Denník N

Nahrávky bez hlasu podobného Ficovi

komentári v SME sa Tom Nicholson pozastavuje nad tým, prečo izraelský premiér Netanjahu toleruje antisemitské kampane maďarskej vlády. Zvláštne plány Fica, resp. Netanjahua si všimol aj Eugen Korda v .týždni a Martin Dubéci na Facebooku. Stručne informovala RTVS a Pravda.

„Aj keď by malo byť nemožné, aby židovský politik čo len pozdravil antisemitu, Bibi má svoje dôvody. Nenávidí Sorosa, lebo ten si dovolí kritizovať niektoré kroky izraelského štátu, vrátane nelegálneho osídlenia na obsadených územiach. A prikláňa sa k Maďarsku, k Poľsku a k Trumpovej Amerike, lebo tie šíria takú istú značku neliberálneho nacionalizmu, ako Bibi predpisuje Izraelu,“ hodnotí Nicholson.

András Heisler, prezident Federácie židovských obcí v Maďarsku a viceprezident Svetového židovské kongresu, sa Netanjahua pýta, čo to má byť. Pripomína, že „Maďarsko, miesto narodenia (Theodora, pozn. B.W.) Herzla, je spoľahlivým partnerom Izraela. Bolo prvou krajinou v Európe, ktorá sa postavila proti bojkotu, čo by ohrozil ekonomický rozvoj Izraela. Odmietlo označovanie výrobkov z osád na sporných (sic!) územiach.“ Tiež spomína, že požiadal, aby Maďarsko uznalo Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela.

Toto ukazuje, prečo vznik dvoch štátov – izraelského a arabského/palestínskeho nie je možný. Izrael a mnohí jeho podporovatelia aj symbolické vyjadrenie podpory vzniku palestínskeho štátu rezolútne odmietajú. Vzhľadom na to, že sa podľa slov pána Heislera mnohé židovské obce v Maďarsku jednoznačne stavajú za Izrael, bola vlažná reakcia izraelského ministerstva zahraničných vecí na Orbánovu antisemitskú kampaň ako „studená sprcha„. Netanjahu sám Orbánovi udelil rozhrešenie a spoločne si zanadávali na „šibnutú“ EÚ (RTVS informuje tu od 11:04).

Skromne, prekvapilo ma, že niekoho prekvapilo, ako pohodlne Netanjahu odobril Orbána napriek jeho „pragmatickému“ využívaniu antisemitizmu. Hovoríme o Netanjahuovi, ktorý prednedávnom vyhlásil, že Hitler nemal v úmysle židov vyhladiť, chcel ich iba dostať preč z Európy. Na myšlienku holokaustu ho priviedol, ako inak, Palestínčan. Netanjahu sa pokúsil zbaviť Hitlera zodpovednosti za holokaust, zoznam jeho kontaktov s antisemitmi je dlhší.

Ako odstrašujúci príklad nech poslúži Netanjahuova reč pred zhromaždením Christians United for Israel (CUFI) (pozor, FB stránka CUFI nie je pre slabšie povahy). CUFI je organizácia evangelikálnych kresťanov so silným vzťahom ku kresťanskému sionizmu. Veľmi zjednodušene – veria, že dnešný Štát Izrael je naplnením biblických textov. Všetci židia sveta by sa mali do Izraela odsťahovať, v ideálnom prípade pred koncom sveta konvertovať na kresťanstvo. Ak sa odmietnu stať kresťanmi, budú navždy zatratení.

CUFI vedie pastor John Hagee. „Preslávil sa“ napríklad tým, keď povedal, že Hitler bol Bohom zoslaný „lovec“ a vykonával Božiu vôľu, t.j. vyhnanie židov z Európy a opätovné založenie Izraela.

Tu je sľúbený Netanjahu na návšteve:

Záznam má 18 minút. Hneď na začiatku Netanjahu oslovuje pastora Hageeho slovami „môj drahý priateľ“ a ďakuje jemu i jeho manželke za získavanie podpory pre Izrael. Poslucháčom rozpráva príbehy z Biblie, chváli ich znalosti Biblie a hebrejčiny, hovorí o spoločných hodnotách. A popritom niekoľkokrát nehorázne klame.

Zapamätala som si napríklad tieto tvrdenia:

  • v duchu židovskej tradície sú si v Izraeli všetci ľudia rovní, aj „naši Arabi“ – to je lož
  • Izrael je jediná krajina na Blízkom východe, kde kresťania môžu slobodne vyznávať svoju vieru – to je lož (Sloboda vierovyznania palestínskych kresťanov a muslimov je hlavne na okupovaných územiach obmedzená. Netanjahu tiež zabudol napríklad na Libanon, kde kresťania slobodne vyznávajú svoju vieru)
  • Netanjahu súčasne využíva Arabov-nežidov ako príklad rovnosti v Izraeli, o pár minút neskôr varuje, že „čísla nepustia“ – nás je málo a ich je veľa
  • Chamás, Chezbolláh, Sýria, Irán – teroristi, ktorí o.i. utláčajú kresťanov
  • „Oni“ nás nenenávidia za to, čo robíme, ale za to, kto sme. Oni nenávidia nielen Izrael, ale aj USA

A tak ďalej. Neodporúčam sledovať po jedle.

Ako klamár sa Netanjahu prejavil aj počas rokovania s predstaviteľmi V4 v Budapešti.

