Denník N

Návrat

Celkom dobrá situácia, ale nie pár dní pred odchodom…

Nataša sa ponáhľa viac ako môže, ale niekedy je aj to málo. Sú dni, kedy to jednoducho nejde, jeden problém sa valí za druhým a pomyselná kôpka starostí je stále väčšia.

U nich to prišlo práve pred dovolenkou, všetkých začala chytať cestovná horúčka, deti sa neustále pýtali, kedy už pôjdu.  Spolu s Jurajom trpezlivo vysvetľovali, pomáhali si praktickou ukážkou, detské pršteky sa im hodili, presne zobrazovali koľkokrát sa ešte vyspinkajú. Staršia Katka si neustále chcela pozerať obrázky miesta ich oddychu, najradšej to robila s ockom, vyliezla mu na kolená a potom sa jej už nezbavil. Všetky pracovné aktivity museli ustúpiť zvedavým detským otázkam. Juraj má božskú trpezlivosť, v tomto sa s ním nemôže porovnávať.

A potom to prišlo, najprv to boli len také obyčajné vyrážky. Vyhodili sa Miške na chrbátiku, nikdy nič podobné na telíčku nemala. Juraj to nevidel tragicky, bol presvedčený, že to prejde. Ani ona v tom nemala jasno, ale riskovať nechcela, ukázala to detskej lekárke. Tá na rozdiel od nich nezaváhala. „Ovčie kiahne,“ znel jej verdikt. Vtedy jej nechcela veriť, možno aj ona sama mala podozrenie na toto ochorenie, ale nevyhovovalo jej, teraz nie, veď sa blíži dovolenka.

Vonkajšie aktivity boli tabu, povinne uprednostňovali domáci režim a starostlivo natierali vyrážky. Nebolo ich príliš veľa, ale otravné boli aj tak. S postupujúcim časom sa stav kože zlepšoval a Miške sa začala vracať stratená energia. Ale trampoty neustávali, deň ich odchodu sa míľovými krokmi približoval a staršia Katka infekčnú chorobu nedostala. Celkom dobrá situácia, ale nie pár dní pred odchodom za vytúženým odpočinkom.

Nataša rýchlo kontaktovala priateľku, inak detskú lekárku. Vyriekla slová, ktoré chcela počuť, ovčie kiahne u staršej už neprepuknú. Balenie sa mohlo začať, dievčatá starostlivo pomáhali, vzájomne sa dopĺňali, čo nezvládla mladšia, dokončila staršia. Potom už len cesta a spoločný relax, presne takto si to predstavovali.

Po dvoch dňoch krásneho ničnerobenia prišlo nepríjemné vytriezvenie, chrbátik staršej dcérky zdobili vyrážky. Teraz už neváhala, presne vedela o čo ide, ovčie kiahne. Zostávať v dovolenkovej destinácii nemalo zmysel, jediným riešením bol návrat domov. Keby to tak vedela, ešte aj lekárka ju presviedčala.

Teraz najčítanejšie