Denník N

Najlepšie tipy pre skvelé PSko na STEM predmety na britské univerzity

Ako docieliť úspešné prijatie na vysnívanú univerzitu? (Nielen) v prípade britských univerzít zohráva kľúčovú úlohu práve PSko -Personal Statement, alebo aj motivačný list. Aj keď niektoré mimoškolské aktivity môžeš všeobecne využiť pri písaní PSka na akýkoľvek odbor, je dôležité vedieť, ktoré činnosti a záujmy ti môžu dopomôcť práve k tvojmu „dream“ štúdiu. Mirko Gašpárek, ako vedúci Unimak STEM tímu, spísal niekoľko užitočných rád pre úspešné prijatie na STEM odbory – teda štúdia vedy, techniky, inžinierstva a matematiky.

Na začiatku septembra nastáva pre študentov stredných aj základných škôl koniec sladkého obdobia neskorého ranného vstávania, vylihovania na kúpalisku či neskorých nočných žúrok – a opäť prichádza čas zasadnúť do školských lavíc.

Pre tých stredoškolákov, ktorí plánujú študovať prírodné vedy, technologické predmety, medicínu, či inžinierstvo na niektorej z elitných britských univerzít (a pre tých, ktorí plánujú študovať medicínu) je prelom augusta a septembra maturitného ročníka obdobím, kedy by sa mali naplno začať venovať príprave svojej univerzitnej prihlášky, ktorú treba zaslať do 15. októbra, ak vaše srdce túži po štúdiu na Cambridge, Oxforde, či po štúdiu medicíny.

Všeobecné rady o prijímacom procese nájdete na webstránke Unimaku tu. Dnes by som vám však chcel dať niekoľko špecifických tipov týkajúcich sa písania kvalitného motivačného listu (personal statementu, PSka, nočnej mory… synoným by sa našlo veľa).

Práve PSko je totiž tou časťou prihlášky, ktorá rozhodne o vašom prijatí či neprijatí na štúdium STEM predmetov na University of Cambridge, Imperial College London, či na University of Oxford. Povedzme si na rovinu, pri hlásení sa na špičkové univerzity majú špičkové známky prakticky všetci uchádzači o prijatie, rovnako ako skvelé odporúčania od pedagógov. Je to však práve Personal Statement, ktorý môže vašej prihláške dodať ten správny náboj a prebudiť admissions officera (teda uja či tetu, ktorý má na starosti vašu prihlášku) čítajúceho tridsiate prvé PSko aj o pol piatej poobede.

Na našej stránke v sekcii Príjmací proces sa môžete dočítať čo je Personal Statement a aké všeobecné kriteriá treba dodržať pri jeho písaní. V tomto článku sa preto zameriam hlavne na tých, ktorí sa v budúcnosti vidia v oblasti vedy.

Počas dvoch rokov v Unimaku mi cez monitor prešlo 26 PSiek kandidátov na prijatie na britské univerzity, z ktorých mnohí boli veľmi úspešní. Na základe svojich skúseností som teda zhromaždil nasledovné tipy, ktoré vám pomôžu napísať skvelé PSko (nielen) na STEM predmety:

  1. Opíšte vašu motiváciu študovať vybraný predmet stručne, no zreteľne

Často sa pri konzultovaní PSiek stretávam  s tým, že napíše doslova novelu o tom skvelom experimente (samozrejme s detailným opisom) s tým fantastickým učiteľom, po ktorom ho začala na základnej škole baviť fyzika. Potom zoširoka našiel svoju vášeň pre matematiku pri čítaní nejakej skvelej knihy, ktorú filozoficky rozpitve, prípadne pripojí nejakú hlbokú úvahu o fungovaní vesmíru – a hups, polovica PSka je za nami.

Je skvelé vysvetliť vašu motiváciu študovať fyziku, matematiku, či medicínu. Ale nezabúdajte na to, že túto motiváciu musíte aj demonštrovať, čo si vyžaduje viac ako siahodlhé prepisy z učebnice matematiky.

Opíšte to, čo vás viedlo k štúdiu daného predmetu, vašu intelektuálnu motiváciu či životnú udalosť v prvom odstavci (teda približne na 500-700 znakoch) a pohnite sa ďalej.

  1. Sústreďte sa na objektívne úspechy a výsledky

Keďže píšem článok najmä pre STEM ľudí, predpokladám, že rovnako ako ja máte radi čísla. Preto je dobré podporiť vašu prihlášku úspechmi, ktoré vám umožnia objektívne ukázať, že vo vašom obore dosahujete mimoriadne výsledky v porovnaní s vašimi rovesníkmi, či prípadnými konkurentami. Mám na mysli najmä umiestnenia v predmetových olympiádach, korešpondenčných seminároch, či v projektových súťažiach.

Najmä medzinárodné olympiády a súťaže poskytujú perfektný spôsob ako demonštrovať svoju kompetenciu – aj bez bližšej znalosti nášho vzdelávacieho systému je totiž jasné, že ak ste sa dostali na medzinárodnú olympiádu, patríte medzi tých najlepších študentov vo svojej krajine. A ak na medzinárodnej olympiáde dokážete poraziť študentov z celého sveta, tak to je už skutočná paráda.

