Denník N

Naplánujte si kúpanie na najkrajších miestach na svete!

Hoci sa mnohí z nás pripravujú skôr na zimné radovánky, uznajte, že predstava plávania, potápania či šnorchlovania vo vlnách krištáľovo čistej vody pri jednom z ostrovov, či lebedenia si v teplom prameni, je určite blahodárna. Existuje pár miest, ktoré stoja za označenie najkrajších miest na kúpanie na svete a pár z nich vám radi predstavíme. Ak nie práve v tomto období, tak možno v rámci plánovania letnej dovolenky, bude týchto pár tipov pre vás ideálnou inšpiráciou.

Bavlnený hrad Pammukalle v Turecku

Vitajte na mieste s veľmi zaujímavým prírodným úkazom. Horúce pramene s rozpusteným uhličitanom vápenatým sú typickým lákadlom pre turistov mieriacich do juhozápadného Turecka, do oblasti Pamukalle. Táto oblasť je veľkou turistickou vychytávkou, ktorá ponúka unikátnu scenériu bielej krajiny, ktorú spôsobuje usadený vápnik. Horúce pramene  s rozpusteným uhličitanom vápenatým stekajú po svahoch a ako chladnú, vznikajú cestou travertínové jazierka. Nad travertinovým svahom sú zrúcaniny starého rímskeho mesta Hieralipole s veľkým amfiteátrom a nekropolou.  Vstup do Pamukkale stojí 20 TL, čo je asi 7 eur. Aby ste neponičili tento vápnikový útvar, budete sa musieť vyzuť  a chodiť naboso. Samozrejmosťou je možnosť kúpeľa v týchto minerálnych vodách. Aj túto destináciu si môžete naplánovať na mieru.

Objavte kostol Svätého Mikuláša v Grécku

Okruh ostrovov v južnej časti  Egejského mora tvorí až 220 miest, z ktorých sú najznámejšie a najnavštevovanejšie práve kvôli možnostiam, ktoré na rekreáciu a plávanie ponúkajú. Turisti poznajú najmä Santorini, Mykonos, Milos, Paros a Naxos. Na jedným z nich, ktorý sa nachádza na lávovom kameni je na ostrove Milos s málo navštevovanou v porovnaní s ostatnými ostrovmi, no o to unikátnejšou malebnou dedinkou a čarovnou zátokou Firopotamos, ktorá si získa srdce každého návštevníka. V úplnom súkromí  sa tu nachádza jeden ubytovací komplex so zaparkovanými loďkami a jednou jedálňou. Rybársky prístav a pláž s úžasnou modrou vodou je o skvelom kúpaní, šnorchlovaní a tiež rybárčení.  Starobylá zrúcanina  a malý kostol Svätého Mikuláša vdychujú tomuto miestu kúzlo dávnovekosti.

 

Ostrov jednej šlapy na Novom Zélande

Iba 2 035 obyvateľov má aktuálne ostrov Aitutaki, známy tiež ako Araura, ktorý je  spolu s ostrovčekom Tapuaetai považovaný za jednu z najkrajších pláží na svete v Tichom oceáne. Tieto ostrovy v súostroví Cookových ostrovov na Novom Zélande ponúkajú neskutočne krásne lagúny a miesta na filmovú romantiku. Relax, ktorý toto miesto nadštandardne odhaľuje  je na nezaplatenie, keďže ide opäť o jeden zo „zabudnutých“ ostrovov Pacifiku. Akoby tu zastal čas a starosti ostali niekde doma. Najkrajšiu pláž tu nájdete práve na ostrove Tapuaetai –  na ostrove jednej šľapy.

 

Vykúpte sa s prasiatkami na Bahamách  

Bahamy sa nachádzajú v Atlantickom oceáne, východne od  Floridy  v USA a na sever od Kuby. Práve oblasť Exuma ponúka na každý deň bádania a kúpania jeden ostrov, nakoľko ich je presne 365. Kto pozná „bondovky“ vie,  že  The ThunderballNever say never again predstavili  autori scenériu ostrovov divákom  v celej  svojej kráse. Biely piesok, opustené pláže a vskutku najkrajšie pláže na svete. Každý  z ostrovov predstavuje jedinečný zážitok z Bahám.  Exuma a Little Exuma sú známe svojou bezstarostnou atmosférou, zatiaľ čo The Exuma Cays slúžia ako detské ihrisko pre tých náročnejších a slávnejších, ktorí sa môžu pochváliť mnohými vilkami, luxusnými rezortmi a plážami.  Exumas sú tiež bohaté na históriu, pretože ich usadili britskí lojalisti so svojimi otrokmi po americkej revolúcii. Ak by ste náhodou uvažovali o Vianociach na Bahamách, pripravte sa na mnohé festivaly a karnevaly. Tradície ako rozdávanie darčekov, hodovanie a posielanie pozdravov ostrovčania prijali za svoje. A aby ste si privolali šťastie, zaplávajte si s divokými prasiatkami na pláži nazvanej Pig Beach. Aj takúto dovolenku si môžete naplánovať na mieru.

