Denník N

Jerguš si super, hejterov si nevšímaj

Reportérka Denníka N Monika Tódová a reportérka RTVS Zuzana Hanzelová so študentami Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici.
Reportérka Denníka N Monika Tódová a reportérka RTVS Zuzana Hanzelová so študentami Gymnázia J. G. Tajovského v Banskej Bystrici.

Do projektu Spoločná krajina sa zapojila aj reportérka Denníka N Monika Tódová, chodí do škôl a debatuje so študentmi.

Na Gymnázium Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici nás pozval študent štvrtého ročníka Jerguš. “Pre naše gymnázium by bolo nesmiernou cťou, keby sme mohli s vami zorganizovať podobnú besedu,” napísal mi po tom, čo uvidel na Facebooku našu fotku z besedy z gymnázia v Nitre.

Keď ideme na školu, nikdy nevieme, čo nás čaká. Či apatia a naše monológy, či diskusia o utečencoch, o konšpiračných weboch alebo o Kaliňákovi. Títo študenti boli super. Sčítaní, bystrí, ale skoro všetci chcú odísť do zahraničia.

Anonymný dotazník vyplňujú najčastejšiei takto: Čo vás najviac štve? Korupcia, školský systém. Kto je pre vás osobnosť? Rodičia, Kiska, Sagan, Zuzulová.

Majú veľa otázok. Nebojíte sa, že vám niekto fyzicky ublíži? Vtedy im hovoríme o sms-kách Gábora Grendela a o tom, že dnes je snaha zdiskreditovať novinára inde ako mu rozbiť hlavu. Spomeniem si na to, keď niekto v diskusii pod statusom školy, že mali na návšteve výborné novinárky, zdieľa anonymný blog o tom, aká som nedôveryhodná.

“Ako môže niekto porovnávať túto akciu s používaním časopisu Zem a vek na hodinách? Pri podobných akciách s vždy nájdu takíto ´odborníci´,” píše mi Jerguš. Hovorí, že aj on už bol vlastizradca, Sorosov agent, psychopat.

Aj Jerguš sa chystá študovať von – do Francúzska. Ale potom by sa rád vrátil. A to je dobre.

Monika Tódová, reportérka Denníka N

 

Projekt Spoločná krajina spája občiansku iniciatívu Zabudnuté Slovensko a iniciatívu katedry politológie UK a Denníka N.

Teraz najčítanejšie

Spoločná krajina a Zabudnuté Slovensko

Občianska iniciatíva "Zabudnuté Slovensko" vznikla po voľbách v marci 2016. Organizátormi sú občiansky aktivista Michal Karako a novinár Andrej Bán. Ich cieľom je diskusia na témy extrémizmu a fašizmu, xenofóbie či intolerancie, ale podujatia sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivých regiónov Slovenska a podporou regiónov a ľudí v nich žijúcich. Od septembra 2016 Katedra politológie Filozofickej fakulty UK v spolupráci s Denníkom N spustila projekt “Spoločná krajina”, vrámci ktorého osobnosti, členovia Katedry politológie a redakcie Denníka N diskutujú so stredoškolákmi o tom, čo ich hnevá, čoho sa boja, prečo chcú odísť do cudziny a snažia sa pochopiť, prečo by niektorí z nich volili extrémistov. Zabudnuté Slovensko a Spoločná krajina sa spojili, aby vytvorili väčšiu hrádzu voči týmto negatívnym tendenciám v spoločnosti. V blogoch sú prezentované názory organizátorov, hostí podujatí a ich podporovateľov.