Denník N

Národní sebci v Európskej únii

Po Filipovi Obradovičovi, Samovi Marcovi sa aj mladý bloger Marian Jánoš rozhodol komentovať môj postoj k Európskej únii. Úprimne, celkom to hladká ego, i keď menovaní popísali zopár vecí, na ktoré považujem za potrebné reagovať.

Link na pôvodný blog je tu.

  1. Že v Bruseli nezastupujem európske záujmy, len tie slovenské

Nie je to celkom pravda, zastupujem aj európske záujmy, ale len vtedy, ak nie sú protichodné k tým slovenským. To isté robia všetci ostatní. Jediný rozdiel je v tom, že majú pritom plné ústa o Európskych záujmoch a solidarite. Človek by si mohol povedať, že aspoň sú diplomati, no v skutočnosti len bránia skutočným reformám EÚ.

Napríklad takí Francúzi aktuálne vymysleli tvrdé administratívne opatrenia pre zahraničných (aj slovenských) dopravcov, čím ich vlastné idú odstaviť od francúzskeho trhu. Španieli sa tiež domáhali solidarity, keď išlo o ich súkromné banky. Gréci celých 35 rokov, čo sú v EÚ sledovali len a len svoje záujmy a nikdy nič iné. No a predseda komisie Juncker, najväčší Európan, ešte ako premiér a minister financií v jednej osobe organizoval krátenie daní na úkor ostatných krajín EÚ (luxleaks). Mimochodom, to je skutočné sebectvo. Trvalá likvidácia slovenského poľnohospodárstva je tiež len výsledkom zastupovania národných záujmov krajín, z ktorých sa na Slovensko dovážajú potraviny. A plne súhlasím s autorom blogu, že „na diktát národných záujmov predsa doplatia tí najslabší“, napríklad Slovensko.

Čiže áno, v Bruseli zastupujem slovenské záujmy a budem tak robiť naďalej.

  1. Colná únia vyžaduje sledovanie spoločných záujmov

Nikdy som netvrdil, že Slovensko by v rámci sledovania svojich záujmov malo porušiť akékoľvek svoje zmluvné záväzky, či prijaté pravidlá. Ak teda vznikne colná únia a má dohodnuté pravidlá (napríklad mechanizmus, akým sa menia colné sadzby), tak buď v rámci pravidiel dôjde k zvýšeniu cla alebo nedôjde. A pri dohadovaní o vyšších clách nech si v rámci platných pravidiel každá krajina sleduje svoje záujmy. Výsledok bude nejaké rozhodnutie, ktoré môže a nemusí Slovensku vyhovovať. Ak bude prijatých rozhodnutí, ktoré Slovensku nevyhovujú, príliš veľa a v celkovom súčte by sa neoplatilo ostať členom takejto colnej únie, zrejme by ju Slovensko opustilo. No opäť sme pri slovenských záujmoch, čo je prístup korektný a nepokrytecký.

  1. Ak neexistujú európske záujmy, EÚ nemôže fungovať

Toto tvrdenie považujem za veľký omyl, nielen blogera Jánoša, ale aj ostatných eurooptimistov. Tvrdím presný opak: EÚ bude len vtedy fungovať, ak jej konanie bude totožné zo záujmami národných štátov. Napríklad Schengen vyhovuje predsa všetkým zúčastneným štátom. A ak niekomu nevyhovuje, tak doň jednoducho nevstúpi, ako to spravila Veľká Británia. Presne takto a len takto prežije EÚ dlhodobo – ak dokáže vytvoriť ponuku švédskeho stolu, z ktorej sa každý štát podľa svojho uváženia obslúži (to je to povestné vyberanie hrozienok). Áno, všetko má svoju cenu a tá musí byť riadne zaplatená. Ak teda niektorá krajina povie, že chce byť súčasťou eurozóny a „cena“ je deficit pod 3 percentá, musí ho dodržať. Ak ho nedodrží, nemá v eurozóne čo hľadať. Lenže práve pri dodržiavaní pravidiel zlyháva EÚ celej čiare.

  1. Toto ľudia chcú, toto nechcú, tak podľa toho konajme

Prekvapuje ma, že za tento môj výrok som kritizovaný. Samozrejme, že politici musia konať tak, ako ľudia chcú, lebo inak si v najbližších voľbách zvolia iných politikov, napríklad hnedých mužíkov, pred ktorými varuje autor blogu. Práve, že ignorovanie vôle voličov a s tým spojená „nematchujúca“ ponuka štandardných strán má za následok nárast extrémizmu.

  1. Voľný trh bez byrokracie, spoločné hranice bez utečencov

Áno, to je presne to, o čo by sme sa mali snažiť. Ani sme sa v prípade Schengenu nezaviazali (napr. ako podmienka vstupu) prijímať migrantov, ani sme ich k nám nepozvali. Teraz tvrdiť, že Schengen nie je možný bez prijímania migrantov, je obyčajné klamstvo. A samozrejme je pre voľný trh lepšie, ak je byrokracie čím menej. To je len bruselská neduha, že všetko treba regulovať. Presne ako autor píše, vyberieme si ako zo švédskeho stolu.

  1. Rétorickí invalidi

Osobné útoky bežne prehliadam, ale tento je taký milý, že ho spomeniem J. Každopádne, zaujímavé je, že koľko mojich oponentov nevie obhájiť svoju pozíciu bez osobných útokov.

  1. Sloboda a Solidarita predstavuje dve hodnoty

Presne tak, sú to dve hodnoty a neraz sú v protiklade. Tu s autorom súhlasím. Rád by som však doplnil, že zatiaľ čo sloboda je pre SaS hodnotou najvyššou a naše snaženie smeruje k čím väčšej miere osobnej a ekonomickej slobody jednotlivca, so solidaritou to tak nie je. V prípade solidarity sme za zabezpečenie základnej miery solidarity, za to aby v 21. Storoční a v strede Európy neumierali ľudia od hladu a nevykrvácali na ulici. A kto chce viac, sa musí snažiť sám. My mu v tom pomôžeme kvalitným podnikateľským prostredím, nízkymi daňami, sociálnym systémom, ktorý nevytvára bariéry medzi nepracovaním a pracovaním a úprimným bojom proti korupcii.

  1. Otvorene nepriamo podporil brexit

„Otvorene nepriamo“ bude nejaký rébus, niečo ako vždy čítam bez papiera. Skutočnosť je taká, že nepodporoval som brexit, naopak, vravel som, že brexit Slovensku mierne uškodí a zároveň som tipoval, že Briti vystúpia, lebo nemajú skutočný dôvod byť v EÚ. Toto mi vyčítať je skôr zatváranie očí pred realitou, že Briti vystúpili, lebo nemali dôvod ostať v EÚ. Európske záujmy na tých hrozienkárov zrejme nezabrali J.

Záverom niečo k úvahám o mojom premiérovaní. Bloger Jánoš mi môže veriť, nehrabem sa tam silou mocou. Môj politický (aj súkromný) život je teraz ďaleko lepší. Ale ak mi voliči dajú mandát, nezdupkám ako Farage či Johnson, naopak, bez zaváhania, s odvahou a pokorou prevezmem s mojim tímom zodpovednosť za Slovensko a budem robiť to, čo robím teraz: sledovať slovenské záujmy.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.