Denník N

My z Belize

Fiktívny list privátneho bankára z Belize slovenskému daňovému poplatníkovi.

Milí všetci,

My v Belize sme vlastenci a staráme sa o vlastných občanov. Nie sme členom žiadnej EU, nikto nám neprispeje eurofondami, tak sa snažíme zarobiť kde sa dá. Okrem prírodných krás toho veľa nemáme a ľuďom treba umožniť živiť sa. Na svojich ľudí myslíme.

Umožňujeme sa u nás ukrývať vagabundom. U nás sa musia chovať slušne a za svoj pobyt aj slušne zaplatiť. Máme totiž fungujúce súdy aj policajtov, no veď by skúsili… Iným grázlom umožňujeme si ukryť lup. Aj tí za to zaplatia, a zopár ľudí má vďaka tomu slušnú prácu, deti chodia do škôl a môžme si dovoliť lekára aj učiteľa. Aj bankovníctvo je vďaka tomu moderné, susedia nám závidia. Telekomunikácie sú tiež skvelé, na účet u nás máte prístup z celého sveta. Ponúkame radšej vyspelé služby, namiesto hrdlačenia pri zbere kávy či kakaových bôbov.

A prichádzajú skutočne pekné peniaze. Najmä z krajín, ktoré sú označované ako chudobné. Máme prachy z vyťaženej ropy, medi, aj diamantov. Veľká časť rozvojovej pomoci ide priamo k nám. A činia sa aj Európania. Najmä tí, čo sa tešia z novej slobody po páde železnej opony. Žeby ich bývalí vládci predtým nekradli sa povedať nedá, rozprával kamarát Bastien Sprubli zo Ženevy ako si v jeho banke ulievali prachy z medzinárodného obchodu. V tej východnej Európe ste sa museli vôbec zblázniť. Takých Holanďanov, Dánov, Švédov, Fínov skoro nestretnem, zato zo Slovenska si tu podávate kľučky. Mám už na vás samostatný šanón, aj vlajočku na stole.

Na Slovensku odvádzate vláde vyše polovice vašich peňazí čo platia za Vašu prácu a čo za to dostávate? Keď idete k lekárovi, čakáte celé predpoludnie alebo musíte zaplatiť súkromnú kliniku. Vaše deti učí nezaplatený učiteľ, lebo to robí z lásky deťom, alebo sa mu nedarilo pri podomovom predaji hrncov. Chodíte po rozbitých cestách, ale máte satelitný výber mýta, ktorý zožerie polovicu vybratej sumy. Nestačil vám daňový systém za 20, musíte ho mať za 150 miliónov? Porozprával mi to jeden klient, skoro sa pri tom zadusil od rehotu. Myslíte si, že za web so zopár formulármi my v Belize platíme 50 miliónov EUR? Alebo diaľnice staviame 2-3 krát drahšie z PPP projektov, keď ich vieme postaviť z vlastných peňazí. A vy len dane platíte a považujete to nebodaj za občiansku povinnosť. A prednedávnom ste si dali zobrať aj súkromné dôchodky…

My našich občanov daňami a inými povinnosťami príliš neotravujeme. Namiesto zamestnávania armády kontrolórov, čo by ich naháňala a budenia pokušenia našich vládcov, aby ich rozkradli sa radšej staráme o peniaze, ktoré mohli byť Vaše, keby ste si ich nedali ukradnúť, sami za to môžete. Kľudne ale blbnite ďalej, prispievate aj môjmu blahobytu. Pred mesiacom som sa sťahoval – 4 spálne, a večer idem na ryby v novej jachte…

Nech Boh ochraňuje kráľovnu

Roland Investment Stimuly

Váš bankár

Právna doložka:

Tento list je fiktívny, nemá žiadny súvis s nedávnymi „odhaleniami“ a nereaguje na žiadne aktuálne udalosti. Všetky spomínané osoby v ňom sú vymyslené, príbeh je ale napísaný na základe všeobecne známych skutočností.

Teraz najčítanejšie

Igor Hornák

Herold libertariánstva a slobodného myslenia.