Denník N

Najhorším neplatičom je na Slovensku štát. Ste prekvapení? Ja nie

Nepáči sa mi nerovnomerné postavenie medzi štátom a tými, ktorí mu platia dane. Mali by byť rovnocennými partnermi.

V týchto dňoch sa mi dostal do rúk materiál o platobnej disciplíne zákazníkov v jednotlivých európskych krajinách vrátane Slovenska. Zlá platobná disciplína a nevymožiteľnosť práva sú ešte väčšími prekážkami podnikania na Slovensku ako vysoké odvody a dane.

Napriek tomu, že sme sa za posledný rok v platobnej disciplíne zlepšili o 4 %, naďalej ostávame v skupine druhých najhorších neplatičov spomedzi európskych krajín spolu s Rumunskom. Okrem nás sú o jedno percento horšie len Rusko, Grécko a Bulharsko. Opäť jedno nelichotivé porovnanie, o ktoré sa výraznou mierou pričinil aj štát samotný. Ten je podľa mňa totiž najhorším neplatičom na Slovensku. Na reálnom príklade vám vysvetlím prečo.

Príklad, ktorý hovorí za všetko

Ste podnikateľ, platiteľ DPH a kúpite si do firmy nové auto. Zaplatíte kúpnu cenu vrátane DPH a zaúčtujete ju. Toto všetko sa stane napríklad 14. novembra 2015. Ak ste mesačný platiteľ, tak za mesiac november podáte daňové priznanie k DPH do 25. decembra. V tomto daňovom priznaní budete chcieť, aby vám štát uhradenú DPH za nákup auta vrátil. Kedy by to mohlo byť teoreticky možné?

Počítajme spolu. Po podaní daňového priznania v decembri vám štát DPH hneď nevráti ako by ste si mohli myslieť. Čaká, čo sa bude u vás s DPH diať v dalšom mesiaci – či vám náhodou nevznikne daňová povinnosť, aby si mohol to, čo vám má vrátiť, započítať s tým, čo máte uhradiť štátu. To už máme január 2016. Po preverení ďalšieho daňového priznania štát zistí, že vám DPH za zakúpené auto predsa len musí vrátiť. Naivný je ten, kto si myslí, že by sa tak mohlo stať po pár dňoch. Štát má na vrátenie ďalších 30 dní. Keď to spočítame zistíme, že odo dňa nákupu auta (14. november) vám štát vráti DPH najskôr 24. februára 2016, čo je spolu 102 dní.

A to sme spočítali splatnosť pri lepšom scenári, ktorý predpokladá, že vám štát nepošle kontrolu na daný nadmerný odpočet. Takáto daňová kontrola vám môže finančné prostriedky podržať ďalší jeden rok. Upozorňujem, že vo všetkých prípadoch samozrejme bezúročne.

Čo v opačnej situácii?

Čo myslíte, ak by ste sa auto rozhodli predať a vznikla by vám povinnosť odviesť DPH z tohto predaja štátu, kedy by ste ju museli uhradiť? Ak zoberieme do úvahy ten istý dátum, teda predali by ste auto 14. novembra 2015, už 27. decembra by muselo byť DPH na účte v štátnej pokladnici.

Rovnaká situácia by platila, ak by ste sa rozhodli požiadať Daňový úrad o vydanie potvrdenia alebo žiadosti. Napriek tomu, že sa pani vie pár klikmi pozrieť do systému a overiť požadované údaje, na všetky vybavovania má správca dane obľúbenú lehotu 30 dní.

Mali by sme si byť rovní

Nepáči sa mi toto nerovnomerné postavenie medzi štátom a tými, ktorí mu platia dane. Mali by byť rovnocennými partnermi. Veď podnikatelia a občania sú tí, ktorých by si mal tento štát vážiť a nie im strpčovať už aj bez nich ťažký život.

Preto si myslím, že ak si štátne inštitúcie vyžadujú nárok na 30 dňovú lehotu na vybavenie svojich povinností voči občanom a podnikateľom, rovnaké právo by mali mať napríklad pri platení daní aj samotní daňovníci. Ak podám daňové priznanie k určitému dátumu, chcem lehotu 30 dní na úhradu daňovej povinnosti. Rovnako ak sa mám vyjadriť v rámci upresnenia alebo odvolania, chcem takisto 30 dňovú lehotu, ak máme byť rovnocennými partnermi.

Ak sa vám blog páči, zahlasujte zaň, prosím, na vybrali.sme.sk. Ďakujem.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.