Denník N

Mrkvové šatôčky (nielen) pre malých histaminikov

U nás doma patrí k nedeľnému popoludniu už dlhé roky nejaká sladká maškrta, bez ktorej by tento deň nebol pravou nedeľou…

Po dlhej odmlke v písaní som sa konečne dostala ku klávesnici a teším sa, že môžem opäť pridať nejaký recept na koláčik aj pre malých maškrtníkov s HIT či ABKM. Ako inak, ovocie v ňom nesmie chýbať, keďže niekedy je koláč jediná možnosť, ako dostať kúsok ovocia aj do malých detských brušiek. Tento raz som sa rozhodla využiť okrem ovocia aj mrkvu, ktorú práve v týchto dňoch doma veľmi často beriem čerstvú zo záhradky. Vlastnosti mrkvy sú geniálne, býva veľmi dobre tolerovaná a napr. moja dcérka ju má veľmi rada. Celkovo deti aj malí histaminici a mrkva akosi patria k sebe :-)

Ja robievam koláčik, presnejšie šatôčky, ktorý nie je zložitý na prípravu a má jednoduché zloženie. Suroviny tiež nie sú drahé a čo je hlavné pri HIT, sú ľahko dostupné. Obmenila som jeden starší recept tak, aby bol vhodný aj pre moju dcérku. Jeho výhodou je, že rovnako ako pri muffinoch (recept tu) je variabilný a suroviny sa dajú ľahko obmeniť. Na prípravu týchto šatôčiek dokonca nepotrebujete žiadne mlieko ani vajcia a kto chce, môže ich mať úplne bez cukru a chuť bude skvelá. Využijete len prirodzenú sladkosť ovocia a mladej mrkvy.

Recept na mrkvové šatôčky (milkfree, eggfree, sugarfree)

Najlepšie na pracovnej doske si zmiešajte nasledovné suroviny:
cca 300g mladej najemno postrúhanej mrkvy, 300g špaldovej hladkej múky (je na Vás, aký typ použijete, môže byť aj kombinácia múk či iný druh), 250 – 300g tuku (podľa tolerancie môže byť kokosový, prípadne Alsan bio), 1/2 balenia bezfosfátového kypriaceho prášku.

Cesto, ktoré vypracujete z týchto surovín odporúčam vložiť na nejaký čas do chladničky (postačí aj 45 min.). Následne ho opäť preložte na pracovnú dosku, ktorú odporúčam pomúčiť a vyvaľkajte tenký plát. Pomocou vykrajovača na pirohy budete tvoriť šatôčky, ktoré môžete naplniť ľubovoľným tolerovaným ovocím. Výborné sú napr. čučoriedky, ja ich mám dokonca namrazené do zásoby a už len vyťahujem podľa potreby :-)
Ja som v tomto prípade zvolila džem, ale žiadny z pohára zo špajzy (kupovaný už vôbec), keďže by to nebola dobrá voľba pri mojej dcérke. Spravila som čerstvý čučoriedkový džem veľmi jednoducho. Stačilo zobrať malú misku čučoriedok z mrazničky, nechala som ich rozvariť, prepasírovala cez sitko a zahustila tolerovaným sladidlom (tolerovaný kvalitný trstinový cukor alebo brezový cukor…).
Šatôčky naplnené džemom „šupnite“ na papier na pečenie a následne do rúry na cca 180°C a pečte do zlatista. Vôňa bude úžasná a chuť ešte lepšia. „Dospeláci“ si ich môžu kľudne po vrchu ešte posypať práškovým cukrom a nedeľná maškrta pre všetkých i pre deti je hotová :-)

A pripájam malé foto

Teraz najčítanejšie

Barbora Ondrušová

Mama malej histaminičky, na plný úväzok, ktorá sa drží hesla: "Take the first step in faith, you don´t have to see the whole staircase, just take the first step."