Napríklad hovorí:

  • EÚ je jediný spolok štátov, ktorý pre prehĺbenie spolupráce s Izraelom kladie politické podmienky – to nie je pravda
  • Izrael má zvláštny vzťah s Čínou a Číňania sa o izraelskú politiku nezaujímajú – lož, Čína v OSN podporuje vytvorenie dvoch štátov. Netanjahu s čínskymi predstaviteľmi podpísal dohodu, že čínski občania nebudú pracovať v osadách (Čína ich pokladá za ilegálne)
  • Izrael bráni masovej migrácii do Európy – toto minimálne z časti nie je pravda – stovky Palestínčanov sa snažia do Európy utiecť z Gazy pre blokádu

Ďalej Netanjahu hovoril o „spoločných hodnotách“. V podstate – málo prekvapivo – tvrdil, že Izrael je v Európe a chráni nás pred barbarmi z okolitých krajín. Od Fica a spol. požadoval, aby pomohli presadiť izraelskú predstavu asociačnej dohody s EÚ. To jest, Izrael si robí, čo chce, a EÚ sa nevyjadruje, len prehlbuje obchodné a politické vzťahy či bezpečnostnú spoluprácu. V4 povzbudil v xenofóbnej, protiutečeneckej, protimuslimskej politike.

Netanjahu uráža EÚ v čase, keď sa spolupráca prehlbuje vo všetkých možných oblastiach, EÚ neuvalila na Izrael nijaké sankcie a len slovne sa občas dožaduje dodržiavania medzinárodného práva. Úrad českej eurokomisárky Věry Jourovej šíri lživé informácie o kampani BDS a očierňuje jej zástancov. Izraelskej vláde sa to zdá málo. Netanjahu by bol hlúpy, keby sa z EÚ nevysmieval na každom kroku. Kým pobúrenie zo zločinov proti Palestínčanom zostane v teoretickej rovine na papieri, nič sa nezmení.

Keď rokoval s Netanjahuom naposledy Macron, tiež sa mu všelijako zaliečal. No v rámci krátkeho rozhovoru zopakoval pozíciu Francúzska, teda že osady sú ilegálne a Izrael ich pokračujúcou výstavbou sťažuje možnosť mierového riešenia v podobe dvoch štátov, resp. ho znemožňuje. Veľmi rada by som vedela, či si pár minút na aspoň takéto bezzubé upozornenie vyhradil aj Fico. Pre RTVS (od 44:13) náš premiér oduševnene rozprával o inováciách, technológiách a vybavení armády. O tom, že v Gaze Palestínčania majú elektrinu 2, 3, 4 hodiny denne, taktne pomlčal. MZV mi na otázku o krokoch pre ukončenie aktuálnej krízy v Gaze ešte neodpovedalo. Mlčí aj Zastúpenie EK na Slovensku. Pomohlo by, keby znepokojenie vyjadrili médiá, verejnosť, občianska spoločnosť.

Nko v posledných dňoch napísalo k Izraelu len toto:

O humanitárnej kríze v Gaze som sa zatiaľ u nás nedočítala (reakcii z redakcii, čo som oslovila, je málo, možno ešte niekto tento podnet spracuje). Aktuality.sk aj Pravda už niekoľko dní pravidelne informujú o eskalácii napätia v Jeruzaleme. „Chrámové hnutie“ nadchol pohľad na mešitu al-Aksá bez Palestínčanov a dúfajú, že oslobodia Chrámovú horu od islamskej/arabskej nadvlády, upozorňuje Forward.

Palestínske skupiny dnes vyhlásili „deň hnevu“ v súvislosti s umiestnením detektorov kovov okolo mešity al-Aksá. Izrael zakázal všetkým palestínskym mužom do 50 rokov vstup do objektu mešity. Podľa nepotvrdených informácii v Jeruzaleme osadníci zastrelili Palestínčana počas protestu za sprístupnenie Chrámovej hory.  Niekoľko stoviek ľudí je zranených. V posledných dňoch izraelské zložky opakovane zaútočili na Palestínčanov počas protestných zhromaždení a modlitieb v Jeruzaleme. Takto to vyzeralo v piatok večer:

A takto to vyzerá dnes:

Protestov sa spolu s muslimami zúčastňujú palestínski kresťania a aj niektorí izraelskí židia.

Piatková modlitba v Jeruzaleme

Tom Nicholson Izraelu odporúča návrat k liberálnym princípom, t.j. k ľudským právam a právnemu štátu.

Dúfam, že Netanjahuovo vystúpenie na summite V4 nám na Slovensku pomôže ozrejmiť si jednu podstatnú vec – arabskí/palestínski občania Izraela sú občanmi druhej kategórie. Nikdy neboli a nie sú rovnoprávnymi občanmi. Rozsah práv sa v Izraeli určuje podľa príslušnosti k náboženskej či etnickej skupine. Voči Palestínčanom na okupovaných územiach sa Izrael nikdy nesprával podľa „liberálnych princípov“. Niečo také ako „právny štát“ na okupovaných územiach neexistuje. Nie zo strany Izraela, nie zo strany Palestínskej samosprávy, nie zo strany Hamasu. Čím skôr o tom začneme otvorene hovoriť, tým lepšie.

V Gaze Nóri predpovedajú slnečný víkend, 23-31 stupňov.

Teraz najčítanejšie