Denník N

Môže policajt a prokurátor zamiesť pod koberec všetko?

Trestná činnosť mocných je založená na predpoklade, že vďaka známostiam, korupcii a politickému vplyvu sa môžu vyhnúť stíhaniu s takmer stopercentnou istotou. Dosiaľ totiž nikto z mocných nebol nikdy spravodlivo potrestaný a výnimky, na ktoré obhajcovia pomerov, ktoré tu od Mečiara až dodnes panujú, iste poukážu sú len to – výnimky, ale tiel len potvrdzujú pravidlo. Pravidlo, že ak ste príslušníkom vládnucej garnitúry, od HZDS cez KDH, SDKÚ až po Smer a jeho kolaborantov, môžete všetko. A ako to prebieha v prípade, že poškodený sa domáha svojich práv napriek tomu, že páchateľ je súčasťou alebo má krytie vládnej garnitúry? Tu je jeden taký prípad. Jeden zo stoviek takých prípadov.

O tom, ako naša polícia a prokuratúra funguje na ochranu vládnych politikov sa popísalo veľa. Ja som napríklad inde písal o podobnostiach, ktoré naša prokuratúra vykazuje s organizovanou zločineckou skupinou (mafiou).

Tiež som písal o Vlkanovej, malebnej obci pri Banskej Bystrici, ktorej obyvatelia majú zničené životy len preto, že mali tú smolu, že si nejakí smerácki grázli povedali, že ako vrchnosť môžu všetko – aj urobiť nevinným ľuďom peklo v podobe nedýchateľného vzduchu, prachu a hluku, vybudovaním a fungovaním protiprávnej spaľovne a súvisiacich aktivít. Natvrdo a bez najmenšej šance kohokoľvek dovolať sa práva. Akciovka Kompala, ktorá patrí do rezortu Pôdohospodárstva a (teraz pozor) „rozvoja“ vidieka, zabezpečuje to, že vidiek sa ničí, pretože niekto potrebuje zo štátneho ryžovať.

A tak, obec, spolu s miestnym združením „Vlkanová zdravo“, po márnych snahách sa dovolať svojej pravdy na úradoch, sa pokúsila o zúfalý krok: Podala trestné oznámenie na spoločnosť Kompala. Keďže sa jedná o tak trochu komplikovanejšiu problematiku a navyše podozrivým je tiež právnická osoba, trestné oznámenie bolo zložitejšie ako obvykle:

Na to sa Vlkanovčanom dostalo viac-menej štandardného odpálenia od miestneho policajta, na čo Vlkanovci reagovali nasledujúcou sťažnosťou.

No a vrcholom sa stal spôsob, akým okresná prokuratúra zamietla túto vec pod koberec asi v duchu: Čo si to dovoľujete! Ak niekto dôležitý porušuje vaše práva, vy máte povinnosť to strpieť, pretože nie každé svinstvo je aj trestným činom!

V poriadku, ale znamená uvedené aj  to, že na to, aby skutok, ktorý presne zodpovedá opisu skutkovej podstaty trestného činu v Trestnom zákone, nebol trestným činom stačí to, že tak o tom rozhodne nejaký lokálny prokurátor, ktorý prípadne má alebo nemá väzby na kriminálnikov, ktorých má zo zákona povinnosť stíhať, alebo že má alebo nemá rozkaz zhora ako má takúto vec vybaviť?

p0001 p0002

Pritom, ak uznesenie prokurátora prakticky nereaguje na obsah sťažnosti proti rozhodnutiu policajta a obmedzí sa na všeobecné frázy, nie je možné ho považovať za zlučiteľné so základnými zásadami vzťahu medzi orgánom verejnej moci a občanom, ktoré plynú z druhej vety ustanovenia § 1 ods. 1 Trestného poriadku a z čl. 1 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, ale ani za súladné s Ústavou.

Generálna prokuratúra si za predchádzajúcej Ficovej vlády vybavila, že sa už nedá napadnúť rozhodnutie okresnej prokuratúry, bez ohľadu na to, ako veľmi je protizákonné. Z toho plynie, že musia existovať iné právne prostriedky na to, aby sa obete trestných činov mohli dovolať nápravy. Nikto nesmie byť prekvapený, keď tieto prostriedky budú využívané oveľa viac ako predtým. Prokurátor nie je boh, ani by nemal stáť nad zákonom. Že si prokurátori zvykli beztrestne chrániť zločincov, platilo doteraz. Či to bude platiť aj v budúcnosti, závisí na každom z nás.

Teraz najčítanejšie