 

Spoznajte Zanzibarskú exotiku

Keď sa povie Zanzibar, u nejedného človeka to hneď evokuje exotiku.  Azúrové more, vysoké kokosové palmy, banánovníky, lagúny, typická vôňa korenín, tropická klíma, africká kultúra.  Unguja je neoficiálnym názvom Zanzibaru, čo je ostrov v Indickom oceáne na východnom pobreží Afriky. Spolu s ostrovom Pemba a množstvom malých ostrovov v okolí tvorí autonómny štát Zanzibar, patriaci Tanzánii. Na hlavnom ostrove nájdete až 25 krásnych pláži, avšak práve Matemwe je najdlhšou a najnedotknutejšou. Je to ako vrátiť sa späť do časov, kedy turistika v dnešnom slova zmysle neexistovala.   Okrem plávania ako v raji sa tu dá šnorchlovať až do západu slnka a objavovať  podmorský svet plný všakovakých rýb. A mimochodom, na Zanzibare sa narodil Fredy Mercury.

 

Tropická idyla Phi Phi v Thajsku

Nie náhodou si tvorcovia filmu The Beach vybrali ostrov Phi Phi v Thajsku. Je to láska na prvý pohľad.  Hoci presne rovnaký  rajský filmový ostrov na Phi Phi nenájdete, pretože bol upravený počítačom, tyrkysová voda, veľké útesy  neskutočná exotika sú autentické v každej časti týchto thajských  ostrovov.   Nakrúcanie nad zátokou Ao Maya trvalo skoro dva mesiace a výsledok stál za to, pretože práve po tomto filme sa ostrovy začali plniť turistami a kúpanie, potápanie, či člnkovanie sa tu stalo najvyhľadávanejšími na svete. Napokon, najväčší ostrov je Koh Phi Phi Don s tvarom presýpacích hodín zasiahla v roku 2004 mohutná tsunami. Dnes sú však ostrovy už opäť  plné hotelov, reštaurácií a barov.  Ostrovy Phi Phi sú pre každého  tropickou idylou, najmä so zálivom duchov, ktorý evokuje pocit magického jazera. Plávanie či potápanie v týchto koralových vodách je pre každého celoživotným a možno aj neprekonateľným zážitkom.  Ak by ste mali chuť navštíviť Bangkok a potom blízke pláže, odporúčame Koh Samui, ktoré je najlepšie navštíviť v období od februára do mája. Inšpiráciu nájdete na tejto stránke.

 

Brazílsky Fernando de Norohna

Fernando de Noronha je malé súostrovie,  asi 350 km severovýchodne od pobrežia Brazílie  v Atlantickom oceáne. Doprajte si dostatok, a to nielen kvôli vzdialenosti tohto brazílskeho ostrova, ale kvôli kráse, ktorú ponúka. Ostrovy sú totiž vysoko návykové a vaše plávanie, potápanie, surfovanie i šnorchlovanie bude nezastaviteľné. Prírodné krásy akoby nemali konkurencie na svete. Krištáľovo čisté vody, bohatý morský život – vrátane najvyššej známej koncentrácie obyvateľov delfínov na svete – a veľkolepé tropické miesta patria k Brazílii. Plážová biblia, Guia Quatro Rodas Praias, udeľuje päť hviezdičiek len piatim plážam v celej krajine – a sú tu hneď tri. Splňte si svoj sen návštevou Unesco parku v Brazílii a naplánujte si ju na mieru.

 

Ešte viac úžasných miest s nádhernými možnosťami na kúpanie nájdete na www.leonardo.sk

Teraz najčítanejšie

Juraj Špaňár

Tak ako počas všetkých uplynulých rokov je aj v súčasnosti našou prioritou naďalej ponúkať kompletné odborné poradenstvo nielen pri výbere dovolenky, ale aj leteckej dopravy, prenájmu áut, transferov, výletov a doplnkových služieb v zahraničí. DOVOLENKA NA ÚROVNI - to nie sú „len“ luxusné hotely či exotické destinácie, ale predovšetkým filozofia dovolenky „ušitej“ priamo na mieru vašim požiadavkám a nárokom. V našej kancelárii nenapĺňame lietadlá, termíny a hotely zákazníkmi, zakladáme si na tom, aby sme napĺňali vaše požiadavky a nároky. Sme vašim OSOBNÝM DOVOLENKOVÝM PORADCOM - poznáme osobne všetky ponúkané destinácie, ktoré v pravidelných intervaloch navštevujeme, aby sme vám vedeli dokonale poradiť nielen pri výbere hotela, ale pri plánovaní celej dovolenky, ak samozrejme máte záujem. Sme tu preto, aby sme vám vedeli pomôcť a poradiť s výberom vhodného miesta pre vašu vysnívanú dovolenku či cestu, aby sme ju vymysleli, naplánovali, skombinovali, pripravili a zariadili do najmenších detailov. KOMERČNÝ BLOG