Denník N

Naše súkromie je eldorádom osobnej diktatúry

Pre dobrý život je dôležité, aby sme mali demokratické nástroje, ktoré chránia hranice súkromia.

Život v demokratickej spoločnosti stojí na dvoch pilieroch.

  1. demokratickom verejnom priestore
  2. diktátorskom súkromí

Vo svojom súkromí sme si každá pánom. Len sami rozhodujeme o tom, akú farbu bude mať naša košeľa, či si vymaľujeme byt na oranžovo alebo či budeme chodiť do práce autom alebo MHD. Sami sebe diktujeme ako budeme žiť.  Čo vykonáme počas svojich vymeraných  0-120 rokov  života. Ako bude vyzerať naše hmotné aj nehmotné okolie.

Narážanie týchto dvoch svetov je dennodenným problémom, ktorý sa volá život v spoločnosti. Spoločnosť je už od troch kusov a každý sa snažíme do tej rovnováhy zasiahnuť tak, aby nám najlepšie vyhovovala.

V súkromí si rozhodujeme sami a beda niekomu, kto by chcel v mojom súkromnom priestore čokoľvek povedať. Pravda je len jedna a to tá, ktorú si myslím ja. Diskusia o nej?  Vy by ste chceli  v mojom súkromí prejaviť názor a nedajbože dať o ňom aj demokraticky hlasovať? V diktatúre? A čo ste sa s koňom zrazili?

Aha, ale vy si myslíte, že hranica medzi mojím súkromným a verejným životom je niekde inde?

Presne tak! To je ten konflikt, to je to bojisko, kde sa každý deň stretávame. Boj o stanovenie hranice medzi súkromným a verejným. A predmetom boja je rozdielny pohľad na to, kde sa tá hranica nachádza.  Ja by som ju najradšej posunul do čo najširšieho životného priestoru, aby som mal pod kontrolou mojej diktatúry čo najviac života. A všetci ostatní by zas chceli svojim buldozérom zatlačiť tú hranicu čo najbližšie ku mne.

Našťastie tu máme demokraciu verejného života. Vy máte ňou zaručené, že môžete mať na rozsah môjho súkromného priestoru svoj názor a ja svoj. A keď sa niektorému z nás podarí presvedčiť dostatok okolitých ľudí, vznikne všeobecný kompromis o vymeraní hraníc súkromia v danej spoločnosti.  A ak sa mi nastolený kompromis nepáči,  prvý a hlavný princíp demokracie mi dáva šancu svoj názor presadiť. A preto je tak nekonečne dôležité, aby demokracia vonkajšieho sveta fungovala. Lebo inak sa hranica zrúti a kde-kto sa nám bude  tisnúť do našich súkromných diktatúr.

Inak, všimli ste si, že tie najkonzervatívnejšie mechanizmy ako je napríklad Ústava či Listina práv a slobôd sa v podstate zaoberajú len a práve nastavením týchto hraníc? A celý systém sme si vymysleli tak, aby ich zmena nebola len tak ľahko možná. Z dobrých dôvodov, pretože sa týmito rigidnými nástrojmi chráni sama demokracia pred diktatúrou.

Ešte k tomu slovu kompromis, čo zaznelo horevyššie. Kompromis je vždy čiastočná prehra na oboch stranách. Preto máme stále pocit, že demokracia nie je úplne to, čo sa nám ako životný program pozdáva.

Takže aby to aj moje deti pochopili: Pre dobrý život je dôležité, aby sme mali demokratické nástroje, ktoré chránia hranice súkromia.

(Text vznikol vo februári 2010)


Teraz najčítanejšie

Martin Pilnik

Lekárnik - optimista.
Liberál, pravičiar, člen SaS, člen zdravotníckeho tímu SaS. www.politik.pilnik.sk
Kandiduje do NRSR ako číslo 64 na kandidátke SaS. [Autorom fotografii, ak nie je uvedené inak, je ©Martin Pilnik]