Denník N

Naučiť sa myslieť, vyhodnocovať informácie a spoznať svoj talent

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jednou z hlavných úloh, ktoré by naše školstvo na základnom a strednom stupni malo mať, je naučiť deti si osvojovať poznatky premýšľaním, vzájomnou diskusiou a argumentáciou. Tak sa naučia spolupracovať a aj správne vyhodnocovať informácie, s ktorými sa stretávajú.

Po takmer 20-tich rokoch som mal to šťastie, že som sa zúčastnil prednášky Prof. Hejného pre učiteľov prvého stupňa základných škôl. Poslucháčkami boli učiteľky, ktoré učia prváčikov matematiku Hejného metódou. Bolo to krásne stretnutie krásnych ľudí, ktorých poslaním je zapáliť deti túžbou po poznaní, po bádaní. Zjednodušene povedané naučiť deti myslieť, argumentovať, diskutovať a následne vyhodnocovať.

Opäť som si uvedomil, že to je snáď jedna z hlavných úloh, ktoré by naše školstvo na základnom a strednom stupni malo mať. Naučiť deti si osvojovať poznatky premýšľaním, vzájomnou diskusiou a argumentáciou. Tak sa naučia spolupracovať a aj správne vyhodnocovať informácie, s ktorými sa stretávajú. Ďalšou nesmierne dôležitou úlohou je, aby dokázali nájsť oblasť, ktorá ich baví a sú v nej dostatočne silní, ktorá by mohla byť ich životným smerovaním. A ktorú by mohli úspešne rozvíjať povedzme na vysokej škole. Nájsť teda svoj talent a mať možnosť ho rozvíjať, aby ho neskôr v živote mohli uplatňovať.

Veľa sa v súčasnej dobe hovorí o stagnácii nášho školstva, že prešľapuje z nohy na nohu. Hľadajú sa recepty ako mu pomôcť. A možno je to veľmi jednoduché, veď v jednoduchosti je krása. Možno stačí školstvo orientovať tak, aby sa deti na základnom a stredom stupni naučili premýšľať, vyhodnocovať informácie a objavili svoj talent, ktorý môžu neskôr na rozvíjať a uplatňovať v živote.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teraz najčítanejšie