Denník N

Na večeri s konšpirátorom

 

Práve som dopozeral Večeru s Havranom  a mám nezvyčajnú  egomaniacku potrebu sa prezentovať. Odpustite. Bude to len pár slov, viet… ehm… odsekov. Osadenstvo tvorili 3 predstavitelia „kúpených“ médií a jeden „alternatívec“.

Úvodom si pomôžem  parafrázou jedného z diskutujúcich, argumentom redaktora Slobodného vysielača Borisa Koróniho: „Ctíme si demokraciu i prezumpciu neviny – dávame priestor každému“. Toľko k jeho obhajobe skutočnosti, že v Slobodnom vysielači vystupoval aj  Magát. Takže najbližšie sa v ich vysielaní môžeme tešiť na odhodlaného džíhádistu, ktorého tlmočí conspiracy-friendly arabistka, veď slovenská justícia (mimochodom zrazu dôveryhodná) ho právoplatne neodsúdila. A k tomu ešte prepotrebná pluralita názorov. Pohodlne sa usaďte a spustite si túto crowdfoundingovú mekku slobody aj nabudúce. A dostanete k nemu ďalšiu dávku fastfoodových správ verifikovaných priamo z, ako inak, pro-východných webov (priamo v relácii sa redaktor priznal, že nekriticky preberajú informácie z webov ako parlamentnelisty.sk a hlavnespravy.sk), ktoré zaiste redigujú pozitivistickí filozofi.

Spočiatku sa Koróni držal, ďakoval za pozvanie, hovoril o veľkej veci, že má priestor v takom médiu, že on reprezentuje také, ktoré poukazuje na to, ako tie mainstreamové nehovoria celú pravdu. No potom to začalo… 3 druhy tlakov na mainstreamové médiá, dve z nich aj samotný Martin Šimečka uznal. Celkom akceptovateľná miera úspešnosti. Potom sa už vlna „alternatívneho pohľadu na spoločnosť“ spustila naplno: Ukrajina, migrácia, USA, Eset dal 100 miliónov N-ku (čo neskôr opravil na 1 milión), mimovládky a tak stále dokola. Nezabudla sa zmienka o proamerickom orientovaní N-ka (paradoxne tesne pred tým Šimečka kritizoval Trumpa). A keby to už nebolo  doteraz dosť komické, tak pri otázke, ako by sa médiá mali zlepšiť, tak Koróniho odpoveď bola, že by do toho ich mali chodiť viac ľudia z druhej strany, z mainstreamu. Takže to máme premyslený model – my nemáme až tak času a prostriedkov na overovanie faktov, tak nám pomôžte vy – neoliberálni zapredanci, ktorí ste častým terčom našej kritiky. A potom už stačí len rozprávať svojím „neoucám“, ako ten a ten neprijal pozvanie zo strachu pred odhalením „celistvej pravdy“.

Mimochodom, keď sa ho spýtali na overovanie faktov, tak protiargument znel, že oni nemajú na to rozpočet. Fakt by ma zaujímalo, že do akej miery on tomu všetkému aj skutočne verí, a do akej to je len taký premyslený Sulíkovský marketingový ťah, ktorým  len reaguje na spoločenskú objednávku (čo trefne popísal Šimečka v úvode relácie) po jednoduchých konšpiračných schémach. Tými sa vysvetľuje všetko od veľkosti zaváraných uhoriek, cez posraný život až po tvar Zeme, či existenciu Mesiaca.

Treba však určite spomenúť vecnosť protihráčov, ktorí aj keď boli v početnej presile, tak sa opierali o silu argumentu.  Branislav Dobšinský, redaktor z RTVS, ktorý s nami v kuchyniach „obeduje“ skoro každú sobotu, a aj keď v obleku, tak bol primerane osobnejší a najemotívnejší.  Mal výborný postreh o občasnej odtrhnutosti veľkých médií od šedivej slovenskej každodennosti. Viackrát podtrhol rozdiel medzi štandardnou žurnalistikou a tým amorfným niečím, čo reprezentuje napr. Slobodný vysielač a medzi tým preukázal, aj na pomery novinárske, svoj nadpriemerný rozhľad. Vďaka jeho úprimnej snahe a priamosti nám ten víkendový perkelt pri Sobotných dialógoch chutí o poznanie viac. Čo je pri politickej kultúre na Slovensku občas až olympijský výkon.

Michal Havran si iste neraz musel zahryznúť do jazyka pri podaktorých Koróniho postrehoch. Ale stavím sa, že určite príde zopár sťažností od pravoverných SV-pozitívnych kvôli nevyváženosti diskusie. Asi nie všetci si uvedomujú skutočnosť, že, ako to je priamo na facebookovom profile Večere s Havranom  napísané v komentároch, to je autorská relácia a nie spravodajstvo.

Vďaka stále napredujúcej  RTVS za podobné diskusie, kde sa hostia demaskujú v dobrom i v zlom. Kde si ľudia napriek tomu slušne predostrú postoje. A tak slušne môžeme konštatovať, že triezvo zmýšľajúcich a súdnych ľudí toto vydanie diskusnej relácie nemohlo primäť odmietnuť alternatívne spravodajstvo, lebo to museli urobiť už dávno. Nerozhodnutých, si myslím, by mohla presvedčiť. A zvyšok? O tom rozhodnú zaiste mimovládky.

 

 

 

Teraz najčítanejšie