Denník N

Most-Híd ukradol článok Masívne kradnutie

Keď už ukradnúť článok, tak aspoň podpredsedovi inej strany.

Foto: Juraj Petrovič

Idú voľby a predvolebných letákov a bilbordov pribúda. No predvolebné sľuby a rozhovory s kandidátmi len tak pozornosť potenciálnych voličov nepritiahnu, potrebný je aj reálny obsah. Strany si pomáhajú ako vedia. Svoje predviedla aj strana Most-Híd, špeciálne jej regionálna odnož v Dunajskej Strede.

Vlastné noviny, ktoré v týchto dňoch rozniesla do schránok, spestrila komentárom od Juraja Petroviča, v ktorom autor kritizuje korupciu v zdravotníctve. Petrovič zverejnil komentár v októbri na svojom blogu s názvom Ako v zdravotníctve líšku za chvost chytajú. Článok vyšiel teraz v straníckych novinách Most-Híd, ktoré vydáva jej regionálna pobočka, so zmeneným titulkom: „Masívne kradnutie.“

Svojvoľne upravený titulok je celkom trefný. Článok si totiž prebrali bez toho, aby o tom autor vedel – čo tam nejaké autorské práva. Naviac, šlohli ho priamo od podpredsedu inej politickej strany – Petrovič je podpredsedom OKS.Tak nielen Matovič kradne veci, už aj Most-Híd. Bez môjho súhlasu si kľudne ukradnú článok z môjho blogu do svojich volebných novín. Síce s menom, ale zmeneným názvom a hlavne nikto necítil potrebu sa opýtať, či s uverejnením súhlasím. Pekná solídnosť,“ okomentoval to Petrovič na Facebooku.

Keď som žiadala vysvetlenie od Most-Híd, hovorca mi povedal, že žiadne volebné noviny ich strana nevydáva. Keď som mu poslala fotky novín, strana poslala toto:  „Ospravedlňujeme sa za pochybenie okresných predstaviteľov našej strany. Na obsah novín nemá centrála žiadny dosah. Situáciu budeme riešiť v najbližších dňoch tak, aby došlo k náprave a takéto chyby sa viac neopakovali.“

Na kradnutie cez kradnutie upozornila tento týždeň aj strana OĽaNO, keď po Slovensku povešala bilbordy s Ficom, ktorý si nesie obrovské vrece. Hoci už na prvý pohľad kresba pripomína karikatúry Shootyho, šéf OĽaNO Igor Matovič v tom podobnosť ani problém nevidí.

Podrobnosti: OĽaNO sa bráni, že Shootyho nevykradli… okrem mechu

Na rozdiel od OĽaNO strana Most Híd chybu priznala a za pochybenie svojej regionálnej pobočky sa ospravedlnila.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.