Denník N

Najviac zdražie elektrina na západnom Slovensku

Cena elektriny na budúci rok porastie. Pre domácnosti o 2,6%, pre zamestnávateľov ešte viac. O tom však už nikto nehovorí.

Alebo nechce. Ľubomír Jahnátek na svojej poslednej tlačovke, ktorej obsahu hádam ani on sám nerozumel, vychrlil množstvo čísel upravených tak, aby vyzerali dobre. Toto navyše v čase, keď samotné cenové rozhodnutia ešte neboli oficiálne a nikto si tak nevedel jeho tvrdenia overiť.

Dnes sú už verejné a po ich prepočte sme sa dopočítali k výsledku, ktorý naozaj nikoho nepoteší. Domácnosti so spotrebou 3 MWh ročne stúpnu náklady na elektrinu v priemere naozaj „iba“ o 2,6%, zamestnávatelia s regulovanou cenou elektriny a rovnakou spotrebou si budú musieť načrieť do vačku ešte hlbšie. Týmto cena elektriny stúpne až o 4,9%.

Na prvý pohľad ľudomilné riešenie, no v konečnom dôsledku vyššie ceny elektriny si zamestnávatelia budú musieť preniesť do vyšších cien tovarov a služieb a tak ich napokon aj tak zaplatí každý jeden z nás vo svojich nákupoch.

Uvedené zvýšenie je spriemerovaným prepočtom schválených cenových rozhodnutí pre troch dominantných dodávateľov a regionálnych distribútorov elektriny. Keď si to rozmeníme na drobné, najviac ceny stúpnu ako domácnostiam (o 3,41%), tak aj podnikateľom (o 7,17%) na západe.

Západné Slovensko

Zdroj: ÚRSO – Cenové rozhodnutia vydané na roky 2017-2021

Zdroj: ÚRSO – Cenové rozhodnutia vydané na roky 2017-2021

Najmenší nárast ceny elektriny budú mať na východe (domácnosti o 1,71%, zamestnávatelia o 3,03%).

Východné Slovensko

Zdroj: ÚRSO – Cenové rozhodnutia vydané na roky 2017-2021

Zdroj: ÚRSO – Cenové rozhodnutia vydané na roky 2017-2021

Na strednom Slovensku sa domácnostiam zvýši cena elektriny stredne, a to o 2,49%, zamestnávateľom o 4,42%.

Stredné Slovensko

Zdroj: ÚRSO – Cenové rozhodnutia vydané na roky 2017-2021

Zdroj: ÚRSO – Cenové rozhodnutia vydané na roky 2017-2021

Ako vidno z tabuliek, v rámci ceny pritom najvýraznejšie porástla samotná dodávka elektriny ako komodity, keďže táto sa na trhu v marci minulého roku odrazila od svojho dna na úrovni 23,45 EUR/MWh a najnovší vrchol 43,48 EUR/MWh dosiahla teraz, iba dva dni pre Vianocami.

Vývoj cien na trhu s elektrinou v SR v období od 1. 1. 2015 (Zdroj: PXE)

Čo tiež prepočty ukázali je, že samotná komodita tvorí z výslednej sumy, ktorú zaplatí spotrebiteľ v účte za elektrinu, iba asi jednu tretinu, distribúcia a prenos je takmer jedna polovica a tarifa za prevádzkovanie systému tvorí jednu pätinu.

Prvým dvom rozumie asi každý, ale čo je to to prevádzkovanie systému? Pod tento pojem sme si pred pár rokmi skryli všetko, čo s elektrinou či jej prenosom a distribúciou nesúvisí. Skrátka, všetky nesystémové poplatky, ktoré si vymysleli politici, no odmietli za ne prevziať zodpovednosť. Reč je napríklad o dotáciách do výroby elektriny z domáceho uhlia alebo obnoviteľných zdrojov, či kombinovanej výroby elektriny a tepla. Aj vďaka týmto poplatkom a skrytým daniam nás nedávno Eurostat v súťaži o najdrahšiu elektrinu pre zamestnávateľov označil spomedzi okolitých krajín za smutného víťaza.

Ceny elektriny pre spotrebiteľov mimo domácností, 01-06/2017 (EUR/kWh) (Zdroj: Eurostat)

A hoci s cenou elektriny, ako komodity, ktorú stanovuje trh veľa neurobíme, na naše rýdzo slovenské politické zásahy dosah stále máme. Liečba choroby vysokých cien energií na Slovensku by tak mohla byť pomerne rýchla, namiešať vhodný liek však bude komplikovanejšie. Nielen kvôli neschopnosti vlády riešiť veci systémovo a komplexne, ale napríklad aj kvôli peniazom v alobale, o ktoré by Robert Fico otvorením tejto témy veľmi rýchlo prišiel.

Strana SaS v minulosti už predložila do parlamentu viacero zákonov, ktoré by znížili ceny energií pre spotrebiteľov a urobíme tak opäť aj v januári. Zrušením podpory výroby elektriny z domáceho uhlia, revíziou podpory obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby elektriny a tepla, ako aj transparentnou reguláciou distribučných a prenosových poplatkov by sme domácnostiam na účtoch za elektrinu ušetrili minimálne 80 eur.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.