Denník N

Na zápis firmy do Jastrabích Kračian nepotrebujete ani overiť podpis

Pri zápise sídla firmy je zákon veľmi priateľský, a tak si môžete dať zapísať sídlo firmy prakticky kdekoľvek. Stačí si len pozháňať pár údajov a napodobniť podpis majiteľa. Vivat, slovenské zákony.

V uplynulých dňoch nám médiá poskytli informáciu o tom, že bývalá Laciho firma, ktorá stojí za staviteľským úspechom komplexu Bonaparte, zmenila sídlo aj konateľa. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, ba naopak, takéto úkony je potrebné vzhľadom na možné, blížiace sa vyšetrovanie urobiť v najbližšej dobe ešte párkrát. Najzaujímavejším faktom na tejto informácii je ale skutočnosť, že sídlo firmy je v polorozpadnutom dome v dedinke na juhu Slovenska, ktorej majiteľ ani z domu nevychádza, a to dokonca ani na pracovné stretnutia s konateľom firmy, ktorý je občanom neďalekého Maďarska.

Obchodnej a trošku aj právnej praxe neznalý človek si povie, ako je niečo takéto možné a chudáka deduška hneď označí za ušľachtilé zviera bielej farby, ktoré ktovie akú odmenu za tento čin dostalo. Ak sa však trošku bližšie pozrieme na to, čo potrebujete na zmenu sídla firmy, možno ostanete zarazení rovnako ako ja. Potom už stačí len trošku odvahy a oveľa väčší kus drzosti a vaša firma môže sídliť aj na adrese vášho suseda alebo zamestnanca, či dokonca dôchodcu, od ktorého ste si niekedy prenajímali garáž a disponujete jeho osobnými údajmi. Čo teda na prepis sídla do Jastrabích Kračian potrebujete?

  1. Osobné údaje majiteľa nehnuteľnosti, na adrese ktorej chcete mať sídlo firmy zapísané (môžete na to ísť aj opačne, že  máte vyhliadnutú nehnuteľnosť a viete si zistiť osobné údaje jej majiteľa) – to preto, aby ste si vedeli z internetového kataster portálu alebo aj kamenného katastra získať výpis k danej nehnuteľnosti. Na zriadenie sídla vám stačí výpis z katastra, ktorý nemusí byť pre právne účely.
  2. Rukou alebo v počítači si napíšete súhlas majiteľa so zriadením sídla vašej firmy na predmetnej adrese.
  3. Ak sa vám nechce zháňať výpisy z katastra, môžete si rovnako rukou alebo kultivovanejšie v počítači spísať nájomnú zmluvu, v ktorej vám majiteľ poskytne v danej nehnuteľnosti prenájom a tak súhlas so zriadením sídla a výpis z katastra vymeníte za nájomnú zmluvu.

Najlepšie na všetkých týchto úkonoch, bez ohľadu na to, či si vyberiete súhlas majiteľa alebo nájomnú zmluvu je fakt, že samotný podpis majiteľa nehnuteľnosti sa ani na jednej z týchto listín NEOVERUJE a tak môže vyzerať hocijako a môže ho rovnako hocikto podpísať.

Príde mi to celkom smiešne pri fakte, že keď napríklad odhlasujem auto, tak musím mať k dispozícii kúpnu zmluvu alebo splnomocnenie s overeným podpisom budúceho majiteľa, alebo rovnako smiešny je fakt, že keď si chcem ako mzdová účtovníčka vybaviť v Sociálnej poisťovni povinnú elektronickú komunikáciu, cez ktorú len podávam výkazy, musím tam za golier dotiahnuť konateľa, alebo mať od neho overené splnomocnenie.

No pri zápise sídla firmy je zákon ku mne veľmi priateľský, a tak si môžem dať zapísať sídlo firmy prakticky kdekoľvek, keď si pozháňam pár údajov a napodobním podpis majiteľa. Hm, a potom sa čudujme, že spoločnosti B.A.Haus padlo do oka tak lukratívne sídlo firmy.

Ak sa vám blog páči, hlasujte zaň na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.