Denník N

Na viac vrátených doplatkov za lieky zatiaľ nemáme nárok – rozhodla štátostrana

Druhý zo série odpočtov vlády za ostatné 4 roky. Dnes – vrátenie doplatkov na lieky pre dôchodcov a invalidov. Naozaj je pre Ministerstvo zdravotníctva SR pod vedením strany SMER-SD sociálne únosná lieková politika prioritou a vďaka zmenám, ktoré sa v tejto oblasti zaviedli od apríla 2012, pacienti pocítili pokles doplatkov za mnohé lieky. Naozaj?

Tak sa poďme pozrieť na to, ako strana Smer-SD od roku 2012 prijala mnohé opatrenia tak, aby od roku 2012 občania pocítili pokles doplatkov.

Píše sa rok 2011:

Od 1. 4. 2011 do 31.12.2011 sa doplatky za lieky uhrádzali v zmysle zákona č. 581/2004 o zdravotných poisťovniach podľa § 42a. Od 1.12.2011 vstúpil do platnosti zákon č. 363/2011 o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia, ktorý v § 4 upravuje limit spoluúčasti. Zdroj: Uhrádzanie doplatkov za lieky – VšZP

Limity na doplatky (proste ten princíp) zaviedla…. No kto? No? No????? Pravicová vláda Ivety Radičovej – koaličná vláda strán SDKU, SaS, KDH a Most v roku 2011.

Udialo sa to na základe programového vyhlásenia vlády, na ktorom sa tieto 4 pravicové strany dohodli. Proste sadli za stôl, vytiahli svoje volebné programy a začali sa dohadovať, čo s tými ostatnými majú spoločné, čo bude predmetom vyjednávania (ja ti dovolím to a ty mne toto) a čo bude otázkou kompromisu.

Vláda SR zavedie systém zavedenia hornej hranice výšky platieb za lieky pre vybrané skupiny poistencov. Zároveň vytvorí také prostredie v oblasti základnej zdravotnej starostlivosti, aby ju bolo možné poskytnúť v plnej miere z verejného zdravotného poistenia. Zdroj: Programové vyhlásenie vlády: Ministerstvo zdravotníctva | Slovensko | ekonomika.sme.sk 28. 7. 2010

A zaviedla to! A to rozhodne nešlo o predvolebnú akciu. V roku 2011 – 11 mesiacov po začiatku vládneho obdobia.

Strop bol nastavený na 45€/štvrťrok pre dôchodcov a 30€/štvrťrok pre invalidov. Čo občan zaplatil navyše mu poisťovne vracali. Aby išlo o skutočne cielenú sociálnu politiku, ktorú budú čerpať skutočne nejpotrebnejší, tak súčasne musí ísť o dôchodcu s naozaj malým dôchodkom.

Pravicová strany vedia, že je potrebné byť solidárny. Toto opatrenie boli zavedené po 4 rokov prvej vlády premiéra Fica.

Píše sa rok 2012

Vládu prevzal Smer-SD. A nič sa nedeje. Podmienky ostávajú.

V roku 2013 napríklad najväčšia poisťovňa na základe pravicového sociálneho opatrenia z roku 2011 vrátila poistencom 380 780,62 EUR:

VšZP uhradí doplatky za lieky za prvý štvrťrok tohto roku spolu 20 316 poistencom, ktorí spĺňajú zákonom stanovené kritéria. Celková suma, ktorá bude poistencom vrátená je 380 780,62 EUR. Z toho s limitom:

45 EUR (napr. poberatelia starobného dôchodku) 12 570 vo výške 227 534,48 €

30 EUR (napr. poberatelia invalidného dôchodku) 7 746 vo výške 153 246,14 €

Zdroj: 18.06.2013 – Najviac doplatkov za lieky vráti VšZP – VšZP

Píše sa rok 2014

Vládne už 3,5 roka Smer-SD a nič sa s limitmi nerobí. Zdá sa, že pravicové sociálne opatrenie z roku 2011 je dostatočné aj v očiach vládneho Smer-SD a jeho práce pre ľudí a ochrany Slovenska.

Píše sa rok 2015

Od roku 2012 do konca roku 2015 bolo vďaka pravicovému sociálnemu opatreniu vrátené približne a zhruba 16×400 000€=6 400 0000€ Bolo 16 štvrťrokov a vracajú to všetky poisťovne no a vo všetkej pravicovej skromnosti som odhadol minimálne číslo.

Takže ešte raz – vďaka vláde koalície SDKU, SaS, KDH a Most bolo v rokoch 2012 – 2015 vrátené najchudobnejším dôchodcom a invalidom približne 6,5 milióna eur ak nie viac.

Sociálna politika strany Smer-SD bola s týmto výsledkom spokojná. Opatrenie platné od roku 2011 a prijaté pravicovou koalíciou ani nezrušila, ani nevylepšila za celé 4 roky svojho vládnutia.

