Denník N

Mor zvaný kontinuita

Táto vláda vytiahla do boja pod vlajkou s nápisom „kontinuita“. Ľudia – voliči aj poslanci sa zamýšľajú nad tým, v čom tú kontinuitu hľadať. A oprávnene sa obávajú, aby to nebola kontinuita rozkrádania a neprávosti.

Vláda má dôveru. Po týždňovom rokovaní a rozprave, keď sa veľmi vecne vyjadrovali poslanci opozície k programovým veciam a každý z pohľadu svojej odbornosti vyslovil svoje očakávania a aj obavy.

Rozprava sa chýlila ku koncu. V rámci nej ešte minulý týždeň vystúpil so svojim mravokárnym príspevkom aj predseda parlamentu Andrej Danko. Apeloval na všetkých poslancov a žiadal, aby koalíciu nekritizovali. Povedal: „Ak tu budeme v Národnej rade znova šíriť nenávisť prenesie sa to do ulíc a potom všetci, ktorí tu šírite síru a zlobu, všetci tí, ktorí tu používate slová, ktoré sem nepatria, zodpovedáte za nárast extrémizmu.“
A to po mnohých vecných, odborných a konkrétnych námietkach poslancov, ktorí si pripravili fundované príspevky, z ktorých sa dalo čerpať more námetov. Kritika bola vyhlásená za útok.

V podvečer v posledný deň rokovania o programovom vyhlásení vlády Béla Bugár obchádzal predsedov opozičných poslaneckých klubov. Potreboval od nich súhlas, aby sa mohlo napriek rokovaciemu poriadku pokračovať aj po devätnástej hodine neobmedzene až do hlasovania. Pretože po hlasovaní o dôvere vláde chcel vystúpiť pán prezident.
Samozrejme. Nech sa páči. Tešíme sa.

Videli sme nervozitu na tvárach predsedajúcich, keď si slovo zobrala ministerka Žitňanská. Im sa jej vecné vystúpenie zjavne zdalo dlhé. Lebo prezident čakal. A rokovanie parlamentu v neskorých večerných hodinách stálo na dobrej vôli opozície.

To ešte nikto netušil, že po ďalšom rečníkovi si zoberie na hodinu slovo minister Kaliňák. Nevedeli sme, že svojim súhlasom o rokovaní sme podpísali bianko šek na hodinovú ofenzívu toho najhoršieho moru.

Mal hovoriť k programovému vyhláseniu vlády. Toho sa ani nedotkol. A nikto mu mikrofón nevypol. Lebo mikrofóny sa budú vypínať len opozičným poslancom. Predseda parlamentu nastúpil dobrú prax svojim precedensom, keď zrušil opozičného poslanca uprostred faktickej poznámky. No Kaliňáka už nemal kto vypnúť. I keď obviňoval, osočoval a klamal.

Ležalo mu na srdci vyrovnávanie si osobných účtov. Hodinu rozprával o tom, že Matovič je podvodník. Že Lipšic je krikľúň. Rozprával nehanebne o tom, ako on v živote nikdy nezasahoval do priebehu vyšetrovania káuz. Odpustite Hedviga. Alebo radšej nie. Niektoré veci by sa odpúšťať nemali. Mali by byť potrestané. Vyhrážal sa vyšetrovateľovi kauzy DPH. Hrozil celej opozícii.

PRisti vládnej koalície sa snažili od začiatku ich konca o to, aby lídri tohto zlepenca dostali novú nálepku. Nálepku fúzie ideí a obetí na oltár vlasti. Toto sa však podarilo Kaliňákovi zbúrať v priebehu päťdesiatich minút. Lebo dal nahliadnuť do toho, čomu bude táto vláda hovoriť „kontinuita“. Extrakt zloby, pomstychtivosti, zavádzania a klamstiev. Minister, ktorý má pod sebou silové zložky, demonštruje svoju neobmedzenú moc a zastrašuje. Toto je tá kontinuita.

Teraz už žiadneho rozumného a súdneho človeka ich propaganda nepresvedčí o tom, že prichádza vláda vzájomného porozumenia. Pretože „kontinuita“, ktorou sa zaštítili v tejto chvíli bude symbolizovať všetko to, čo stelesňuje tento človek nevyrovnanej osobnosti a ohromných ambícií.

Po jeho prejave už nikto z predsedajúcich nemá morálne právo v parlamente kárať poslancov za to, že sú osobní, alebo že sa odchyľujú od merita veci. V jednej hodine zrúcal všetky tajné nádeje voličov strán Most-Híd, Sieť a SNS. Lebo náhle všetci, ktorí počuli pochopili, čo znamená kontinuita v réžii SMERu.

 

Teraz najčítanejšie

Natália Blahová

"Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok." (Ján Kollár - Slávy dcera)