Denník N

Moslim odvedľa

Autori americkej dokumentárnej snímky Salam Neighbor (v preklade čosi ako Ahoj, sused), ktorú už v polovici októbra uvedie filmový festival Jeden svet poňali zúčastnenú réžiu skutočne doslova. Vybrali sa do utečeneckého tábora neďaleko sýrskych hraníc v Libanone a tam medzi 85-tisícmi utečencami zo Sýrie strávili viac než mesiac. Ako ich susedia.

Protagonisti filmu Salam Neighbor, Američania Chris a Zach, sa v snahe vnoriť do života sýrskeho utečenca dokázali ako vôbec prví filmári či novinári dohodnúť s autoritami a zaregistrovať sa v utečeneckom tábore.

Divákom vďaka tomu reportážnym spôsobom prinášajú hlbokú sondu do reality ľudí, ktorí slovami dokumentu v “jednom momente prekročili pomyselnú čiaru a stali sa utečencami.” A od tej chvíle sa ich životy ocitli v rukách iných. Dokument tak doslova dáva sýrskej utečeneckej kríze konkrétne ľudské tváre.

Filmári v čosi vyše hodinu trvajúcom dokumente zachytili širokú paletu ľudských príbehov, čím podčiarkli priam neuveriteľnú – alebo prinajmenšom našincom nepredpokladanú – rôznorodosť osudov a stratégií ľudí, ktorí sa pôsobením vonkajších vplyvov – v tomto prípade sýrskej občianskej vojny – ocitli v jednom preplnenom utečeneckom tábore. Mieste s mizernou perspektívou, nie však beznádejou.

Vo filmovom exkurze pomedzi táborových susedov hlavní protagonisti divákom na Jednom svete 2017 umožnia stretnúť Um Ali, ktorá sa snaží prekonávať prekonať stratu blízkych a postaviť sa znovu na nohy, či malého 10-ročného Raoufa, ktorý sa svojim svetáctvom snaží zakrývať vlastnú neistotu.

Čo však tieto príbehy spája, je až akési pozitívne posolstvo vo všetkom tom marazme. Štáb evidentne nešiel po negatívami nabitých senzáciách, filmári nehľadali negatívne obrázky, ktoré by v prvom pláne zapadli do prevládajúceho mediálneho rámovania utečencov na Západe.

Naopak, na vyváženie takto rámovaného diskurzu cielene siahli po pozitívnych príbehoch, príbehoch ľudí s ich vlastnými kladnými tvorivými stratégiami prežitia a vysporiadania sa s neradostnou realitou. Pričom, a to treba zdôrazniť, autori dávajú týmto bezmenným utečencom, konkrétnu, ľudskú tvár, bez ktorej nemôžeme ich situácii a pozicii nikdy pochopiť a zistiť, že sa od nás vlastne ani nelíšia.

Film nájdete vo filmovej sekcii Svet v pohybe.

Peter Stanka

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.