Píše sa november 2015

Vládna strana Smer-SD sa rozhodla, že je potrebné uvedené limity znížiť, aby bolo vybraným sociálnym skupinám vrátené viac a aby sa vracalo mierne väčšiemu počtu občanov.

***Od novembra dôchodcovia, ťažko zdravotne postihnutí a deti budú za lieky doplácať o desiatky miliónov eur menej***

 Dnes som s predsedom vlády Robertom Ficom oficiálne predstavil tieto zmeny, ktoré začali platiť už tento mesiac. Znížili sme ochranný limit na lieky na 25 eur za kalendárny štvrťrok .

Zároveň sme rozšírili okruh poistencov, na ktorých sa ochranný limit vzťahuje .

Ide o deti do 6 rokov, kde je limit spoluúčasti 8 eur za kalendárny štvrťrok a ťažko zdravotne postihnuté deti mladšie ako 6 rokov – 0 eur. Na základe toho dôchodcovia a deti, zaplatia na doplatkoch za lieky výrazne menej ako doteraz .

 Spôsob, ako sa doplatky dostanú k pacientom, sa nemení. Občania nemusia kontaktovať zdravotné poisťovne, tie im automaticky vrátia peniaze do 90-tich dní od skončenia kvartálu. Pre Ministerstvo zdravotníctva SR je sociálne únosná lieková politika prioritou a vďaka zmenám, ktoré sa v tejto oblasti zaviedli od apríla 2012, pacienti pocítili pokles doplatkov za mnohé lieky. Zdroj: (1) Viliam Čislák – Timeline Photos

Neviem odkiaľ vzal minister Čislák tie „desiatky miliónov eur“, keď celkový objem doterajšej pravicovej sociálnej politiky v tejto oblasti bol za 4 roky cca 6,5 milióna eur.

Neviem odkiaľ minister Čislák vzal, že „únosná sociálna politika je pre Ministerstvo zdravotníctva prioritou“, keď uvedené opatrenie za 3,5 roka vlády a pohodlnej väčšiny v parlamente neboli schopní upraviť.

Prečo nie je ochranný limit 1€ (všetky doplatky nad 1€/štvrťrok) sa pacientom vracajú) sa platný od roku 2012? A prečo nie na doplatky od 40 roku veku pacienta? To by som chápal ako skutočne sociálnu ľavicovú politiku.

Korupcia voličov 120 dní pred voľbami

Po 4 rokoch, nie počas, ale po 4 rokoch socialistickej vlády sa vládna strana uzniesla, že je životná úroveň občanov kvôli ich 4 roky trvajúcej vláde taká biedna, že si občania nemôžu dovoliť zaplatiť doplatky za lieky? Preto musela rozšíriť opatrenie, pôvodne chrániace najchudobnejších dôchodcov a invalidov, na všetky rodiny z deťmi do 6 rokov? (Cenotvorbu a teda aj výšku doplatkov strana Smer-SD ako strana, ktorá si všade dosadila svojich nominantov,  riadila 4 roky.)

A tak sa nám Smer-SD priznáva, že nedokáže tejto republike nič ponúknuť? Bez kúpenia si voličov by ho nikto nevolil? Hádam len eštébácka mentalita a pár košičanov, čo si chodia do parlamentu skontrolovať udržanie svojho biznisu.

Inak by sa občania vzbúrili a zvolili si iných politikov? A socialistickí politici by si už nemohli do riadiacich funkcii VšZP nominovať ľudí, ktorí týmto politikom priklepnú vyššie platby za služby ich súkromných firiem podnikajúcich v zdravotníctve?

Áno, je to ten istý podivný model, ako v prípade „vratiek“ za plyn. Najprv 4 roky kontrolovane vybrať veľa, aby bolo čo preliať do vlastného súkromného biznisu a tesne pred voľbami z toho vybratého trošku vrátiť, aby súkromný biznis vyvolených mohol pokračovať ďalšie 4 roky.

Preto sa pýtam: Prečo nie je ochranný limit zmenený na 1€  a nie je už dávno platný od roku 2012? Veď pravicová koalícia SDKU, SaS, KDH a Most dokázala začať vracať doplatky za lieky najchudobnejším už 11 mesiacov od začiatku 4-ročného vládnutia. Prečo to Smeru trvalo 45 mesiacov kým to spravila pre ľudí?

Toto je 2. diel seriálu:

  1. Na viac práce za naše vyššie dane a odvody zatiaľ nemáme nárok – rozhodla štátostrana
  2. Na viac vrátených doplatkov za lieky zatiaľ nemáme nárok – rozhodla štátostrana
  3. Smer 4 roky vedel, že ich prvý zadarmo účet z roku 2010 bol nepodarok a nič neurobil



Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]