Denník N

Muž, ktorý uzdravuje ženy

V Demokratickej republike Kongo pomáha ženám po znásilnení navrátiť sa do normálneho života. Výnimočný lekár – hlavná postava dokumentu Muž, ktorý uzdravuje ženy.

Už viac než 20 rokov sme svedkami jedného z najmasovejších zabíjaní od čias druhej svetovej vojny. Táto sa odohráva vo východnej časti Demokratickej republiky Kongo. Za vinníka považuje OSN Rwandu. Na základe občianskej vojny, ktorá vypukla v Rwande v roku 1994, opustilo krajinu viac ako 1,5 milióna utečencov a s nimi aj ozbrojenci oboch bojujúcich táborov – Hutuov a Tutsiov. A tak sa východné provincie Demokratickej republiky Kongo (predtým pomenovanej Zair) stali bojovým poľom pre dlhotrvajúci nekontrolovateľný ozbrojený konflikt.

Film režiséra Thierryho Michela Muž, ktorý uzdravuje ženy sa odohráva v provincii Južné Kivu, ktorá je jednou z troch provincií hraničiacich s Rwandou. Ústrednou témou filmu je násilie, smrť a príšerné životné podmienky obyvateľov, predovšetkým žien. Dokument nám ukazuje zábery mŕtvych, zmrzačených tiel, desiatky znásilnených žien a detí a vojnou rozvrátenú krajinu, kde sa na pozadí odohráva obchod s nerastnými surovinami.

Dokument je okrem svedectva konžskej bezútešnosti aj biografiou výraznej osobnosti bojujúcej proti týraniu žien. Je ňou doktor medicíny gynekológ Denis Mukwege, ktorý na klinike v Panzi reparuje telá obetí a snaží sa ich vrátiť do bežného života. Okrem kliniky vedie aj nadáciu City of Joy a je vplyvnou osobnosťou medzinárodnej politickej scény. V novembri 2014 bol v Európskom parlamente ocenený Sakharovou cenou za slobodu myšlienky. Pre jeho aktivity sa stal obeťou vydierania a fyzického útoku a zo strachu o svoju rodinu žili s rodinou niekoľko rokov v exile v Európe. Počas jeho neprítomnosti jeho myšlienka prežila a jeho verní prívrženci návrat svojho „mesiáša“ v januári roku 2013 vítali srdečnými oslavami.

V Kongu snáď neexistuje žena, ktorá by počas trvajúceho konfliktu nebola znásilnená. Nejedná sa však o sexuálny akt. Znásilnenie, väčšinou viacnásobné a mimoriadne brutálne, je aktom psychického a fyzického teroru s cieľom zmrzačenia obete. Dr. Mukwege preto pacientky lieči nielen fyzicky, ale aj psychicky. Napriek tomu mnohé z nich nikdy nebudú môcť žiť normálny život a  ich jedinou rodinou budú pravdepodobne deti narodené ako následok znásilnenia.

Dokument Muž, ktorý udzravuje ženy uvidíte na festivale Jeden svet v Bratislave, ktorý začína už zajtra, 26. 11. 2015.

Jana Antalová

Teraz najčítanejšie

Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša slovenské a zahraničné dokumenty o ľudských právach, sociálnych témach, aj o rôznych životných štýloch a environmentálnych otázkach. 19. ročník festivalu Jeden svet nesie tému SHUT UP! a vyzýva k tomu, aby sme neboli ticho. Začína v Bratislave (11. - 16. 10. 2018) a v Košiciach (15. - 18. 10. 2018). Nasledovať budú regionálne festivaly po celom Slovensku. Ak sa chcete tiež zapojiť do premietania, môžete si zapožičať dokumenty v rámci programu Premietaj aj ty. Viac informácií získate na webe www.jedensvet.sk.