Denník N

Nahá, duševne chorá… A zastrelená na hranici

„Použitie zbrane s následkom“ – v hantýrke Pohraničnej stráže zastrelenie osoby na Železnej opone. Tu sa nikto nepýtal, či ide o agenta alebo zúfalca, ktorý uteká. Alebo o duševne chorú, nahú ženu, ktorá blúdi popri zátarasách. Nešťastná súhra okolností, nepozornosť a strach pohraničníka z agentov imperializmu, záškodníkov, vrahov zo Západu.

Hermína Winklerová bola 49-ročná duševne chorá žena, o ktorú sa starala rodina v rakúskej pohraničnej obci Raibers. Stačila možno chvíľa ich nepozornosti pri práci na poli, ktorá vyvolala reťaz následných nešťastných okolností.

Z poľa odišla Hermína nepozorovane domov, kde sa vyzliekla a vybrala sa do okolia. Bolo októbrové dopoludnie. Nahá blúdila po poliach a lesoch, až sa dostala na československé územie. Tu samozrejme narazila na drôtené zátarasy a vydala sa popri nich. Pred 12. hodinou z pozorovacej veže zachytil vojak Pohraničnej stráže nejaký pohyb pri zátarasách. Veliteľ hliadky ďalekohľadom rozpoznal osobu, ktorá mieri popri plote k nim. Vo vzdialenosti pol kilometra sa však táto osoba otočila a začala kráčať naspäť. Pohraničníci sa rozbehli za narušiteľom.

Hermína bola stále z pohľadu pohraničníkov na vonkajšej strane plota, ale to už bolo tak či onak na československom území. Cez plot sa k nej dostať nemohli, pretože v ňom bolo vysoké napätie a medzi plotmi tiež boli položené míny. Na pokyn na zastavenie narušiteľ nereagoval a začal utekať. Veliteľ hliadky sa teda rozhodol strieľať. Prvý náboj zo samopalu zlyhal a tak musel začať paľbu podriadený člen hliadky. Netrafil a veliteľ hliadky použil pušku. Bežiacu ženu zasiahol do panvy, brucha a odstrelil jej pažu v predlaktí. Napriek tomu Hermína ubehla ešte ďalších 300 metrov, kým klesla na zem.

Až teraz ju hliadka dostihla a až teraz zistili, že ide vlastne o nahú, špinavú ženu. Strieľali len na bežiacu postavu. A samozrejme netušili, že ide o duševne chorého človeka. Na tom bolo neskôr postavené celé zdôvodnenie oprávnenosti „použitia zbrane s následkom“.

Ťažko ranenú ženu previezli do nemocnice v Jindřichovom Hradci, kde nasledujúci deň podľahla následkom zranení. O tri dni bola spopolnená. Miesto uloženia urny sa doteraz nepodarilo zistiť.

Zasahujúci veliteľ hliadky bol odmenený 5 dňami mimoriadnej dovolenky. Člen hliadky dostal pochvalu v rozkaze veliteľa brigády.


Zdroj:

Dokumentace usmrcených na československých státních hranicích 1948−1989: Hermína Winklerová

Obrázok:

Moderní dějiny.cz

Teraz najčítanejšie