Denník N

Molekula otcovstva

Fakt, že otec je pre dieťa rovnako dôležitým rodičom ako matka, je dnes už tak triviálny, ako je kľúčový. Lenže nie všetci otcovia sú rovnako ochotní alebo schopní starať sa o svoje vlastné deti. Prečo je to tak?

Dôvodov môže byť samozrejme niekoľko, pravdepodobne všetky však budú mať svoj pôvod v biochémii mužského mozgu. Oxytocín je dôležitý humánny neuropeptid, ktorý sa generuje a vyplavuje z hypotalamu nielen do ďalších častí mozgu, ale prostredníctvom krvného obehu aj do celého tela. Ide o mimoriadne účinnú molekulu so širokým spektrom fyziologických prejavov. Zatiaľ čo napríklad u tehotných žien spôsobuje kontrakcie maternice počas pôrodu, u novopečených mamičiek spúšťa laktáciu a štartuje materinské inštinkty. Ale čo muži a ich otcovská láska? Keďže aj páni produkujú oxytocín, existuje odôvodnený predpoklad, že by práve on mohol byť (spolu)zodpovedný za vznik a udržanie emočných a sociálnych väzieb otcov k ich deťom. Doposiaľ boli k dispozícii iba výsledky štúdií hrabošov prérijných, ktoré poukazovali nielen na kľúčovú úlohu oxytocínu (najmä u samíc), ale taktiež na významný vplyv ďalšieho, veľmi podobného  hormónu – vazopresínu – na samcov v súvislosti s ich starostlivosťou o potomkov. (A zároveň aj monogamiu, ale to je iný príbeh). Nuž, a nakoľko neurochémia predmetných hlodavcov je nápadne podobná tej našej, usudzovalo sa, že analogicky to bude fungovať aj u samcov druhu Homo sapiens. Nikto to však až doteraz poriadne netestoval.

Najnovšia (dvakrát zaslepená a placebom kontrolovaná) humánna štúdia tohto druhu už naznačuje, že to tak naozaj môže byť. V prípade oxytocínu určite. Naopak, predpokladaný vplyv vazopresínu na otcovské inštinkty sa nepotvrdil. Ako to však vedci zistili? Tridsiatke otcov batoliat ukazovali tri sady fotografií – vlastných potomkov, neznámych detí a neznámych dospelých – a zároveň im skenovali mozgy magnetickou rezonanciou (fMRI). Pričom kontrolná skupina mužov dostala pred experimentom placebo, účastníkom druhej skupiny vstrekli do nosa oxytocín a tretia skupina vyfasovala intranazálnu dávku vazopresínu. A výsledok? V porovnaní so skupinou na placebe, u oxytocínom-nadopovaných otcov vyvolali fotky vlastných detí nápadné zvýšenie neuroaktivity tých častí mozgu, ktoré sú spojené s dopamínovým odmeňovacím systémom. Čo naznačuje, že dávka oxytocínu môže nielen posilňovať empatiu otcov, ale aj ich motiváciu venovať sa svojim deťom. Na prekvapenie výskumníkov, v skupine mužov pod vplyvom vazopresínu sa podobný efekt neprejavil, čím sa opäť ukázali limity analogických hypotéz a prenosu výsledkov štúdií z iných cicavcov na človeka.

A čo na to samotní vedci? Vedúci tímu James Rilling skonštatoval: „Naše výsledky značne podporujú pribúdajúce dôkazy o tom, že nielen u matiek, ale aj u otcov dochádza k významným neurochemickým zmenám, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou zvyšujú ich empatiu a motiváciu starať sa o svojich potomkov. Taktiež naznačujú, že efekt vytvárania medziľudských sociálnych väzieb, sprostredkúvaný najmä neurochemickým pôsobením oxytocínu, by v budúcnosti mohol byť terapeuticky využitý pri normalizácii deficitu otcovskej motivácie, napríklad počas ich popôrodnej depresie.“

Verte, či nie, trpia ňou aj muži. A keďže prvé dni, týždne a mesiace kontaktu sú kľúčové pre vznik akéhokoľvek zdravého a trvalého vzťahu, o novorodencoch a ich otcoch ani nehovoriac, ide o mimoriadne dôležitú časť ľudského života. A oxytocín nám počas nej dokáže evidentne pomôcť.

 

Zdroj: How Dads bond with toddlers: Brain scans link oxytocin to paternal nurturing

 

Ilustračné foto: https://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s–ngBKJyg6–/c_scale,fl_progressive,q_80,w_800/1286733007232139946.jpg

Teraz najčítanejšie