Denník N

Najlepší biznis v Bratislave

Príbeh o univerzite, ktorá sa dobrovoľne vzdala zisku z parkovania. V prospech firmy, ktorá čudne podniká aj inde v meste a má dobré kontakty.

“Šesť eur za tri hodiny parkovania? V Bratislave je strašne draho,” šomre mladý pár platiac v automate na parkovisku Slovenskej zdravotníckej univerzity na Kramároch. O kúsok ďalej do auta nasadá mladá mamička s dcérou, ktorá má ruku v sadre. Parkovisko využívajú návštevníci univerzity, ale aj mnohí pacienti Detskej fakultnej a Univerzitnej nemocnice, obe sú od parkoviska iba pár metrov cez cestu. Od začiatku roka však na ňom zarába ProPark Group, súkromná firma, ktorá vo februári získala od SZU 20-ročnú koncesiu v hodnote takmer 5 miliónov eur.

Peniaze pacientov do súkromných rúk

Slovenská zdravotnícka univerzita je zákonom zriadená štátna univerzita spadajúca pod Ministerstvo zdravotníctva. Venuje sa hlavne celoživotnému vzdelávaniu medicínskeho personálu. Parkovisko, ktoré doposiaľ prevádzkovala, bude 20 rokov spravovať ProPark Group, zisk z parkovného si rozdelia na polovicu. Pred delením zisku si ProPark navyše z tržieb bude môcť pokryť náklady na rekonštrukciu aj prevádzku parkoviska.

Podľa zmluvy SZU v roku 2015 za parkovisko získala 244-tisíc eur (tržba znížená o náklady na energiu, technológiu a údržbu). Prepočtom podľa zverejnenej zmluvy môže SZU po novom dostať iba 40 % z tejto sumy,  zisk 122-tisíc eur ročne z parkovného pacientov a iných návštevníkov si môže pripísať ProPark. Okrem toho si ProPark môže vyplatiť až 6-tisíc eur mesačne ako náklady na správu parkoviska. Za 20 rokov si tak ProPark môže odniesť zisk 2,4 mil. eur. Peniaze, ktoré by inak ostali v kase univerzity.

Zmluva však tiež počíta s rozšírením parkoviska zo súčasných 82 na aspoň 132 miest. Ak by príjmy ProParku rástli proporcionálne s počtom miest, firma by za 20 rokov mohla zinkasovať takmer 4 milióny. Výpočty vychádzajú priamo z textu zmluvy, nakoľko jej prílohy s podrobnejšími prepočtami neboli v rozpore so zákonom zverejnené.

 

Screen Shot 2016-09-12 at 14.14.17

Prečo sa SZU rozhodla uzatvoriť koncesiu a odstúpiť časť svojich príjmov súkromnej firme, nie je jasné. Podľa zmluvy má byť príčinou nevyhovujúci stav parkoviska a nedostatok prostriedkov na jeho obnovu a rozšírenie. Keď sme však parkovisko navštívili, javilo sa v relatívne dobrom stave. Avizovaná modernizácia zatiaľ spočívala v namontovaní novej parkovacej brány a premaľovaní šikmého parkovania na kolmé.

Ak by parkovisko univerzita chcela napriek tomu revitalizovať a rozšíriť, dostatok prostriedkov (zmluvou ohraničené na 500-tisíc eur) by získala do troch rokov.

 

ciary final
Modernizácia sa už začala. Čiary sa premaľovali.

ProPark podpísal mimoriadne výhodnú zmluvu, na základe ktorej sa zbavil podnikateľského rizika.  V nepravdepodobnom prípade, že by na vychytenom parkovisku na Kramároch nikto neparkoval a ProPark by sa ocitol v strate, si firma podľa zmluvy môže rozdiel vyfakturovať od SZU. Základným princípom koncesie, tak ako to hovorí aj zákon, je riziko a veľká investícia, ktoré sú na pleciach súkromníka. V tomto prípade ani jedno neplatí.

Vyhla sa SZÚ schvaľovaniu vládou?

Pochybnosti o dodržaní zákona vzbudzuje aj spôsob, akým SZU stanovila hodnotu zákazky. Podľa zmluvy SZU pri stanovovaní hodnoty zákazky predpokladaný výnos znížila o náklady na prevádzku parkoviska. Tiež vychádzala z tržieb z roku 2015 a nebrala do úvahy, že tržby po rozšírení parkoviska zrejme porastú. Ak by náklady a rozšírenie zohľadnila, hodnota zákazky by mohla dosiahnuť viac ako 9 miliónov. Pre koncesiu v takejto hodnote platia prísnejšie pravidlá. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách by SZU napríklad koncesnú zmluvu mohla uzatvoriť len s predchádzajúcim súhlasom vlády.

