Denník N

Narniovská Krajina príbehov je strhujúcim čítaním pre tínedžerov

Je to jedna z kníh, ktorá sa nedá len tak pustiť z rúk. Nič v nej nie je isté a všetko sa deje v takom tempe, že aj keď je v deji „prestávka“, autor ju nepoňal ako oddych, ale aj do chvíľ relatívneho pokoja vsunul pasáže na zamyslenie sa. Vôbec sa nečudujem, že Krajina príbehov na niekoľko týždňov dominovala rebríčku New York Times bestseller.

Príbeh dvojčiat Alex, knihomoľky bez kamarátov a Connera, znudeného spáča z poslednej lavice, je pokračovateľom Narniovskej tradície príbehov detí zo súčasnosti, objavujúcich paralelný rozprávkový svet. Ja osobne mám k Narnii vrúcny vzťah, pretože som ju čítala počas svojho prvého tehotenstva (na radu staršej a múdrejšej kolegyne, ktorá mi veľmi láskavo vysvetlila, prečo by som mala na chvíľu, pre dobro bábätka, ťažké príbehy s úzkostnými dozvukmi čitateľa odložiť). Preto keď som objavila v knihe Krajina príbehov isté paralely s Narniou, vôbec mi to neprekážalo, naopak – potešila som sa. Dejovo ide však o úplne iný príbeh, ktorý miestami milovníkom rozprávok vyrazí dych.

krajina-pribehov-2

Alex a Connera spoznávame krátko pred ich dvanástimi narodeninami. Dozvedáme sa, že ich ocko nedávno zomrel pri autonehode a s mamou, zdravotnou sestrou pracujúcou aj 12 – 16 hodín denne, aby utiahla rodinné výdaje, sa pretĺkajú ako môžu. Majú ešte starkú, ktorá im v detstve čítala z veľkej rozprávkovej knihy, preto obaja poznajú všetky základné rozprávky naspamäť a najmä Alex vie veľmi pekne analyzovať ich druhý plán a poučenia. S ockovou smrťou sa zmierujú len veľmi ťažko, preto im starká na narodeniny venuje najsilnejšiu spomienku – knihu. Nepotrvá dlho a Alex zistí, že ide o portál do rozprávkového sveta, kam obidvaja spadnú.

krajina-pribehov-3

Vrátiť sa naspäť je však veľmi zložité a vydá to na 340 strhujúcich strán knihy Krajina príbehov. Alex a Conner sa dozvedia, že na návrat potrebujú oživiť Čarovné zaklínadlo, pre ktoré treba nájsť osem konkrétnych rozprávkových vecí. Toto zaklínadlo sa dá použiť len raz a už iba získať potrebné veci je nesmierne náročné a na príbeh by to celkom postačovalo. Ale táto kniha má pre čitateľa vo veku od cca 8 – 15 rokov prichystanú až dvojnásobnú dávku napätia, keďže dvojčatá netušia, že nie sú jediné, kto chce zaklínadlo získať a že sú súčasťou nerovnej naháňačky s postavami, ktoré, ako inak, majú v rukách nadprirodzenú moc.

krajina-pribehov-4

Autor knihy Krajina príbehov Chris Colfer, známy americký herec a spevák, ktorý dokonca získal Zlatý Glóbus za rolu Kurta Hummela v seriály Glee v jednom z rozhovorov priznal, že svoj úspešný debut začal písať už na strednej škole. Ako veľkého fanúšika bratov Grimmovcov ho nesmierne zaujímalo, čo sa asi mohlo stať s obľúbenými postavami po skončení rozprávok, ako ich poznáme. Kdesi v paralelnom svete predsa žijú Popoluška, Šípková Ruženka aj Snehulienka ako vydaté ženy, kráľovné, ktoré si vzal Statočný princ – bol iba jeden alebo ich bolo viac? A čo Červená čiapočka? Ako žila, keď vyrástla? Nemohla mať aj ona vlastné kráľovstvo, v ktorom by svoj ľud ochraňovala od svorky vlkov prahnúcej pomstiť svojho otca? Alebo, naopak, čo prinútilo Zlatovlásku vojsť do domčeka k trom medveďom? Už ako dieťa bola rozumná, sama by takú hlúposť nespravila, nemohlo byť za tým niečo iné? Do Krajiny príbehov vložil autor množstvo sviežich a prekvapivých spojení rozprávkových postáv, ktoré by vám za normálnych okolností ani nenapadli. Všetko to poprepájal do jedného obrovitánskeho rozprávkového príbehu, nie však do formy galimatiášu, ale do dobrodružnej fantasy, v ktorej majú veci a činy čo ako bláznivé, nakoniec svoje logické vyústenie.

krajina-pribehov-5

Mimoriadne oceňujem preklad Maríny Gálisovej, vďaka ktorej som sa ani raz nepozastavila nad tým, že čítam doslovne preloženú anglickú frázu bez akéhokoľvek zmyslu. Naopak, jej prístup k textu ma úplne vtiahol do deja bez akýchkoľvek rušivých elementov, akoby som čítala originál.

Na záver už len dodám, že Krajina príbehov s podtitulom Čarovné zaklínadlo je prvou zo série zatiaľ piatich častí, pričom posledná vyšla len nedávno (jar 2016).

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Fragment. Foto: autorka

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Teraz najčítanejšie