Samozrejme, netreba vešať hlavu, ak ste práve nevyhrali medzinárodnú olympiádu z astronómie a astrofyziky – aj úspešná účasť na krajskom kole chemickej olympiády môže podporiť vašu prihlášku. Najmä ak ešte nie ste v maturitnom ročníku, využite predmetové olympiády a súťaže ako skvelú možnosť niečo sa naučiť a tiež si zlepšiť vyhliadky na prijatie.

  1. Napíšte ako Vás vaše skúsenosti rozvinuli

Ďalšou veľmi častou chybou je skratkovité vymenovanie vašich úspechov, zážitkov či skúseností bez toho, aby ste uviedli to dôležité – akú lekciu ste si z daného zážitku odniesli, prípadne ako vás vaša skúsenosť ovplyvnila.

To, že ste vyhrali medzinárodnú fyzikálnu olympiádu je super. No je dôležité spomenúť, že ste sa prostredníctvom vašej účasti na olympiáde naučili samostatne vzdelávať vysoko nad rámec predpísaného učiva, alebo ste si vybudovali disciplínu potrebnú na každodenné, niekoľkohodinové štúdium.

Podobne, hrať profesionálne futbal a popri tom robiť dobrovoľníka v Červenom kríži je obdivuhodné. Nezabudnite ale v tomto prípade spomenúť, že ste si vďaka tejto náročnej kombinácii vybudovali schopnosť efektívne manažovať svoj čas a že dokážete zvládať stresové situácie.

V Unimak-u často odporúčame študentom sa riadili takzvaným STAR frameworkom (Situation – Task – Action – Result), ktorý vám umožní kvalitne štruktúrovať opis vášho zážitku.

  1. Nezabúdajte na mimoškolské aktivity

V bode č. 2 som opisoval dôležitosť objektívnych úspechov a výsledkov v olympiádach, projektoch, či iných meraniach (mentálnej) sily so svojimi rovesníkmi. Aj keď v prípade britských univerzít mimoškolské aktivity či športové úspechy nie sú až také kľúčové ako v prípade tých amerických, stále je veľkou chybou vytvoriť dojem, že od rána do večera len riešite rovnice.

Niekedy sa stretávam s PSkami, ktoré mimoškolské aktivity odbijú jednou vetou niekde na konci PSka. To však nie je optimálne. Ak ste sa aj doteraz neakademickým aktivitám nevenovali, stále máte čas do októbra s nejakou aktivitou začať – to platí najmä v prípade nájdených medikov. Niekedy sa stačí rozhliadnuť naokolo. Čo napríklad pravidelné návštevy tej osamelej starenky z bytu oproti či organizácia školskej burzy, ktorej výťažok poputuje deťom z neďalekého detského domova?robíš dobrú vec navyše ukážeš, že nie si egocentrický sebec.

Každopádne, nech sa venuješ akejkoľvek mimoškolskej aktivite, nezabúdaj na bod č. 3 a uveď, čo si si z tejto aktivity odniesol.

  1. Krátko a jasne uveďte prečo ste sa rozhodli študovať vo Veľkej Británii

Už ste takmer dopísali celé skvelé PSko a rozmýšľate čo uviesť na záver? Napíšte, prečo ste sa rozhodli študovať vo Veľkej Británii. Veď fyzika či elektrické inžinierstvo sa dajú študovať aj na Slovensku. Na druhej strane, nepreháňajte to – niekedy sa totiž stretávam doslova s ódami na britský edukačný systém (zaberá to zbytočne veľa miesta), prípadne s vykresľovaním slovenských univerzít ako Mordoru (prosím nie – poviem vám, že ani štyridsiate piate chybové hlásenie v programe ma nevie znechutiť tak, ako takéto pesimistické výlevy).

Jasne a stručne uveďte svoje dôvody pre štúdium STEM oboru v zahraničí, ktoré sa v tomto prípade dajú pomerne jasne identifikovať. Môže to byť napríklad kvalita akademického prostredia, rozsiahle výskumné príležitosti, či silná podpora prenosu výskumu do praxe (a teda vyššia šanca, že sa stanete novým Zuckerbergom). Ak však chcete študovať vo Veľkej Británii aj kvôli britskej kultúre a možnosti spoznať ľudí z celého sveta, nebojte sa to spomenúť. Zrozumiteľne tieto svoje dôvody odkomunikujte v dvoch-troch vetách a hotovo.

 Verím, že vám tento návod pomôže pri písaní vášho PSka, hlavne ak chcete študovať medicínu, prírodné vedy, programovanie, či inžineirstvo. A ak ste konečne vytvorili prvú verziu vášho PSka a dospali ste prebdené a prekofeínované noci ktoré ste s ním strávili, pošlite nám ho do Unimak-u, kde sa vám naň radi pozrieme!

Veľa šťastia s PSkom vám praje,

Miro Gašpárek

Vedúci Unimak STEM tímu

Študent 3. ročníka biomedicínskeho inžinierstva na Imperial College London

 

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na [email protected], prípadne mi napíšte priamo na [email protected]

Teraz najčítanejšie