Denník N

Na Národnom cintnoríne v Martine vykopali hrob prvej politickej strany.

Pietne miesto slovenských dejateľov dostane nového obyvateľa. Po sobotnom sneme Smeru, ktorý sa konal príznačne v tomto meste je jasné, že tento donedávna hegemón slovenskej politickej scény sa rozhodol, že svoje pozostatky nechá pochovať práve na tomto mieste.

Pred snemovaním prenikali na verejnosť „zaručené“informácie o mohutnom personálnom zemetrasení, ktoré postihne práve túto partaj. Je však pravdou, že drvivá väčšina politických komentátorov sa dávno predtým zhodla na tom, že nič také sa neudeje, pretože takýmto krokom by Smer poprel svoju vlastnú podstatu a navyše výmenou niektorých kádrov by prišli o svoj vplyv a kšefty mnohí slovenskí oligarchovia, ktorí sú v skutočnosti jeho rozhodujúcimi akcionármi. A zrejme nikto z nás nepozná akcionára disponujúceho rozhodujúcim balíkom, ktorý by dal do likvidácie svoju spoločnosť iba tak, pre potešenie trhu.

Neschopnosť pozrieť sa do zrkadla neúspechov je síce symptomatická pre všetky politické strany, ale aj v tomto ohľade je Smer skutočne lídrom. Odstúpenie podpredsedu Maďariča zo svojho postu môže mať v skutočnosti úplne iný dôvod, ako ten, ktorý nám neservíroval. Trebárs prezidentské voľby. Odídenec zo Smeru, ktorý sa ako jediný dokázal „vzoprieť“straníckej mašinérii, v podstate môže u istej časti voličov vyvolať sympatie. Ak sa navyše pokúsi viac, či menej úspešne tvrdiť, že „ja som bol iba akože členom Smeru“, môže mu to priniesť vo voľbách nejaký zisk hlasov. Lebo je isté, že ak nebude podľa svojho vyhlásenia kandidovať Robert Fico(aj tu by som bol opatrný, pretože diaľnica do Košíc bude do roku 2010, v roku 2014 už nebudem v politike), nemôže Smer tento súboj ani náhodou vypustiť. Minimálne kvôli mediálnemu pokrytiu, ktorým budú zaplavené všetky spravodajské subjekty. A stavať do volieb takú „výraznú osobnosť“, akou je napríklad eurokomisár Šefčovič, by neriskol ani v dedinských voľbách v najzapadlejšej dedinke na Slovensku.

V Martine si Smer vykolíkoval miesto na politickom cintoríne. Rozlúčka so zosnulým bude vo februári 2020. Prosíme pozostalých, aby kvetinové dary nenosili a za ušetrené peniaze nech si radšej kúpia niečo rozumné.

Smer očakáva proste osud HZDS. Napokon z HZDS vyšiel, ním sa jeho osud aj naplní.

Teraz najčítanejšie