Veci naberajú zvláštny spád

Na zvláštnu zmluvu sme natrafili pred niekoľkými týždňami. Predminulý týžeň sme sa na ňu opýtali priamo SZÚ. Hovorkyňa univerzity nám 5.9. odpovedala: Výhodnosť spolupráce oproti predchádzajúcemu stavu bola  zdokumentovaná kontrolou NKÚ. Proces výberu koncesionára bol v súlade so zákonom a boli dodržané všetky podmienky, ktoré sú vyžadované pre takýto typ zákazky. Žiadny kontrolný orgán nespochybnil proces výberu.“

 

Screen Shot 2016-09-12 at 14.19.24
Odpoveď hovorkyne SZÚ

 

Na základe odkazu na kontrolu NKÚ sme požiadali infožiadosťou o sprístupnenie výsledkov kontroly. NKÚ nič nepotvrdila, naopak SZÚ ostro kritizovala. Podľa NKÚ postup SZU pri koncesii javil znaky nehospodárnosti a neefektívnosti, univerzita tiež postupovala v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní a zle stanovila hodnotu zákazky. Podľa NKÚ totiž koncesia v skutočnosti bude trvať 25 rokov. Ani kontrolný úrad však nebral do úvahy fakt, že hodnota zákazky zrejme porastie s rozšírením parkoviska. (Plný text protokolu je tu)

Zvláštne je, že výsledky kontroly a ostrú tlačovú správu NKÚ rozposlal až v deň, kedy sme dostali aj sprístupnený protokol o kontrole. Minister komunikoval problémy so zmluvou na Aktuality.sk 7. septembra. 

Čo sa môže diať ďalej

Koncesiu by mal prehodnotiť Úrad pre verejné obstarávanie aj Ministerstvo zdravotníctva, pod ktoré univerzita spadá. Minister Drucker vzbudil optimizmus, keď prikázal nemocniciam zrušiť zmluvy s Pro Tendrom, obstarávacou firmou Paškovho Rašiho spolužiaka, ktorú pokutoval Protimonopolný úrad. V nastúpenom trende by mal pokračovať. NKÚ v závere svojej kontroly odporučil SZU, aby s ProParkom vyjednala lepšiu zmluvu.

Minister Drucker už podal trestné oznámenie. Ak sa ukáže, že zákazka SZU je v niekoľkých bodoch v rozpore s pravidlami pre zadávanie koncesie, minister by mal zaručiť jej okamžité zrušenie, vyvodiť dôsledky a umožniť novú súťaž o koncesiu viacerým uchádzačom.

Parkovacie koncesie sú dobrý biznis

Podnikateľskú šikovnosť a obratnosť vo vyjednávaní zmlúv ProParku by totiž mohla vysvetliť prítomnosť niektorých osôb známych v bratislavskom prostredí. Predsedom predstavenstva je Dušan Repák, známy bratislavský právnik. Repák je médiami spájaný s podnikateľom Ivanom Kmotríkom, blízkym SMERu. Repák v minulosti tiež zastupoval Mečiarových poslancov, ktorí sa snažili zrušiť Špecializovaný súd. V dozornej rade ProParku sedia dve Repákove kolegyne z jeho advokátskej kancelárie, Ľudmila Penz Vachulová a Lucia Flochová.                                                                 

Peter Milko a Milan Horváth, ďalší dvaja z ľudí za ProPark Group, sú zase známi v parkovacom biznise. Patrí im firma ProPark Slovakia. Tá (a časť priamo Milko) roky prevádzkuje lukratívne parkoviská na Vazovovej, Floriánskom a Americkom námestí v bratislavskom Starom Meste. ProPark Slovakia tu za prenájom 48 parkovacích miest mestu ročne zaplatí 29-tisíc eur, pri 75-percentnej vyťaženosti parkovísk však môže zarobiť až okolo 220-tisíc. Že sa firme darí, potvrdzujú jej hospodárske výsledky. V minulom roku takmer zdvojnásobila svoje tržby na 240-tisíc eur. Magistrát Iva Nesrovnala napriek našim otázkam doposiaľ nevysvetlil, prečo nevýhodné zmluvy stále platia.

Nenechajme si to

Peniaze pacientov, návštevníkov nemocníc a študentov majú končiť v rozpočte nemocníc a nie u parkovacej lobby. Minister Drucker by sa nemal ticho prizerať.

 

Napísané spolu so Zuzanou Dančíkovou

Teraz najčítanejšie

Martin Dubéci

Som členom predsedníctva a sekretárom hnutia Progresívne Slovensko. Píšem si tu svoje poznámky k politike a spoločenským otázkam. Venujem sa politickej stratégii a bezpečnosti.