Denník N

Najväčšie problémy v zdravotníctve

Ako možno viete, v januári sme začali pripravovať Reformu zdravotníctva. Malý tím o piatich členoch, ktorý vediem, si ako prvé položil tri otázky:
1. Čo sú najväčšie problémy v zdravotníctve?
2. Čo vnímajú ľudia ako najväčšie problémy v zdravotníctve?
3. Čo vníma zdravotnícky personál ako najväčšie problémy v zdravotníctve?

Zatiaľ čo na prvú otázku si vieme odpovedať sami, resp. po konzultácii s ďalšími odborníkmi, na zvyšné dve otázky sme sa spýtali ľudí a zdravotníckych pracovníkov. Zverejnil som výzvu a bol som príjemne prekvapený stovkami odpovedí. Áno, boli medzi nimi aj odpovede typu „všetko je zlé“, s ktorými nevieme nič počať, ale drvivá väčšina boli konštruktívne odpovede s uvedením konkrétnych problémov.

Zo týchto odpovedí sme zostavili zoznam problémov (celkovo ich bolo 38) a vytvorili krátky dotazník, ktorý vyplnilo vyše 4 tisíc respondentov. Ak vás zaujímajú všetky výsledky (najmä podľa jednotlivých krajov), radi vám ich pošleme, napíšte prosím mojej asistentke na [email protected].

Tu uvádzam zoznam problém podľa všetkých respondentov bez zdravotníckych pracovníkov (pacienti) a len podľa zdravotníckych pracovníkov (zdravotníci).

2017-03-15_najvacsie_problemy_v_zdravotnictve_slide1 2017-03-15_najvacsie_problemy_v_zdravotnictve_slide2

Vo vnímaní problémov vidieť síce rozdiely, ale obidve skupiny sa zhodujú v tom, že k najväčším problémom patria zastaralé vybavenie a schátralé budovy nemocníc. To súvisí priamo s piatym resp. štvrtým bodom – korupcia pri verejnom obstarávaní. Je predsa logické, že ak sa za Roberta Fica a Pavla Pašku kupuje jedno CT v cene troch, tak to musí nutne niekde chýbať. Takisto je logické, že ak sú na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu prisaté rôzne tety Anky a maséri Kostkovia, musí sa na odborné vyšetrenie dlhšie čakať. Alebo ak zakážeme lekárom objednávať na konkrétny čas (za primeraný poplatok), budú čakárne plnšie.

Zaujímavý je tretí (resp. u zdravotníkov piaty) bod a to neinformovanosť pacienta, na čo má vlastne nárok. Možno sa to zdá byť banalita, veď vytlačiť zopár letákov, či dať info ma web, nemôže byť taký problém. V skutočnosti to problém je a ide priamo k jadru veci – na Slovensku nie je definovaný nárok pacienta, teda čo ma byť hradené z povinného zdravotného poistenia plne, čo čiastočne a čo vôbec. Pokiaľ toto nebude, nie je možné ani riadne informovať pacienta. Stanovenie nároku pokladáme za jednu z najväčších výziev reformy zdravotníctva.

Problémy v zdravotníctve sú samozrejme oveľa rozsiahlejšie, ako tie, ktoré uvádzajú pacienti (aj potenciálni), či zdravotníci. Ale je dobré vedieť, čo presne ľudí trápi a naše riešenia to budú zohľadňovať.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.