Denník N

Nájdi chybu

Tento virál sa za posledné dni x-krát premlel facebookovými wallmi mnohých ľudí, niektorých z nich mám aj ja vo svojom friend liste. Možno by stačilo mlčky vyčkať, kým sociálne siete zaplaví iný predvolebný materiál, alebo si pretriediť známych. Čo ma ale na celej situácií štve je, že tento obrázok zdieľalo aj mnoho ľudí, ktorých považujem za rozumných a tak si kladiem otázku, kde sa stala chyba.

Pani mária

Keď sa premiér obháňa bezpečnostnými rizikami vyplývajúcimi z hŕstky rodín, ktoré sa snažia prežiť, nemnohí z nás to považujú za sympatický nástroj predvolebného boja. Niektorým dokonca hlavou preblesne kacírska myšlienka, že ak si chcú utečenci okrem holého života zachovať aj nejakú tú dôstojnosť, nie je to znakom ich neukojiteľnej túžby po luxuse.

Ak by niekto používal (samozrejme v najlepšom úmysle a snahe povzbudiť volebnú účasť) heslá tipu: „Choďte voliť, lebo vás prehlasujú mamičky na materskej a viete, ony môžu mať laktačnú demenciu“ alebo „Choďte voliť, lebo vás prehlasujú katolíci a viete, oni opäť zavedú povinné náboženstvo“ bolo by to rovnako hlúpe, generalizujúce a zavádzajúce, ako „Choďte voliť xy, lebo 6 azylantov kriticky ohrozí národnú bezpečnosť (Lebo sú moslimovia)“ prípadne „Choďte voliť yz, lebo som počula, že v Komárne podpisujú iniciatívu za znovuzjednotenie Uhorska (Lebo sú Maďari)“.

Rovnocennosť pohlaví, sexuálnych orientácií, etnicít, či náboženstiev sa pomaličky (no dobre, ešte pomalšie, ale predsa) dostáva do vnímania ľudí. Fotografia s pani Máriou však vyzerá, že sa odhodlane snažíme predísť hoc aj hypotetickému riziku slušnosti vo väčšinovej spoločnoti. A tak si hľadáme ďalšie kritériá, na základe ktorých môžeme niekoho zhadzovať a osočovať za naše nespokojné životy.

Všetci si dokážeme predstaviť zdravé jadro premiérovej voličskej základne, o tom si nemusíme klamať. A snahu zmobilizovať mladých voličov, odmietajúcich sociálne istoty veľmi oceňujem. Ale pripadá mi nechutné takto prvoplánovo generalizovať a robiť z dôchodkýň (nie z dôchodcov, len tak medzi rečou) tvár zla. Mobilizovať k voľbám treba, aj vymenúvať riziká našej neúčasti a nahlas hovoriť o dopadoch ignorácie. Verím však, že troška kritického myslenia, dôstojných argumentačných metód a už zmieňovanej slušnosti by do našej aktivistickej kultúry vniesla trocha kultúry.

Teraz najčítanejšie