Denník N

Nadržanci v oblekoch

Nie každá sa vydala za pána, ktorého konto zaručí, že už dáma nemusí chodiť nikdy do práce. Pracovný pomer však nepotrebuje len mladá kočka, ale aj dámy vo „vyššom“ veku. Áno, dámy po tridsiatke. Ale ak ste si mysleli, že len mladé kozaté sekretárky čelia útokom chlípnych nadriadených, ste na veľkom omyle.

Ten príbeh sa začína veľmi jednoducho: deti už trošku odrástli, nemusíte im utierať soplíky a behať s nimi po doktoroch, dostali ste prácu svojich snov, máte čas pre seba a chcete zodpovedne pristupovať k pracovným povinnostiam. Vráťme sa však už na pohovor, kde sa vám niečo nezdalo. Ale to, čo vám na nadriadenom nesedelo, to vám dôjde až neskôr…

Potencionálny nadriadený sa vám díval do očí podstatne hlbšie, akoby sa patrilo. Podozrivé bolo aj to, že ho okrem pracovných zručností zaujímala adresa vášho bydliska. I to, či máte priateľa, manžela, deti, psa, hypotéku…

Processed with Moldiv

Po niekoľkých dňoch, či týždňoch, vzájomného oťukávania, nadobudnete pocit, že ste kuvikali zbytočne a šéf vás síce volá do svojej kancelárie často, ale je to kvôli práci. Jedného dňa však bez prípravy zahlási: „Máme toho veľa, uvoľnili by ste sa aj večer?“ V snahe byť „in“ a odpovedať fundovane a rýchlo (veď účty sa nezaplatia samé!) odpoviete: áno… Pri návrate na svoje miesto si uvedomujete, že ste sa unáhlili. Zo schôdzky, našťastie, zíde, pretože musí služobne odcestovať. Chvalabohu!

A potom sa to spustí ako lavína. Nenápadné dotyky, pohľady, (ne)verbálne obťažovanie. Šéf sám seba inštaluje do pozície alfa samca, a jeho sebavedomie nadobúda – ktovie prečo – obludné rozmery. A je jedno či sa rozprávame o tridsaťročnom kinder-manažérovi alebo o pánovi v najlepších rokoch, ktorého doma čaká pekne upravená manželka a húf dokonalých detí.

Chlípny šéf z vás šikovne zvolenými otázkami vytiahne, že prácu potrebujete, chcete si ju udržať a v horšom prípade máte na starosti niekoľko hladných krkov, ktoré treba živiť či podporovať, možno máte manžela, ktorý o prácu prišiel, alebo máte na krku chorých rodičov. Ste dokonalá obeť pre mobbing, bossing ale najmä, ste ukážková obeť sexuálneho harašmentu. On je na koni a vy potrebujete každý mesiac výplatu. On drží v rukách tromfy a občas, už aj bez hanby, vaše pozadie…

 

Lenže vy neopätujete jeho chúťky, je vám to nepríjemné, žalúdok má chuť sa poprevracať, už by vám aj ruka vyletela na jeho líco… Ale účty platiť treba. Sprvu vám jeho náklonnosť môže aj lichotiť. Potom prichádza fáza, ktorá je typická aj pre ženy žijúce s tyranom, teda fáza „sama si za to môžem“. Zrazu precitnete a prídete na to, že to je asi vaša vina. Možno sa obliekate príliš odvážne. Možno máte nosiť sukňu až po lýtka. Asi by ste mali chodiť v roláku, lebo si to vlastne zaslúžite… Nie, dámy, nie je to vaša vina. Nesebavedomí muži, ktorým rastie libido úmerne s platom si totiž stále potrebujú niečo dokázať. Sú muži, ktorým stačí golf a drahé auto. Sú však aj takí, ktorým sebavedomie dodávajú podriadené dámy.

„V deň, kedy mi po prvý raz zatykal si budem ešte dlho pamätať,“ povedala mi moja priateľka. „Vtedy som pochopila, že mám naozaj vážny problém a situácia sa bude len zhoršovať.“ V tejto chvíli už ide o otvorený prejav sexuálneho harašmentu, najmä preto, že šéf pridal priamu ponuku odpratať sa niekam na jeho chatu a zobrať so sebou víno, ako neskôr spomínala.

Psychický teror v podobe náznakov, poznámok, popiskovaní je jednou z alternatív ďalšieho druhu obťažovania. Je to veľmi nepríjemný a zásadný problém, ktorému sa väčšina žien bráni len ťažko. Používajú ho nadriadení primárne na mladšie ženy v rozpätí medzi 20. a 30. rokom, ktoré sú prevažne v skúšobnej dobe, ženy v nižšom alebo strednom manažmente. Ale takéto čosi sa, žiaľ, „pošťastí“ aj starším ročníkom, teda dámam hlboko za tridsiatkou. Majte však na pamäti, že nejde o nič iné, ako o porušovanie ľudských práv s následkom závažných psychických problémov. Takže nejde o fazuľky.

Nielenže tento problém nie je ojedinelý, ale potichu ho spoločnosť toleruje. Veď je normálne, že primár má techtle so sestričkou, šéf so sekretárkou a barman s čašníčkou…

Nie, nie je to normálne. Nebojte sa dámy nahlas zakričať. Nie je to vaša hanba, že vaším nadriadeným je večne nadržaný chlap. Nemusíte a nesmiete to tolerovať.

Každá, ktorá ste sa s takýmto správaním stretla, každá, na ktorú si šéf robí nároky aj mimo pracovnej zmluvy, každá jedna z vás, ktorá musí strpieť sprosté poznámky nadriadeného, nemlčte.

Napíšte mi na mail [email protected] a spolu s právničkou vám poradíme, ako sa zachovať a čo robiť. Nadržanci v oblekoch patria na liečenie a nie na poradu.

 

Teraz najčítanejšie

Barbora Oráčová

Som žena a Bratislavčanka. Druhé volebné obdobie zastupujem obyvateľov bratislavského Starého Mesta ako poslankyňa miestneho zastupiteľstva. Práca s občanmi a riešenie ich problémov je niečo, v čom som sa našla a určite v tom chcem pokračovať. Som matkou. Dnešná doba matkám nepraje. Tým, že to zažívam na vlastnej koži, viem úplne presne popísať, aké problémy matky majú a taktiež priniesť čiastkové riešenia, ktoré sa v budúcnosti budem pokúšať zmeniť na systematické. Som milovníčkou zvierat. Zo svojej podstaty mám slabosť v tom, že sa staviam vždy na stranu tých slabších. Či už sú to občania, ženy, matky alebo zvieratá, všetci potrebujú pomoc. Som tu PRE VÁS a LEPŠÍ ŽIVOT NA SLOVENSKU.