Každá minerálka má iný pomer minerálov. Každý sirup má iné umelé sladidlá. Každá limonáda má iné cukry a iné farbivá. Takže keď ich budete striedať, je to prvý krok k ochrane pred predávkovaním.

Naozaj, problémom letného pitného režimu nie je “ako dostať do tela vodu”, ale ako sa nepredávkovať minerálmi, kofeínom, alkoholom, umelými sladidlami, cukrom.

A nesmieme zabúdať ani na samotnú H2O. Nič tak neotrávi organizmus, ako keď vypijete 5 litrov čistej H2O. Úplne vážne. Náš organizmus, to je jeden minerálny roztok plný plávajúcich bielkovín, tukových guličiek a všakovakého organického sajrajtu. Keď by sme do seba liali čistú vodu, čistú H2O, došlo by k zriedeniu. Nie hneď, organizmus má nástroje ako udržať túto rovnováhu. No pri predávkovaní H2O sa vyčerpajú aj tieto rezervy a systém sa zrúti, organizmus umiera.

Poviete si: “Ani čistá voda nie je dobrá, tak teda čo?”

Ale veď som to písal horevyššie: Sme všežravci, jedzme ako všežravci a pime ako všežravci.

Keď vypijete v posteli kávu, ráno jeden nealko Radler, pár pohárov minerálky, na obed polievku, po obede pollitrovú kofolu, do večera čierny čaj, minerálku a nejakú tú kávu, do polnoci 2-3 pivá… No počítajte so mnou a poľahky sa dostanete na tých 3-5 litrov. A keď na druhý deň vyskúšate inú minerálku, inú kávu, iný čaj, inú polievku, život bude nie len dobre hydratovaný, ale sa aj niečo dozviete o chutiach rôznych nápojov. A že vám tie nové nápoje nechutili? H2O ste do seba dostali a o to vám predsa šlo.

Pod čiarou: Na fotke je prameň na kolonáde vo Františkových Lázních.


Teraz najčítanejšie