Denník N

Na Strednej odbornej škole vo Svite sme diskutovali o župných voľbách

Nezáujem a neinformovanosť naznačovala z rozhovorov s prvovoličmi, že len slabé percento z nich sa zúčastní na voľbách do samosprávnych krajov. Preto sme sa zapojili do projektu študentské voľby a vysvetľovali sme žiakom, prečo je dôležité ísť voliť a podľa čoho si majú vyberať svojich kandidátov.

Lenka má osemnásť rokov, študuje biotechnológiu a pochádza z Podolínca. Vďaka dobrým známkam sa v maturitnom ročníku pripravuje na vysokú školu. Počúva Majka Spirita, nepohrdne knihou a väčšinu štúdia strávila na intráku. Aj napriek slušnému zázemiu však nevníma spoločenské dianie. Tento víkend by mohla prvýkrát ísť voliť, no nepôjde. Hovorí, že „aj tak jeden hlas nič nezmení, navyše tieto voľby podľa nej nemajú zmysel.“ Môj názor je však iný.

Zaujal iba Mihalčín 

Lenka je moja dobrá priateľka z maturitného ročníka. Vďaka jej a ďalším podobným názorom medzi žiakmi ma prinútilo spolu s učiteľkou zmeniť to. Usporiadali sme fiktívne študentské voľby. V tých sme pomocou prezentácii a workoshopov sme vysvetľovali, ako môžu naše životy ovplyvniť tie skutočné. Na jednoduchých príkladoch z volieb predsedov tried sme poukázali na to, že je dôležité, kto nás bude reprezentovať. Prešli sme aj k histórii, kedy sme pripomenuli, že naši rodičia sa narozdiel od nás nemohli dlho slobodne rozhodovať. Nakoniec sme sa presunuli k voľbám do samosprávnych krajov.

Prezentácia kandidátov na župana maturitnej triede. Vzorka prvovoličov splnila očakávania a diskutovala s nami najviac. Viacerí z nich si chcú vyskúšať voľbu župana aj „naostro“ 4. novembra.

Pri predstavovaní kandidátov nikto neprejavoval žiadne emócie. Nemal prečo. Väčšinu pánov žiaci nepoznali, „toho poznám“ zaznelo len pri primátorovi Svitu, ktorý taktiež kandiduje za župana. Väčšieho ohlasu sme sa dočkali len pri Jozefovi Mihalčínovi, ktorý je kandidátom K-ĽSNS (Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko). Prečo? „Urobí poriadky, hliadky vo vlakoch konečne donútili správať sa rómov slušne“, znelo najčastejšie. Práve pri tomto kandidátovi sme sa začali pýtať na pojem populizmus. Nie je náhoda, že som začal s touto témou práve pri podnikateľovi z Vranova nad Topľou. Zúčastnil som sa jeho viacerých stretnutí s voličmi a na konkrétnych príkladoch som poukazoval ako „zabúda“ dodať, že na niektoré veci nemá právomoci. Taktiež som spomenul jeho podivné recepty na korupciu, či svojské vyjadrovanie. Vďaka vlastným skúsenostiam z mítingov som sa snažil poukázať, prečo je rozumnejšia voľba kandidáta, ktorý nie je protisystémový.

Presvedčili sme Lenku

Po prezentáciách nasledovala samotná voľba. Pri urne sa s volebným lístkom objavilo pomerne veľké množstvo voličov. Prišla aj Lenka. Prehodila so mnou pár slov a poďakovala sa za prezentáciu. „Nevedela som, čo všetko môže zmeniť župa“, spomenula. Pôjde prvýkrát využiť svoje voličské právo 4. novembra? „Určite áno, mám už aj svojho kandidáta, ktorému určite zanechám svoj hlas.“ Podobne reagovala aj ďalšia prvovolička Broňa, či Lenkin spolužiak. Aj keď pred prednáškou žiaci tvrdili, že tieto voľby nemajú zmysel a nechystajú sa ísť voliť, tak sme nakoniec siahali na 50% účasť.

Študenti vo veku 15 až 19 rokov odovzdali najviac hlasov primátorovi Levoče Milanovi Majerskému, na druhom mieste skončil súčasný župan Peter Chudík. Tretie miesto obsadil kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko Jozef Mihalčín

Do projektu študentských volieb sme sa však nezapojili len my. Vysoká volebná účasť je hlásená na celom Slovensku. Demokratickí kandidáti pozbierali väčšinu hlasov v Prešovskom kraji a približne ukázali ako sa budú rozhodovať prvovoliči 4. novembra. Podrobné výsledky nájdete tu: študentské voľby.

 

 

Teraz najčítanejšie